Na neko vrijeme "isključite" popodnevni odmor jer vam ta navika može remetiti san noću.
 Foto: iStock
Naspavaj se - to ti treba

Kvalitetan san je preduvjet zdravlja - iskoristite ove dane upravo za to!

Spavaća soba trebala bi služiti isključivo za odmor, stoga prije odlaska u krevet pokušajte ne razmišljati o situacijama koje vam izazivaju stres i nelagodu, već u večernjim satima nađite najbolji način opuštanja.

Malo tko u životu nije iskusio beskonačno besano okretanje po krevetu i potom posljedice neprospavane noći: iscrpljenost, umor, razdražljivost, nemogućnost normalnog funkcioniranja. No kad takvo stanje - često uzrokovano današnjim stresnim životom, sve težom ekonomskom situacijom i životnim problemima - potraje dulje vrijeme, mogu nastati veliki zdravstveni problemi.

Oni se odražavaju ne samo na psihičkoj nego i na fizičkoj i emotivnoj razini i uzrok su raznih bolesti, jer spavanje je jedna od najvažnijih životnih potreba. Tijelu i umu nužan je odmor i važno im je osigurati dobar san, a to se može postići promjenom životnih navika.

Što možete učiniti?

Stoga, zašto ne biste krenuli baš sad kad nam je kalendar tako lijepo priuštio produženi vikend uslijed proslave Nove godine. Još ako ste pritom uzeli i koji slobodan ili dan godišnjeg odmora, šteta bi bilo propustiti priliku. Što kažete?

Za početak pokušajte svakog dana ići na počinak u isto vrijeme i neka to bude barem osam sati prije nego što trebate ustati, jer bi odrasla osoba trebala spavati između sedam i osam sati, bez obzira na to što neka istraživanja govore da je čovjeku potrebno mnogo manje sna od toga.

Dobro bi bilo ići na počinak ranije kako biste se mogli probuditi bez budilice. To je znak da se tijelo dovoljno odmorilo, što je jamstvo da se nećete osjećati umorno tijekom dana te ćete biti sposobni za normalne radne aktivnosti. Ako se ipak ne uspijete probuditi bez zvonjave alarma kraj glave, znači da vam vrijeme koje ste proveli spavajući nije dovoljno. Idućih dana pokušajte ići u krevet ranije ili spavati dulje, sve dok se sami ne probudite, bez budilice.

Vježba - da, ali kako

Redovita tjelovježba također je preduvjet za dobar san i uravnotežit će prirodni unutrašnji sat. Poslijepodnevna rekreacija vrlo je korisna, no izbjegavajte intenzivno vježbanje dva do tri sata prije odlaska na spavanje kako bi se tijelo i mišići uspjeli ohladiti i kako bi bili spremni za počinak.

Spavaća soba trebala bi služiti isključivo za odmor, stoga prije odlaska u krevet pokušajte ne razmišljati o situacijama koje vam izazivaju stres i nelagodu, već u večernjim satima radije čitajte neku dobru knjigu, gledajte film ili slušajte umirujuću glazbu.

Foto: iStock
Šalica toplog mlijeka ili čaja opustit će vas prije spavanja.

Priuštite si i toplu mirisnu kupku, a da lakše utonete u san, pomoći će i eterična ulja poput lavande, sandalovine ili kamilice. Nekima pomažu i razne tehnike opuštanja poput meditacije ili joge. Šalica toplog mlijeka s medom ili čaj od matičnjaka također mogu biti od koristi i umiriti vas. No, nemojte piti previše tekućine kako zbog mokrenja ne biste bili prisiljeni na ustajanje tijekom noći, nakon čega je svima koji imaju problema sa snom teško ponovno usnuti, a posljedica je, naravno, ponovni umor. Budući da bi spavaća soba treba služiti isključivo kao mjesto za odmor uma i tijela, u njoj nikako nemojte imati televizor i druge uređaje poput kompjutora i slično.

Savjet više!

Iako će ova zima prema predviđanjima biti hladna, spavaću sobu nemojte previše zagrijavati jer ona ne smije biti suviše topla. Tada je, naime, veća vjerojatnost da ćete tijekom noći umjesto dobrog i kontinuiranog sna imati noćne more. Radije odjenite topliju pidžamu ili uzmite topliji pokrivač.

Linker
24. travanj 2024 11:43