FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
beauty savjeti

Kako obnavljati zaštitu od sunca, a da ne pokvarite šminku

S obzirom na to da danas većina beauty proizvoda ima dvostruku funkciju, onu osnovnu (hidratacija, pokrivanje nedostataka itd.) i dodatnu funkciju zaštite od sunca, sve je teže shvatiti kako i kada obnavljati zaštitu

Svi već znamo da je važno svaki dan koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, no kako je nanositi i tijekom dana obnavljati ako ste ujedno i našminkani, to je posve druga priča. Koliko često trebate obnavljati proizvod za zaštitu od sunca ovisi o tome provodite li veći dio dana u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Većina dermatologa preporučuje korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom najmanje 30, iako bi bilo bolje 50, te ponovno nanošenje zaštite nekoliko puta tijekom dana, naročito ako provodite mnogo vremena na suncu. Naime, proizvodi sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 su najsigurniji za zaštitu od 97 do 98 posto UVB zraka (a one su uzrok većine karcinoma kože).

S obzirom na to da danas većina beauty proizvoda ima dvostruku funkciju, onu osnovnu (hidratacija, pokrivanje nedostataka itd.) i dodatnu funkciju zaštite od sunca, sve je teže shvatiti kako i kada obnavljati zaštitu, a da ne pokvarite šminku i ne izgledate kao 'torta' na kraju dana. Zaštitu od sunca treba nanositi u obilnoj količini i pritom imati na umu da, ako vaša hidratantna krema ima faktor 15, a podloga ili puder faktor 30, vaša ukupna zaštita od sunca iznosi 30, a ne 45. Stoga je, za što potpuniju zaštitu, najbolje slojevito stavljanje zaštitnih faktora u raznim proizvodima. Osim toga, mnogi se, pri nanošenju kreme za zaštitu od sunca, usredotoče na srednji dio lica, a zanemare rubne dijelove ili zonu oko očiju pa je dobro da i svi ostali proizvodi koje koristite imaju neki faktor zaštite kako bi što veća površina lica bila zaštićena. Kad je riječ o obnavljanju proizvoda za zaštitu od sunca, najbolje je rukovoditi se prema tipu kože, kao što to inače činite u njezi kože i nanošenju podloge i šminke


Ako imate masnu kožu

Masna koža i puder idu ruku pod ruku kad je riječ o make up-u, a isto pravilo vrijedi i kad je riječ o obnavljanju zaštite od sunca. Vjerojatno ionako povremeno obnavljate puder tijekom dana pa je onda najbolje da upotrijebite puder koji sadrži SPF najmanje 30. No, prvo ga morate 'utisnuti' u kožu kistom ili jastučićem za nanošenje šminke, a zatim odstraniti višak pudera. Ako vam je koža jako masna i šminka se često razmazuje tijekom dana, obnavljanje pudera sa SPF-om iskoristite kao dobru priliku da popravite šminku.


Ako imate suhu kožu

Za razliku od masne kože, suha koža zahtijeva više vlaženja prilikom obnavljanja zaštite od sunca, a puder često upravo naglašava suhe dijelove kože, bilo da sadrži SPF ili ne. Zbog toga dermatolozi za osobe sa suhom kožom preporučuju da za obnavljanje zaštite koriste proizvod u spreju sa zaštitnim faktorom. Osvježavajući hidratantni sprej sa zaštitnim faktorom će vam omogućiti da obnovite hidrataciju kože i uravnotežite ona mjesta na kojima je jača isušenost i ujedno zaštitite kožu s odgovarajućim SPF-om.


Ako imate osjetljivu kožu

Osobe s osjetljivom kožom često imaju problema s nanošenjem većeg broja slojeva različitih proizvoda (proizvod za zaštitu od sunca, hidratantna krema, podloga…) jer to često dovodi do pojave prištića ili zatvaranja pora ili oboje. Stoga je, ako imate takvu zahtjevnu kožu, najbolje odabrati višenamjenski hidratantni proizvod koji može služiti i kao podloga, a ujedno ima i SPF.

Linker
16. travanj 2024 20:00