Svi volimo tu i tamo ubaciti nešto da se ispeče u pećnici, no kad je treba čistiti, najradije bismo taj dio posla prepustili nekom drugom...
 Foto: iStock
Uvijek doznaš nešto novo

Kako se 'izvući' od pranja pećnice i skratiti si muke pri čišćenju wc školjke?

Sapun, limun, cimet... sve to pomaže u kućanstvu i ima više primjena nego što ste možda znali. Evo kako ih sve možete iskoristiti...

COLA I PRAŠAK ZA PECIVO PROTIV KAMENCA

Colu pomiješate s praškom za pecivo, izlijte u wc školjku i ostavite da djeluje pola sata ili čak preko noći. Mrlje od kamenca će nestati. Izribajte četkom i školjka će ponovno zablistati. Ovo sredstvo za čišćenje jako se pjeni pa sastojke nemojte miješati direktno u toaletu.

ČISTI TOALET SVAKI DAN

Ako WC školjku želite održati čistom, svaki dan napravite mješavinu vode i sapunice od starog šampona ili gela za tuširanje, u omjeru 50:50. Mješavinom obrišite dasku i školjku, a višak ulijete u WC. Minuta posla za ovaj neugodan zadatak.

KAMENAC NA PEGLI

Glačalo možete očistiti od naslaga kamenca pastom za zube. Na dobro ugrijanu ploču glačala nanesite pastu i dobro istrljajte. Zatim obrišite mokrom pa suhom krpom.

ČIST KALUP ZA MUFFINE

Stavite aluminijsku foliju na kalup za muffine i napravite rupe za košarice. Tako se kalup neće zaprljati tijekom pečenja.

BEZ PRANJA PEĆNICE NAKON PEČENJA

Na dno pećnice stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje dok pečete nešto na rešetki. Sve što iscuri ostat će na tome. Kada pečenje bude gotovo, papir ili foliju uklonite i bacite, a pećnicu nećete morati ribati.

HLADNJAK BEZ MIRISA

Držite malo ugljena u hladnjaku. Upit će neugodne mirise pa ćete hladnjak morati rjeđe čistiti.

Foto: iStock
Jeste li znali da čizme možete zasjajiti šamponom za kosu?

ČISTA MIKROVALNA PEĆNICA

Mikrovalnu pećnicu lako ćete očistiti tako da u nju stavite pola limuna i uključite na najjače oko pet minuta. Obrišite je vlažnom krpom. Osim što će biti čista, lijepo će mirisati.

VLAŽNE BABY MARAMICE ZA SVE

Vlažnim maramicama za bebe očistite prašinu s namještaja, roleta, mrlje s pločica i ostalog. Ovo je odličan način jer maramice na kraju jednostavno bacite u smeće.

IGRAČKE U PERILICU SUĐA

Perilica posuđa ne mora služiti samo za pranje suđa. U njoj možete prati sve gumene igračke.

ALKOHOL MOŽE BITI KORISTAN

Poprskajte pločice u kupaonici čistom votkom (ako vam je nije žao :)) i pustite da odstoji deset minuta. Alkohol uklanja ostatke sapuna i tragove vode, tako da ćete vrlo brzo imati čiste i sjajne pločice.

KAD LADICE ZAPINJU

Prilikom zatvaranja ladice zapinju? Premažete ih suhim sapunom, baš kako su to nekad činile naše bake.

Foto: iStock
Naslage sapunice i kamenca na sanitarijama mogu biti prava noćna mora. U tome vam može pomoći - votka.

ŠAMPON ZA SJAJNE ČIZME

Šamponom za pranje kose premažite čizme, posebno oguljena i istrošena mjesta. Koža će biti ponovo svježa i sjajna, a čizme će biti zaštićene od snijega i soli.

PROTIV MIRISA CIGARETA

Poprskajte malo parfema po hladnoj žarulji. Kad se žarulja upali i ugrije, širit će se ugodan miris i manje će se osjećati miris cigareta. Naravno, pod uvjetom da ste s nje prethodno obrisali prašinu.

UPORNI MRAVI

Ako se želite riješiti mrava, pospite cimet na sve pukotine iz kojih izlaze. Vaš će dom mirisati i konačno ćete se riješitovih malih napasti.

Linker
24. travanj 2024 03:30