Ako svakodnevno perete kosu, pokušajte je ubuduće prati svaki drugi dan, s namjerom da kosu dugoročno perete dva puta tjedno

 SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Koliko često zapravo treba prati kosu?

Briga za zdravlje podrazumijeva i brigu za zdravu kosu. Nastojeći je temeljito njegovati, često upadnemo u zamku učestalog pranja kose, ne zato što je to potrebno nego zato što mislimo da bismo je trebali oprati, a to može donijeti više štete nego koristi

rema mišljenju stručnjaka, ovisno o tipu kose, često pranje može učiniti mnogo više štete nego koristi. Za one koji se nadaju da će vratiti sjaj svojim vlasima odgovor bi mogao biti jednostavan - preskočite pranje. Bez obzira na to imate li kovrčavu, ravnu, obojenu, grubu ili masnu kosu, sve vrste imaju svoje jedinstvene kvalitete koje određuju kako se trebate brinuti o njoj, ali prvo, savjetuje se, ne perite kosu svaki dan.

- Kosa je povezana s vlasištem i žlijezdama koje joj daju hranjive tvari i vlagu. Ako prečesto perete kosu, isprat ćete sva prirodna ulja koja žlijezde proizvode, što znači da one više neće prenositi korisne tvari pa će kosa postati beživotna, suha i krhka - rekao je za magazin Express.co.uk Saul Meskin, stručnjak za održavanje kose.

- Lišavanje kose prirodnih ulja samo je jedan problem. Posljedično se javljaju perut i suho vlasište koje svrbi - dodaje Simone Thomas, stručnjakinja za kosu, praktičarka bioenergije i savjetnica za prehranu. Osim što je kosa suha i krhka, vlasište tako može postati podložnije ranicama i upalama.


Provucite prste kroz nju

- Kosu biste trebali prati samo onda kad je to nužno potrebno - savjetuje Jon Hala, frizer slavnih s A-liste. Znat ćete da kosu trebate oprati ako provučete prste kroz nju. Ako još uvijek osjećate da je mekana i suha, vjerojatno joj nije potrebno pranje. Dodaje i kako unatoč općoj preporuci da se kosa pere najviše jednom do dvaput tjedno, zapravo je treba oprati samo kada je vidljivo masna.

- Ako vlasište svrbi ili su se na njemu nakupile naslage prljavštine, jasno je da je vrijeme za pranje. Zapamtite, za zdravo vlasište potreban vam je prirodni sebum za zdrave folikule, a redovito pranje kose ga pretjerano ispire - kaže Hala.


Postupno smanjujte pranja

Kao i kod toliko stvari u životu, neke navike možete promijeniti postupno ili naglo. Ako svakodnevno perete kosu, pokušajte je ubuduće prati svaki drugi dan, s namjerom da kosu dugoročno perete dva puta tjedno. I kosi će trebati vremena da se privikne na novu rutinu, a kako biste si olakšali, postoje šamponi za suho pranje koji će apsorbirati višak ulja s vlasišta i dodati volumen vašoj kosi pa ćete lakše dočekati pranje. Također, savjetuje Hala, možete zamijeniti proizvode koje trenutno koristite kako biste usporili zamašćivanje kose, što će vam pomoći u smanjenju pranja.

- Pripazite da šampon bude lagan kako biste ga lakše isprali, a pomoći će i proizvodi za oblikovanje na bazi ulja - savjetuje Hala.


Što pomaže kod masne kose

Onima s kosom sklonom jačem mašćenju savjetuje se da se konzultiraju s ljekarnikom ako uzimaju neke lijekove, primjerice hormonsku kontracepciju, jer i oni mogu pojačati lučenje masti, te da izbjegavaju određene namirnice (šećeri, jednostavni ugljikohidrati, prerađena hrana, sol) koje potiču mašćenje kose i zbog toga češće pranje. Preparati s adstringentima usporavaju mašćenje kose, a također pomažu i neke namirnice koje imamo u kući, primjerice limun, jabučni ocat i soda bikarbona.

Linker
13. travanj 2024 11:18