Spinalna manipulacija ima bolje rezultate u ublažavanju boli od drugih zahvata koji nisu obuhvaćeni službenim preporukama.
 Getty Images/iStockphoto
Spinalna manipulativna terapija

Kako se pomoćna opcija liječenja križobolje izjednačila s preporučenim oblicima liječenja

Križobolja je jedan od vodećih uzroka nesposobnosti i povoda za odlazak odraslih osoba liječnicima širom svijeta. Često prolazi za nekoliko tjedana no kad traje bolovi u donjem dijelu leđa mogu se tretirati spinalnom manipulacijom, ljiekovima poput analgetika ili miorelaksansa, toplinom, vježbanjem i fizikalnom terapijom. 

Spinalna manipulativna terapija, koju uglavnom provode kiropraktičari, ne preporučuje se rutinski kao početna metoda ublažavanja križobolje no istraživanje sugerira da bi taj pristup mogao djelovati jednako uspješno kao i druge intervencije za koje se liječnici odlučuju, piše HINA.

Na temelju analize rezultata 47 prethodno provedenih istraživanja koja obuhvaćaju 9211 sredovječnih odraslih osoba nizozemski znanstveni tim utvrdio je da je spinalna manipulacija ublažila bolove u križima jednako kao i vježbe, nesteroidni protuupalni lijekovi i sredstva protiv bolova. Spinalna manipulacija također se činila dobrom za poboljšanje funkcija u kratkom roku.

"U ovom trenutku spinalna manipulacija smatra se drugorazrednom ili pomoćnom opcijom liječenja prema međunarodnim preporukama", kaže voditelj istraživanja Sidney Rubinstein sa sveučilišta Vrije u Amsterdamu.

"Ti rezultati mogli bi sugerirati da je spinalna manipulacija svakako izjednačena s tim preporučenim oblicima liječenja i može je se uzeti u obzir", kaže Rubinstein.


Zlatni standard

Križobolja je jedan od vodećih uzroka nesposobnosti i povoda za odlazak odraslih osoba liječnicima širom svijeta. Često prolazi za nekoliko tjedana no kad traje bolovi u donjem dijelu leđa mogu se tretirati spinalnom manipulacijom, ljiekovima poput analgetika ili miorelaksansa, toplinom, vježbanjem i fizikalnom terapijom.
Spinalnu manipulaciju nude kiropraktičari, no mogu je nuditi i liječnici fizikalne medicine ili terapeuti. Može uključiti manualno razgibavanje zglobova, masaže i vježbe.

Ta vrsta tretmana osmišljena je za ublažavanje pritiska na zglobove i smanjivanje upale te se često koristi za leđa, vrat ili bolove u ramenima kao i za glavobolje.


Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su se fokusirali na zlatni standard utvrđivanja učinkovitosti i sigurnosti medicinskih zahvata: istraživanja koja su provedena uz kontrolne skupine koje nisu bile na liječenju i skupine u kojima pacijenti nisu znali primaju li stvarnu terapiju ili ne.


Bolji rezultati

Spinalna manipulacija imala je bolje rezultate u ublažavanju boli od drugih zahvata koji nisu obuhvaćeni službenim preporukama poput masaže mekog tkiva, utvrđeno je istraživanjem.
Djelovala je bolje od lažnih spinalnih manipulacija, no dokaze za to znanstvenici nisu visoko vrednovali, navedeno je u radu objavljenom u časopisu BMJ.

U polovici istraživanja proučavane su i nuspojave spinalne manipulacije i pronađeno je vrlo malo dokaza na temelju kojih bi se zaključilo je li ta metoda sigurnija ili nije od drugih metoda. U jednoj studiji znanstvenici su otkrili jednu ozbiljnu zdravstvenu posljedicu koja bi se mogla pripisati spinalnoj manipulaciji.
Znanstveni tim priznaje da je jedno od ograničenja analize što su obuhvaćene studije spinalne manipulacije provedene u različitim okruženjima, testirane različitim tehnikama a i njihova učinkovitost mjerena je različitim metodama.

"Spinalna manipulacija može umanjiti bol od naprezanja mišića, upale i grča leđnih mišića i/ili utjecati na način na koje tijelo doživljava bol kroz mozak ili kralježničku moždinu", kaže Christine Goertz iz instituta za kralježnicu u Oskaloosi u Iowi.
"Najčešća nuspojava spinalne manipulacije je blaga do umjerena bol u zglobu ili mišiću i njihova ukočenost", kaže Goertz koja nije bila uključena u studiju. "Ti simptomi uglavnom nestaju sami od sebe za dan ili dva".



Izvor: Hina/REUTERS



Linker
14. travanj 2024 08:12