Dođu tako ti trenuci u životu kad si ne možemo priuštiti da budemo bolesni...
 Foto: iStock
Ono kad ne možeš biti ni bolesna

Kako izgledati lijepo i kad smo prehlađeni i šmrkavi

Evo nekoliko savjeta kako da izgledate dobro, čak i kad se tako ne osjećate.

Jesen nam je stigla, a s njom, nažalost, i prehlade, hunjavice i ostale sezonske napasti od kojih gotovo da nitko ne može pobjeći. No, to što ćete gotovo sigurno biti bar malo bolesni, ne znači da morate izgledati bolesno. No, ako si ne možete priuštiti da nekoliko dana ostanete kod kuće, odmorite i oporavite imunitet, ovi savjeti mogli bi vam pomoći.

Priuštite si kvalitetne rupčiće

Ako vas uhvati kihanje i curenje nosa, nemojte škrtariti na papirnatim maramicama. Morat ćete stalno ispuhivati i brisati nos, a od jeftinih, grubih maramica koža oko nosa će vam ubrzo postati nadražena crvena i ispucala. Dakle, uložite u malo kvalitetnije papirnate rupčiće, ekstra mekane i natopljene umirujućim losionom kako biste spriječili ili barem ublažili iritaciju kože.

Hidratacija iznutra i izvana

Kad smo bolesni, naročito ako imamo i povišenu temperaturu, obično smo i malo dehidrirani, što se može odraziti na izgledu kože. Stoga, svakako kupite intenzivnu hidratantnu njegu za lice i nanosite je ujutro i navečer kako biste spriječili prekomjerno isušivanje kože i "ofucan" izgled. Osim toga, na taj način ćete dodatno zaštititi kožu oko nosa od oštećenja koja nastaju stalnim trljanjem. Uz to, ujutro prije nego što krenete na posao, u torbicu, osim papirnatih maramica, stavite i bočicu ili tubu s losionom za dubinsku hidrataciju kako bi vam tijekom dana bio pri ruci. I, naravno, vodite računa da unosite u organizam dovoljno tekućine tijekom cijelog dana.

Vrećicama čaja protiv otečenih očiju

Ako su vam zbog začepljenog nosa i sinusa oči postale otečene, spavajte s glavom na povišenom kako biste omogućili tekućini da se lakše drenira i otječe iz područja lica.

Protiv vrećica ispod očiju, koje su također česta popratna pojava prehlada i gripa, isprobajte ovaj trik: dvije hladne i vlažne vrećice čaja stavite na oči i ležite tako 15 minuta. Kapci vam više neće biti otečeni, a vrećice ispod očiju će splasnuti.

Ohladite kremu za oči

Kremu za područje oko očiju držite u hladnjaku dok god traje prehlada. Ne samo što će vam pružiti osjećaj osvježenja i olakšanja kad je nanesete na kožu oko očiju, već će i hladna krema pomoći u uklanjanju otečenosti.

Izbjegnite crvene oči

Još jedan "zaštitni znak" prehlade? Crvene oči. No, i to se da riješiti. Kapajte u oči umjetne suze kako biste spriječili nadraženost uslijed suhoće i hladite ih bilo ohlađenim vrećicama čaja bilo hladnim oblozima od kamilice jer ćete na taj način smanjiti crvenilo ili ga potpuno ukloniti.

Prije šminkanja obavezan je primer

S obzirom na to da ste, kad ste bolesni, osuđeni stalno brisati nos, kihati i trljati oči, prije šminkanja obavezno na lice nanesite primer, takozvanu bazu za make up čija je uloga produžavanje trajanja šminke i izjednačavanje tena. Na taj način ćete osigurati da vam se make up satima nepromijenjen zadrži na licu. Ne bi bilo loše da razmislite i o primerima, odnosno podlogama za usnice i kapke.

Sakrijte izdajničke znakove

Jedan od glavnih izdajničkih znakova prehlade je crveni nos. Stoga odaberite visoko pigmentirani mat korektor žućkaste nijanse te samo nijansu svijetliji od boje vaše kože. S takvim korektorom ćete najbolje prikriti crvenilo.

Nemojte se "žbukati" podlogom i puderom

Preskočite uobičajeno nanošenje podloge i pudera za lice jer se, kad je koža dehidrirana, tako stvara previše pudingasti izgled. Kako biste prikrili nedostatke, ali i dalje izgledali prirodno, na hidratantnu kremu nanesite mineralni puder koji odlično pokriva, a ujedno i ujednačava kožu, ali je ne isušuje poput klasičnih pudera.

Dojam topline

Ako ste blijedi, trebate dodati malo boje na lice, no izbjegavajte ružičaste nijanse. Nanesite na kožu tople tonove uz pomoć bronzera i kremastog rumenila u boji breskve. To će vašoj koži dati zdrav i svjež izgled.

Posvijetlite oči

Blijedo, svjetlucavo bež ili zlatno sjenilo nanesite na kapke i unutrašnje uglove očiju kako biste ih posvijetlilii dali im sjaj, ali i prikrili crvenilo i umoran izgled.

Foto: iStock
Osim što ga možete piti kako biste hidrirali tijelo izvana i iznutra, vrećice od čaja možete iskoristiti za otečene oči.

Spriječite rastapanje maskare

Kihanje i kašljanje znači da su i oči stalno vlažne, a tada je i veća vjerojatnost da će se maskara rastopiti i zamrljati. Kako biste to izbjegli, nabavite vodootpornu maskaru.

Meke i sjajne usne

Kad ste prehlađeni, usnice su vam obično bolno ispucane. Istrljajte ih čistom, vlažnom i toplom krpom, kako biste odstranili ljusice, a zatim ih namažite bogatim, hranjivim balzamom. Kako biste zadržali što svježiji i zdraviji izgled, usnice mažite balzamom u boji ili sjajilom neutralne nijanse. Ruževe za usne, naročito one dugotrajne, izbjegavajte jer dodatno isušuju usnice.

Linker
17. travanj 2024 20:37