FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
pomoć kod uspavljivanja

Kako koristiti lavandu za spavanje

Esencijalno ulje lavande možete prije spavanja nakapati na dlanove (dvije do tri kapljice) i potom dobro udahnuti miris

Lavanda se može upotrebljavati kao ulje, tinktura, mirisni jastučić s biljem. Ima dokaza da određeni mirisi djeluju na spavanje, usporavajući srčani ritam i snižavajući krvni tlak, dovodeći osobu u opušteno stanje. Takav je i miris lavande, pa je dobra ideja za pomoć kod uspavljivanja nakapati nekoliko kapi njenog ulja na jastučnicu ili u difuzer za eterična ulja.


Jastučići za oči

Esencijalno ulje lavande možete prije spavanja nakapati na dlanove (dvije do tri kapljice) i potom dobro udahnuti miris. Nakon toga, utrljajte ulje u ručne zglobove ili sljepoočnice. Nekoliko kapi lavandinog ulja ili četvrtinu šalice suhe lavande ili šalicu jakog čaja od lavande možete dodati u kupku prije spavanja. Odmarajte se u kupki dvadesetak minuta. Opuštajuća kupka od lavande dobra je i za djecu, no nemojte staviti više od dvije kapi ulja kako biste spriječili iritaciju kože ili očiju.

Opuštanju pridonose i jastučići za oči – četvrtinu šalice sušene lavande pomiješajte s rižom ili sjemenkama lana i umotajte u komadić nježne pamučne tkanine. Zašijte jastučiće, da se sadržaj ne rasipa, i položite ih na zatvorene kapke. Za čaj jednu do dvije žličice svježih ili sušenih pupova lavande stavite u šalicu i prelijte vrelom vodom. Ostavite deset minuta, procijedite, po želji zasladite medom, i popijte. Iako se većinom dobro podnosi, čaj od lavande može izazvati neke nuspojave, uglavnom ako se uzima u prevelikim količinama. To su mučnina, povraćanje, iritacija kože. Ako vam izazove bilo kakvu alergijsku reakciju, prestanite ga piti. Čaj od lavande stupa u interakciju s određenim lijekovima, primjerice, s barbituratima i sedativima, ali i s lijekovima za razrjeđivanje krvi, pa se ne preporučuje osobama koje ih uzimaju. Može pojačati i osjetljivost na sunčevu svjetlost. Ne preporučuje se trudnicama.


ČITAJTE I: Vrećice suhe lavande mogu mirisati godinama. Evo kako

Linker
16. travanj 2024 10:33