Ne poduzimajte nikakve drastične promjene.
 Getty Images/iStockphoto
nema plakanja poslije

Kako savršeno odrezati šiške i ošišati se kod kuće (a da ne izgledate kao princ Valijant)

Čak i ako zeznete, tko će osim vas i vaših ukućana primijetiti

Zbog pandemije koronavirusa čini se da ćemo neko vrijeme biti prepušteni sami sebi kad je riječ o održavanju lijepog izgleda. To je zaista pravi trenutak da naučite kako se sami možete ošišati i odrezati šiške, ako ih nosite. Osim što imate vremena za stjecanje novih vještina sada kad cijele dane provodite kod kuće, činjenica da ste si dotjerali frizuru dat će vam kakav takav privid normale. Uostalom, čak i ako zeznete, tko će osim vas i vaših ukućana primijetiti?

Kako kod kuće odrezati šiške objasnila je poznata frizerka iz San Franciska Michelle Fiona koja je na glasu kao najveća stručnjakinja ni manje ni više nego upravo za šiške. Ona je odgovorna za frizure Zooey Deschanel, Karen Elson i Amande Peet i, iako je inače zagovornik toga da se svako uređivanje kose prepusti stručnjacima, u ovim kriznim vremenima je odlučila pomoći ženama da to ipak učine same u vlastitoj kupaonici kako bi se poštivali uvjeti izolacije i socijalnog distanciranja. Kako kaže, za dobar rezultat je važno samo da se točno držite njezinih uputa i da koristite prave frizerske škare.

- Škare za nokte, kuhinjske škare ili škare za papir su sve previše tupe i kosa će se „razletjeti“ kad je odrežete pa će vam se činiti da nije dovoljno odrezana i još ćete je malo skratiti i još malo i još…dok ne završite s prekratkim šiškama kakve niste željeli - kaže.

Evo savjeta korak po korak za šišanje šiški po principu 'uradi sam':


1. Korak: Za početak, budite trijezni

Kad ste u karanteni, svaki sat može biti happy hour, no ako planirate popiti pivicu ili nešto drugo, učinite to nakon što odrežete šiške inače biste mogli završiti poput popularne pjevačice Pink koja je nedavno u izolaciji učinila upravo to: pijana se krenula šišati i završila je s frizurom kakva je bila i za očekivati i kakvu sigurno ne želite. Sljedeće važno pravilo jest da šiške šišate na suhoj kosi. Fiona objašnjava da je to zbog toga što se mokra kosa nakon sušenja malo skrati te na kraju možete završiti s frizurom poput princa Valijanta.


2. Korak: Izdvojite šiške

Trebate odrediti gdje točno počinju vaše šiške.

- Češalj polegnite vodoravno na vrh glave. Okrenite se bočno prema ogledalu tako da možete vidjeti gdje se glava počinje zaobljavati prema čelu: to je mjesto od kojeg morate početi s izdvajanjem šiški - kaže Fiona.


3. Korak: Izdvojite trokut šiški

Koristeći češalj sa širokim zupcima razdvojite šiške od ostatka kose tako da dobijete oblik trokuta.


4. Korak: Pronađite odgovarajuću dužinu

Kad izdvojite šiške u trokut, podignite ih s čela ravno ispred sebe tako da budu paralelne s podom i držite ih između prstiju. Prsti trebaju biti na onom mjestu gdje želite da bude konačna dužina nakon što završite sa šišanjem. Ako ste nesigurni, radije počnite malo dalje. Uvijek možete ponoviti postupak i još malo skratiti šiške. Imate sve vrijeme na svijetu.


5. Korak: Zaokrenite prema gore vrhove šiški

Držeći šiške među prstima, vrhove lagano zaokrenite prema gore.


6. Korak: Režite!

Ako od svih uputa zapamtite samo jednu stvar, neka to bude ovo: nemojte rezati sa škarama položenim ravno iznad vrhova! To neće izgledati dobro. Škare moraju biti po kutom u odnosu na kosu tako da budu kao kazaljka na satu kad pokazuje sedam sati. Zatim lagano režite pramen po pramen. OVDJE POGLEDAJTE KAKO.


7. Korak: Provjerite što ste napravili

Najteži dio je gotov. Sada se morate suočiti s onim što ste napravili. Ako ste jako zeznuli, nema vam druge nego da pričekate da kosa naraste.

-Svi primjeri popravaka loše ošišanih šiški u kućnoj radinosti koje sam vidjela su katastrofalni. U želji da poprave nešto, žene obično samo još više uprskaju - kaže Fiona savjetujući da se u tom slučaju, s obzirom na mjere karantene i nemogućnost odlaska frizeru, preorijentirate na super popularan novi trend takozvani 'bad haircut' odnosno namjerno krivo, šašavo ili ukoso odrezana kosa.


8. Korak: Vrijeme je za oblikovanje frizure

Ako ste zadovoljni svojim uratkom, uzmite sušilo, postavite ga iznad šiški i sušite dok istodobno četkom šiške povlačite naprijed natrag u obliku slova X. Vaše čelo će poslužiti kao velika okrugla četka pa će nakon ovakvog sušenja šiške lijepo zaobljeno padati preko njega.


Ta Da!

• Ovo stvarno funkcionira! Kad svojim klijentima objasnim kako da ovo naprave kod kuće i kad mi se dođu pokazati nakon obavljenog posla, uvijek sam ponovo iznenađena kako je dobro ispalo- kaže Fiona.


A kako skratiti kosu?

Kada ste savladali rezanje šiški, možete se baciti na rezanje ispucalih vrhova, no u tom slučaju bilo bi bolje da vam netko pomogne jer je to puno teže pravilno izvesti s obzirom na to da se vrhovi moraju rezati i sa stražnje strane glave i s bočnih strana. Evo savjeta:


Ne režite vrhove držeći škare vodoravno položene

Još jedan hollywoodski frizer, Jamie Stevens, također naglašava da je vrlo važno škare držati pod kutom ili gotovo okomito u odnosu na vrhove koje režete. Štoviše, upozorava da, dok ste zatvoreni u kuće i prepušteni sami sebi, izbjegavate frizure koje bi zahtijevale šišanje ravno položenim škarama jer to nije lako, zahtijeva poznavanje nekih tehnika i može ispasti jako loše ako se ne radi kako treba. Još jedan savjet je da kosu ne navlačite jako dok je režete jer će se ona podići čim je pustite pa može ispasti kraće nego što ste željeli.


Radije ne šišajte kosu sami

Ana Gomes iz londonskog salona Blush and Blow kaže da nikome ne bi preporučila da sam šiša kosu jer je gotovo nemoguće postići ravnu liniju s obzirom na pokrete koje rukama treba raditi iza leđa i glave. Stoga predlaže da angažirate svog partnera, cimera ili braću i sestre da vam pomognu.


Kosa mora biti mokra

Ana kaže da kosa mora cijela biti posve mokra kako bi za vrijeme šišanja ravno i bez lepršanja ležala, što omogućuje precizniji rad. Ako to ipak činite sami, onda prvo uzmite kosu s jedne strane glave, počešljajte je prema naprijed da vam pada preko prsa. Stisnite pramen po pramen između srednjeg prsta i kažiprsta na željenoj dužini i zatim odrežite. Ponovite isti postupak na drugoj strani.


Za ispucale vrhove koristite tehniku 'brisanja prašine'

Iako je, kako kaže Jamie, kosu inače najbolje šišati mokru, kad je riječ o rezanju ispucalih vrhova, najbolje je to učiniti na suhoj kosi. Ako samo želite spriječiti pucanje vrhova na nešto dužoj kosi, najbolje je primijeniti tehniku koju frizeri nazivaju brisanjem prašine, a kojom se režu samo krajnji vršci vlasi kako bi ostali zdravi i cijeli, a da se pritom ne utječe na dužinu kose.

– Počešljajte kosu tako da u jednakoj mjeri pada na oba ramena, zatim s jedne strane uzmite kosu između dva prsta (čvrsto, ali bez da je povlačite prema dolje)i zatim odrežite samo krajnje vrhove. Pazite da bude ravno, a kad završite ponovite postupak s kosom na drugom ramenu. Na kraju provjerite je li kosa na oba ramena iste dužine – kaže Jamie.


Ne poduzimajte nikakve drastične promjene

To je ono što ama baš svi frizeri savjetuju: kod kuće možete odrezati šiške ili vrhove, ali nemojte raditi drastične promjene frizure. Za to pričekajte kad budete mogli otići u frizerski salon.


Njegujte kosu

Ako baš morate odrezati kosu, učinite to držeći se savjeta koje smo vam dali, no ono što frizeri smatraju puno važnijim od šišanja i oblikovanja jest da se usredotočite na njegu kose.

- Iskoristite vrijeme koje imate da svojoj kosi pružite posebnu njegu i tretmane regeneracije. Na primjer, regenerator koji inače koristite ostavite da duže stoji na kosi koju ste omotali plastičnom folijom ili ručnikom. Možete isto učiniti i s maslinovim uljem, ako nemate regenerator, samo u tom slučaju pazite da ulje ne nanosite na sam korijen kose - savjetuje Jamie. Izbjegavajte oblikovanje frizure sušilom ili peglom za ravnanje i radije ostavite kosu da se prirodno osuši na zraku.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
05. ožujak 2024 19:53