FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
isprobat ćemo

Liječnik otkriva kako se točno možete riješiti stresa u samo 30 sekundi

Disanje je najbolji način za ublažavanje stresa i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) također preporučuje opuštajuće vježbe disanja koje mogu pomoći u oslobađanju od napetosti

Stres je normalna reakcija organizma, no ponekad nas može posve obuzeti, čak do te mjere da ne možemo normalno funkcionirati. Mogu ga uzrokovati razne stvari i događaji i može imati niz fizičkih i psihičkih simptoma. Liječnik, dr. Karan Rajan otkrio je na TikToku na što se trebate usredotočiti kako biste se doslovno u roku keks oslobodili tog neugodnog osjećaja.

- Svaki put kad udahnete, ošit se pomiče prema dolje radeći više mjesta za srce, stišće se, a srce postaje veće i krv sporije prolazi kroz njega. Mozak tada odmah šalje signale srcu s porukom da ubrza. Ako razmišljate o tome svaki put kad ste anksiozni ili pod stresom, nesvjesno ćete prijeći na kratko ubrzano disanje ili ćete hiperventilirati, što ubrzava broj otkucaja srca - kaže dr. Rajan. Objasnio je u svojoj objavi na TikToku i da se, kad izdišemo, dijafragma pomiče prema gore blago stišćući srce koje tada postaje manje pa krv brže prolazi kroz njega. Mozak tada refleksno šalje signal srcu da uspori.

- Kad ste pod stresom, više se usredotočite na dugo i sporo izdisanje jer to povećava vagusni tonus i usporava rad srca - savjetuje dr. Rajan.

Vagusni tonus je važan jer je riječ o aktivnosti vagusnog živca. To je živac koji je ključan za naš živčani sustav i odgovoran je za reguliranje tijela u stanju mirovanja. Disanje je najbolji način za ublažavanje stresa i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) također preporučuje opuštajuće vježbe disanja koje mogu pomoći u oslobađanju od napetosti. Izuzetno je važno naučiti kontrolirati stres uzrokovan svakodnevnim situacijama u životu. Naime, osobe koje su sklone simptomima stresa kao što su zabrinutost, ljutnja, tjeskoba, strah, zavist, krivnja i depresija podložnije su i nekim drugim zdravstvenim problemima.

NHS navodi da stres može dovesti do pojave sljedećih simptoma:

  • glavobolje ili vrtoglavice
  • napetosti ili bolova u mišićima
  • želučanim tegobama
  • boli u prsima ili ubrzanog rada srca
  • problema u seksualnom životu.

To su sve fizički simptomi, no oni mogu dovesti i do pojave psihičkih problema kao što su:

  • otežana koncentracija
  • problemi u donošenju odluka
  • osjećaj bezizlaznosti i pretrpanosti problemima
  • stalna zabrinutost
  • zaboravnost.

Postoje razni načini da držite stres pod kontrolom, a nutricionistkinja Natalie Lamb kaže da je uvođenje nekog oblika opuštanja u svoju rutinu najvažnije. To, prema njezinim riječima može biti bilo što, od joge i meditacije do tjelovježbe i hodanja. Njezin savjet je i da redovito radite male pauze, bilo da si skuhate šalicu biljnog čaja, da ustanete od radnog stola i odete udahnuti malo svježeg zraka, uživate u ručku ili duboko udahnete i zaustavite nakratko misli. Sve to može vam pomoći da se opustite i razbistrite misli. Topla kupka na kraju dana također može pomoći, ali i isključivanje svih plavih ekrana i medija te fokusiranje na nešto na čemu ste zahvalni. I ne manje važno, nastojte svaku noć imati 7 sati neprekinutog sna jer to pomaže tijelu da se odmori i oporavi za sutrašnje izazove.

Linker
18. travanj 2024 18:46