Jeste li se ikad cijepili protiv gripe?
 Foto: iStock
Virus nestaje u 24 sata

Još jedan novi lijek koji sprečava širenje virusa gripe

20. studeni 2018.
Ovo je lijek koji, uz postojeće antivirusne lijekove, sprečava komplikacije i usporava širenje gripe.

Nakon gotovo 20 godina odobren je još jedan novi lijek za sprečavanje širenja virusa gripe. Američka agencija za hranu i lijekove dala je zeleno svjetlo lijeku generičkog naziva baloxavir marboxil.

Propisuje se u samo jednoj oralnoj dozi pacijentima koji imaju simptome gripe manje od 48 sati.

U istraživanjima virus gripe nestao je u 24 sata. Ovo je lijek koji, uz postojeće antivirusne lijekove, ima za cilj spriječiti komplikacije i usporiti širenje gripe.

Isključivo na recept

- Važno je da imamo na raspolaganju više mogućnosti liječenja gripe koji različito djeluju na viruse influence jer oni s vremenom postaju otporni na protuvirusne lijekove - rekla je dr. Debra Birnkrant, voditeljica Odjela za antiviralne proizvode FDA.

Ovakvi lijekovi propisuju se isključivo na recept i nikako nisu zamjena za cijepljenje. Cijepljenje je najučinkovitija prevencija gripe i moćan alat za suzbijanje pandemija.

Cijepljenje prije sezone gripe

U Hrvatskoj se cijepiti može u ordinacijama obiteljske medicine i zavodima za javno zdravstvo. Ove je godine nabavljeno 320.000 doza trovalentnog cjepiva koje sadrži sojeve H1N1, H3N2 te B/Colorado/ i B/Victoria. Četverovalentno cjepivo (dodan i soj B/Phuket) može se naručiti pojedinačno u ljekarnama. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad se gripa već pojavi u Hrvatskoj - apeliraju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Djelotvornost cjepiva kod zdravih odraslih je oko 70 posto, kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska, kao što je bilo prošle godine kada je u Hrvatskoj i svijetu zabilježena jedinstvena sezona po epidemiji virusa B, prva takva nakon četvrt stoljeća.

Teme
Linker
30. studeni 2021 10:41