Biološki sat ne možemo vratiti, ali se zato možemo potruditi da se osjećamo bolje u svojoj koži...
 Foto: iStock
Sve nas to čeka

Kad tijelo postane izdajica: kako prikriti očite znakove starenja

Htjeli ili ne, svi ćemo se jednog dana naći u situaciji da stojimo pred ogledalom i pitamo se kada smo dovraga tako ostarjeli...

Još jučer na vama je sve stajalo savršeno (ili barem onako kako ste navikli), a već danas visi koža na koljenima, pojavila se nova bora na čelu i novi pramen sijedih u kosi... I pitate se kako. I pitate se zašto. I razmišljate kako sakriti izdajničke znakove tijela koji kao da vrište kako su ga načele godine... Možda ovo pomogne.

Bore na vratu

Mnoge se žene susreću s ovim problem. Značajno, danas čak i ranije nego što su to generacije prije nas. Mnogi to pripisuju korištenju modernih tehnologija, odnosno mobilnim uređajima zbog kojih glavu držimo u položaju zbog kojih bore na vratu prije i jače dolaze do izražaja.

Moguće rješenje možete pronaći u kremamam koje u sebi sadrže peptide, koji stimuliraju proizvodnju kolagena. Masaža tog dijela tijela također može pomoći.

Pjege na rukama

Ne, to nažalost nisu madeži. To su staračke pjege. Do njih je došlo zbog gubitka kolagena. Koža je odjednom izgubila punoću, vene se jače ističu, a pojavljuju se i pjege te drugi znakovi starenja kože i oštećenja izazvanih prekomjernom izlaganju suncu.

Pomoći može svakodnevno nanošenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom te redovita njega hidratantnom kremom. To se, naravno, odnosi na cijelo tijelo, a ne samo na ruke.

Rijetke obrve i trepavice

Tome mogu biti razlog hormonalne promjene koje su nas snašle s godinama, ali i godine čupanja obrva koje su dovele do oštećenja folikula dlake. Malo mogu pomoći preparati za pojačani rast obrva i trepavica, no najbolje će vam pomoći hormonalni test koji će pokazati u čemu je problem i može li se ovakvo stanje liječiti.

Opuštena koža na koljenima i laktovima

Primijetili ste kako vam omiljena haljina više ne stoji kao nekad jer otkriva smežurana koljena? Vrlo moguće. Opuštena koža stvara bore na najčudnijim mjestima na tijelu, pa tako i iznad koljena i laktova. Osim što možete dodatno pojačati njegu ovih dijelova tijela redovitim pilingom i hidratantnom kremom, ne bi bilo loše i da počnete izvoditi ciljane vježbe za učvršćivanje ovih dijelova tijela.

Foto: iStock
Kad vas ulove trenuci očaja, sjetite se da nitko neće ostati vječno mlad. Neka vas vaše grudi (pa makar i opuštene) podsjete na vašu djecu, a borice na sve one šale i lijepe trenutke koje ste doživjeli u životu... I razvucite osmijeh, on je ionako naš najljepši ukras.

Borice, bore i krateri...

I to još na licu!? O da, to boli... Uslijedio je gubitak kolagena zbog čega je došlo do smanjenog volumena kože, a to je dovelo do očitih borica, bora i kratera na licu. Dodatno, godine smijanja, gledanja u monitor računala i mobilnog telefona, vrlo vjerojatno i škiljenje te ponavljajući pokreti maksilofacijalnih mišića, ostavili su traga na čelu, oko očiju i usta. Prevencija je u ovom slučaju najbolje rješenje. Njegujte lice antioksidativnim i hidratantnim kremama i serumima, te obavezno koristite kreme sa SPF faktorom.

Tamniji zubi

Sve se na nama s godinama troši - nokti, kosa, kosti, koža, pa tako i zubi. Naš osmijeh postaje žući, zubna caklina se troši, zubno meso lagano povlači. Redoviti posjeti stomatologu, čišćenje kamenca i izbjeljivanje isključivo po preporuci stručnjaka način su da čim duže održite zdravlje usne šupljine.

Tanka kosa i nokti

Već smo spomenuli kako s godinama stari i naša kosa te nokti. Trudnoća, hormonalne promjene, korištenje određenih lijekova, sve to može uzrokovati privremeni ili pojačani gubitak kose, ali i uzrokovati stanjivanje ili pucanje ploče nokta. Obratite pažnju na prehranu, obogatite je namirnicama bogatim vitaminom B6 i E te željezom, cinkom i kalcijem. I kosu i nokte redovito njegujte bademovim ili maslinovim uljem.

Gdje su grudi?

Grudi u sebi nemaju niti jedan mišić, pa njihova punoća ovisi o tonusu kože. Kad nestane masnoće u tijelu, grudi se "prazne" i padaju. No, trudnoća, dojenje, godine nošenja neodgovarajućeg grudnjaka, pad razine estrogena, česte dijete i nedostatna njega također čine svoje. Kako biste barem donekle "spasili situaciju" možete izvoditi vježbe za jačanje prsnih mišića (nalaze se ispod grudi), možete svako tuširanje završiti mlazom naizmjenično tople, pa hladne vode i grudima, baš kao i ostatku tijela, pružiti bolju njegu kojom ćete vratiti elastičnost kože.

Linker
14. travanj 2024 10:02