Najveći pomak kod trajnog uklanjanja dlačica je upotreba lasera.
 Getty Images/iStockphoto
Zbogom, dlačice!

Koju od 3 top metode depilacije odabrati: super laser, bezbolni vosak ili kućni IPL uređaj?

Istražili smo što obećavaju sve traženije metode uklanjanja dlačica, a ono što smo o njima spoznali vrlo je ohrabrujuće...

Sa sve toplijim danima i željom za što glađom kožom počinje nam se činiti kako dobra, stara britvica možda više i nije dorasla zadatku. Zato smo istražili što obećavaju tri sve traženije metode uklanjanja dlačica: bezbolni vosak, super laser i IPL uređaj za kućnu upotrebu i, moramo priznati, ono što smo saznali čini se jako primamljivo.


GOTOVO BEZBOLNA DEPILACIJA VOSKOM

Naziv Lycon možda biste trebali upamtiti jer je riječ o nečemu što zaista puno znači svakoj ženi - bezbolnoj depilaciji. Ovaj vosak sve češće ulazi u naše kozmetičke salone, a napravljen je od prirodnih smola i pčelinjih voskova s dodanim aromaterapeutskim sastojcima prilagođenim potrebama različitih tipova kože. Dovoljno je snažan da čupa i najtvrdokornije dlačice, a zahvaća čak i one dugačke tek jedan milimetar. No, nije samo sastav ovog

voska i činjenica da se zagrijava na niskoj temperaturi ono što ga čini oko 70 posto manje bolnim od klasičnih, već sam proces depilacije. Naime, prije nanošenja voska na kožu se utrljava posebno ulje koje omogućuje da se vosak zalijepi za dlačice, ali ne i za kožu, zbog čega je ova metoda puno manje bolna od ostalih depilacija voskom.

Cijene se, naravno, razliku od salona do salona, ali čisto da otprilike znate, depilaciju cijelih nogu i bikinija u većini salona platit ćete od 170 do 200 kuna.


SHR LASERSKO TRAJNO UKLANJANJE DLAČICA

Za lasersko uklanjanje dlačica već ste čuli (i sigurno se već dobro raspitali o čemu je riječ), no sve ćete se češće susretati s tzv. SHR laserskom tehnologijom. Ovo SHR zapravo znači Super Hair Removal i do danas predstavlja najveći pomak kod trajnog uklanjanja dlačica otkad se laser počeo koristiti u tu svrhu.

A zašto je SHR tako super? Ovom metodom se desetak puta prelazi preko dlačica (dok drugi laseri prelaze samo jednom) i zato se njome temeljitije uklanjanju dlačice.

Happy young woman lying on bed after wake up enjoying morning. Careless concept
Getty Images/iStockphoto
IPL uređaji za kućnu upotrebu također su dobra ideja, ali za dugotrajne učinke treba biti uporan.

Uz to, korijen dlačice zagrijava se na 42°C, dok drugi laseri to rade na 65°C, a pretpostavljate da što je manje zagrijavanja, to je manje i potencijalnih oštećenja na koži. Nove generacije lasera mogu čak uništiti jako svijetle dlačice, a za tretmane tijela i lica potrebno je prosječno oko šest dolazaka. Ipak, morate se naoružati strpljenjem - između dva tretmana treba čekati da prođe određeno vrijeme, za tretmane tijela najmanje dva mjeseca, a lica minimalno mjesec. No, kad se jednom završi ovaj početni ciklus, rade se tretmani održavanja, za tijelo prosječno jednom na godinu, a za lice jednom ili dvaput godišnje.

Ako ste se pitali, ova laserska metoda i nije toliko bolna, no nije baš jeftina - oko šest tretmana za noge stoji otprilike 4000 kuna, ali ako nikad ne posjećujete stranice s popustima, možda je ovo prava prilika za to jer se mogu naći zaista primamljive ponude.


IPL UREĐAJI ZA KUĆNU UPOTREBU

IPL tehnologija (Intense Pulse Light) podrazumijeva pulsirajuće svjetlo visokog intenziteta, a kad je riječ o uklanjanju dlačica, svjetlosni impulsi djeluju na korijen dlačice tako da potiču prelazak folikula dlake u fazu mirovanja. Istina, ovo zvuči malo komplicirano, ali ono što zapravo trebate znati jest da sve to za posljedicu ima postupno smanjenje količine dlačica na tijelu. Doduše, ovdje treba biti uporan, prve tretmane treba provoditi svaka dva tjedna (i da, možete to raditi dok gledate omiljenu seriju), a zatim svaka četiri tjedna. Nove generacije IPL uređaja obećavaju glatku kožu šest mjeseci nakon osam tretmana i učinkovitost na raznim tipovima dlačica i kože te dolaze i s različitim nastavcima za određena područja tijela i lica. Ipak, ova metoda još ne funkcionira na sasvim svijetlim, sijedim, bijelim i crvenim dlačicama jer je potreban visok kontrast između pigmenta u boji dlačica i pigmenta u nijansi kože.

Istina, ove napravice stoje po nekoliko tisuća kuna, ali jednom kad uložite u njih, imate ih trajno i - zašto ne - možete ih posuđivati prijateljici.

Zapravo, možda i nije loša ideja da više vas uloži u jedan uređaj pa ga dijelite, što kažete?!

Linker
18. travanj 2024 04:57