Amerikanci vole njime začiniti tradicionalni blagdanski liker (punč) od jaja, a u što ga vi najčešće dodajete?
 Foto: iStock
Muškatni oraščić u svijetu začina

Liječi reumu, gingivitis i ekcem, a poznat je i kao moćan afrodizijak

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ

Myristica fragrans

NARIBAN U UMACIMA

Muškatni oraščić potječe s Molučkih otoka u Indoneziji. Zbog brojnosti začina na ovim otocima ranije su ih i nazivali Otocima začina.

Muškatni oraščić ne pripada orašastim plodovima, no dobio je ovaj naziv jer im nalikuje.

To je u biti koštica voćke koja raste na stablu. Prije nego što je došao u Rim, a potom se proširio Europom, muškatni oraščić uvelike se koristio u nacionalnim kuhinjama naroda Azije.

Nariban se dodaje različitim jelima, u prvom redu umacima. Od ovog začina pravi se ulje koje se koristi u medicini. Ulje je vrijedna komponenta maslaca muškatnog oraščića koji se koristi u izradi kozmetičkih proizvoda.

Sva njegova ljekovita svojstva

Iako se u narodnoj medicini redovito glasno govori o nekim drugim začinima, istina je i kako muškatni oraščić ima svojih ljekovitih svojstava koje treba istaknuti. Razlog tomu je vjerojatno što se na našim prostorima, za razliku od Azije, još uvijek sramežljivo koristi, no i to će se, naučili smo, s vremenom promijeniti.

Ovaj začin, naime, ima antibakterijsko djelovanje te je vrlo učinkovit u liječenju infekcija desni, ali i usne šupljine. Također, spominje ga se i kao najučinkovitiji prirodni lijek protiv gingivitisa.

Sameljete li muškatni oraščić, tako dobivenim prahom možete liječiti žgaravicu i proljev s obzirom na to da pozitivno utječe na probavu i otklanja plinove. Neka istraživanja govore i kako snižava razinu kolesterola u krvi te učinkovito liječi gastroenteritis (upalu probavnog sustava koja obuhvaća i želudac i tanko crijevo, što kod oboljelih osoba za posljedicu ima istovremeno proljev, povraćanje, te bolove i grčeve u trbuhu).

Zbog svog protuupalnog djelovanja, savjetuje se koristiti muškatni oraščić kao dopunsko sredstvo pri liječenju bolesti unutarnjih organa. Za spomenuti je i kako ovaj začin pomaže u liječenju ekcema, tegoba izazvanih reumatizmom, ali i kako pomaže u opuštanju mišića i cijelog tijela.

Na kraju, ne zaboravimo i kako je muškatni oraščić poznat po svojim afrodizijačkim svojstvima, zbog čega se eliksir ovog začina pripisuje muškarcima s oslabljenom seksualnom funkcijom.

Foto: iStock
Dok je u Aziji nezaobilazna komponenta gotovo svih recepata, kod nas se još uvijek sramežljivo koristi.

ENERGETSKE PLOČICE

Ove energetske pločice bogate su ugljikohidratima različitih vrijednosti glikemijskog indeksa, a sadrže i sol, što ih čini idealnim obrokom u fazi oporavka sportaša nakon treninga ili natjecanja. Priprema je jednostavna, a mogu trajati četiri do pet dana.

Sastojci:

  • 2 velike zrele banane
  • 1 čajna žličica vanilija šećera
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ šalice izrezanih datulja
  • ¼ šalice nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
  • svježe naribani muškatni oraščić
  • cimet

Priprema:

  1. Ogulite bananu i narežite je na krupnije komade.
  2. Miksajte je štapnim mikserom dok ne postane pjenasta.
  3. Dodajte zobene pahuljice, orašaste plodove, datulje, vanilija šećer i sol. Dobro promiješajte sastojke.
  4. Rasporedite smjesu ravnomjerno u lim namazan maslacem. Pospite cimetom i muškatnim oraščićem.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180°C. Rubovi moraju porumenjeti i postati hruskavi.
  6. Izvadite lim iz pećnice i ohladite.
  7. Narežite pločice, umotajte ih u masni papir i spremite u kutiju.

Savjet više!

Ne zaboravite ih ponijeti na trening. Uzmite ih više jer sigurno će u klubu biti znatiželjnih koji će ih željeti kušati.

Ove pločice zgodna su užina i školarcima.

Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu, kadulji, češnjaku, gorušici, hrenu, kaparima, lovoru i kimu.

Linker
18. travanj 2024 17:39