SHUTTERSTOCK
Rad na sebi

Kad plakanje nije opcija... Ovih osam trikova pomoći će vam da zadržite suze

U trenucima ljutnje, panike i nemoći vrijedi pronaći najbolji alat za sebe za suzbijanje suza - nekome će pomoći okretanje situacije na humor i odvraćanje pažnje

Svi se ponekad moramo nositi s negativnim emocijama na poslu. Naučiti kako se nositi osjećajima u određenim trenucima je vještina koju bismo svi trebali usvojiti. Tim više što se negativne emocije mogu širiti, a nitko od nas ne želi biti u blizini osobe koja dodaje negativnost grupi. Dok bi u privatnim okolnostima vaša reakcija na stresne situacije mogla bi biti ta da počnete vikati ili zaplačete, na poslu ovakva ponašanja mogu ozbiljno naštetiti vašem profesionalnom ugledu, kao i vašoj produktivnosti.

Koje nas negativne emocije najčešće dovode do suza? Prema provedenoj studiji o emocijama na poslu profesorica Cynthia Fisher definirala je sljedeće vrste negativnih emocija koje najčešće doživljavamo:

  • Frustracija i iritacija
  • Briga i nervoza
  • Ljutnja i pogoršanje odnosa
  • Nesviđanje
  • Razočaranje i nesreća

Učinkovito ovladati ovim emocijama možemo na dva načina - kroz mentalni i fizički pristup.

image
SHUTTERSTOCK

1. Udaljite se

Udaljavanje od negativne situacije može vam pomoći u tome da se prestanete nervirati i posljedično, briznete u plač. Previše ljutnje, uznemirenosti ili frustracije može uzrokovati plač, pa udaljavanje i povratak kad se smirite pomoći u vraćanju kontrole nad sobom.

2. Koristite riječi

Neuspjeh u komunikaciji može dovesti do ljutnje i frustracije, što pak može izazvati želju za plakanjem. Naučiti jasno izraziti svoje osjećaje, ostati smiren i koristiti riječi je moćan mentalni pristup u suzbijanju suza.

3. Imajte rekvizite i koristite distrakcije

Rekviziti poput lopte za stres može biti od koristi kada se nađete u situaciji koja bi mogla izazvati plač. Odvraćanje pažnje je još jedna popularna tehnika. Usredotočenost na aktivnost ili zadatak, slušanje ohrabrujuće glazbe ili započinjanje razgovora također može biti od pomoći.

4. Razmišljajte o nečem pozitivnom ili smiješnom

Pokušajte negativne misli zamijeniti onim pozitivnim ili umjesto toga razmišljajte o nečemu smiješnom ili glupom. Vidjeti lakšu, smješniju stranu stresne situacije može uvelike olakšati stvari i spriječiti nekoga da zaplače.

5. Koncentrirajte se na disanje

Duboko udahnite i usredotočite se na polagano i smireno disanje. Ova jednostavna tehnika vam može pomoći u ponovnom uspostavljanju kontrole.

6. Trepćite i pomičite oči

Pomicanje očiju i treptanje mogu spriječiti izlijevanje nakupljenih suza.

7. Opustite mišića lica

Kad osoba plače, lice joj postaje napeto. Usredotočenost na mišiće lica i njihovo opuštanje još je jedan trik koji će spriječiti da briznete u plač.

8. Riješite se te knedle u grlu

Emocionalni plač također utječe na živčani sustav. To je onaj osjećaj knedle u grlu. Ovu ćete senzaciju prekinuti ako krenete pijuckati vodu, gutati slinu i zijevati.

Linker
25. travanj 2024 16:11