Ako vas brine pojačano ispadanje kose, vrijeme je da nešto poduzmete.
 Foto: iStock
Moguće je...

Kako učinkovito liječiti ispadanje kose?

Ne dozvolite da vam kosa uništi samopouzdanje - slijedite naše jednostavne naputke kako se boriti protiv ispadanja kose i sigurno ćete osjetiti promjenu.

Svakodnevno ispadanje nekoliko vlasi kose je potpuno normalno i ne bi nas trebalo zabrinjavati. Međutim, postoje situacije kada bismo trebali na vrijeme reagirati kako bismo spriječili da nam se kosa toliko prorijedi da graniči s pojavom ćelavosti. To su situacije kada nam ispadaju cijeli pramenovi kose te kada vidljivo gubimo kosu na tjemenu i zaliscima.

Na neke faktore ne možemo utjecati, a ne neke itekako možemo. Stoga, ako do sada niste, a brine vas pojačano ispadanje kose, vrijeme je da nešto poduzmete.

Slijedite 6 naputaka koji će ublažiti ili u potpunosti riješiti problem ispadanja kose:

1. Masirajte glavu. Možda niste znali, ali osim što vam masiranje vlasišta može pomoći da ublažite stres, može vam pomoći i da ublažite nastajanje peruti i ispadanje kose. Naime, masirajući vlasište, masiramo živčane završetke koji se nalaze na glavi te na taj način poboljšavamo cirkulaciju koja potiče rast kose.

2. Budite što nježniji prema svojoj kosi. Ako imate problem s vlasištem, za vas nisu agresivni šamponi i regeneratori jer će takvi samo još pojačati problem perutanja i ispadanja kose. Koristite najblaže šampone i regeneratore. Također, budite nježni pri stiliziranju frizure. Sušilo podesite da ispuhuje hladan zrak, koristite četke od prirodne dlake i izbjegavajte proizvode za stiliziranje koji sadrže alkohol.

3. Ugradite vodeni filter. Tvrda voda još je jedan od uzročnika lomljive i kose bez sjaja, a za posljedicu ima obilno i često opadanje kose. Takvu vodu u našim kućanstvima, nažalost, ne možemo promijeniti, međutim, možemo se potruditi ublažiti njezine štetne utjecaje na naše vlasište i kosu tako što ćemo, primjerice, ugraditi vodeni filter u tuš. Zašto? Zato što se na našoj kosi talože kalcij, željezo i magnezij i tako je čine lomljivom, beživotnom i bez sjaja. Nakon nekog vremena, kosa će izgubiti i volumen, sve više će ispadati, a može čak i promijeniti boju.

4. Popričajte sa svojim frizerom. Dobar frizer može učiniti čudo s vašom kosom i to čak i u situacijama kada mislite da se više ništa ne može napraviti. Prelistajte zajedno frizerske časopise i odaberite frizuru koja bi najbolje odgovarala vašem licu, a ujedno bi izgledala bujnije i zdravo.

5. Povećajte unos voća i povrća. Da bismo bili zdravi, moramo i jesti zdravo. To je jedini način da nahranimo tijelo potrebnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdrav izgled naše kože, kose, zubiju, noktiju... Posebno vodite računa da su namirnice koje birate bogate flavonoidima i antioksidansima koji pomažu nahraniti cijelo tijelo, kao i folikule kose.

Ovih 5 namirnica vole vašu kosu

Mrkva: Sadrži vitamin A koji je, osim za vid, odličan i za zdravlje vlasišta te kosi osigurava sjaj, a jača i vlasi.

Grašak: Sadrži velike količine vitamina B skupine te minerale kao što su željezo i cink koji opskrbljuju sve stanice u tijelu kisikom te sprečavaju gubitak kose i daju joj čvrstoću.

Zob: Bogata je vlaknima te mineralima kao što su cink i željezo. Cink je inače više nego poželjan jer sprečava nastanak peruti u kosi, a ujedno čuva vlasište i potiče rast kose.

Citrusi: Bogati su vitaminom C koji ima značajnu ulogu u stvaranju kolagena koji je neophodan za rast kose.

Orašasti plodovi: Bogati su bakrom, mineralom koji zaustavlja opadanje kose, a olakšava i apsorpciju željeza. Također, pomaže stvaranju hemoglobina u krvi zbog čega naša kosa ima zdravu pigmentaciju.

Linker
17. travanj 2024 20:35