Da biste masirali lice, valjak jednostavno lagano povlačite prema gore zahvaćajući svaki dio lica. Ovaj bi postupak trebao trajati pet do deset minuta i savjetuje se raditi tri do pet puta tjedno

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
valjak za lice

Jeste li već isprobali botoks s istoka? Smanjuje otečenost i znakove starenja, a može poboljšati raspoloženje te smanjiti napetost

Valjci od kamena žada ili ružičastog kvarca djeluju i rashlađujuće, što je prava antistresna terapija i stari trik za vitalan i osvježen izgled lica koji su u drevnoj Kini redovito prakticirali

Društvene mreže preplavile su snimke žena s besprijekornom kožom bez bora nakon korištenja valjka za lice. No, ova zanimljiva naprava koja u posljednje vrijeme postaje sve popularnija zapravo ima drevne korijene - primjerice, u Kini se koristilo drago kamenje i kristali poput žada za pomlađivanje lica i poticanje zdravlja kože. Poput stare prakse gua sha kojom se zaobljenim dragim kamenom masira lice (a može i cijelo tijelo), i valjanje lica zapravo znači odvajanje vremena kako bismo se usredotočili na brigu o sebi i zdravlju kože nježno je masirajući, čime potičemo cirkulaciju, smanjujemo otečenost, ublažavamo napetost i čistimo kožu.

Valjak za masažu lica najčešće je napravljen od kamenih kuglica, obično od žada ili ružičastog kvarca, koje su pričvršćene na ručku. Neki valjci za lice imaju dva kamena, po jedan sa svake strane, i često su različite veličine kako bi doprli do svih dijelova lica. Žad je zeleni kamen poznat po svojim rashlađujućim svojstvima. Primijetit ćete da žad ostaje hladan čak i nakon nekoliko minuta masaže. S druge strane, ružičasti kvarc je tvrdi kamen koji zadržava temperaturu, tako da valjak možete držati u hladnjaku i osjetit ćete ugodno hlađenje kada ga koristite. Neki valjci za lice napravljeni su od ametista, koji se koristi za uklanjanje mrtvih stanica kože čineći vaše lice svjetlijim i poboljšava tonus kože, a neki su napravljeni od obsidijana, crnog kristala koji se često koristi protiv stresa, a kada se koristi na koži, smanjuje zadržavanje tekućine i poboljšava njezin tonus. Mnogo je prednosti korištenja valjka za lice, uključujući poticanje cirkulacije krvi, hlađenje i zaglađivanje kože te smanjenje otečenosti. Međutim, valjanje lica ne liječi kožne bolesti, pa ni akne, a neće vam ni zategnuti lice, što je česta zabluda. Postoje i mnoge krivotvorine koje nisu napravljene od pravog, prirodnog kamenja. Ponekad se kameni materijali boje i tretiraju kemikalijama kako bi bili glatki, ali uopće nisu kamenje. U tim slučajevima korištenje valjka na licu zapravo može biti štetno i izazvati iritacije kože. Ako kamen zvuči kao plastika pri dodiru s tvrdom površinom, to znači da nije pravi kamen. Isto tako, ako ga lako možete ogrebati ili ima mjehuriće zraka, vjerojatno je lažan. Razliku možete primijetiti i u cijeni. Pravi valjak za lice stoji tristotinjak kuna, a vrlo jeftini valjci gotovo sigurno nisu napravljeni od dobrih materijala. Valjke za lice možete pronaći u mnogim wellness i beauty trgovinama.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Prednosti valjka za lice

Valjanje lica jednostavna je metoda koja se može primjenjivati kod kuće. Pomoći će da proizvodi za njegu prodru dublje u kožu i potaknuti cirkulaciju, što će koži pomoći da diše. Nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje o učinkovitosti valjanja lica, a sve što se navodi potječe iz iskustava korisnica i drevnih tradicija. Glavne prednosti valjanja lica uključuju:

Smanjuje otečenost

Korištenje valjka za lice pokreće limfu i smanjuje zadržavanje vode u koži koja izaziva otečenost. Koristite valjak i kada imate vrećice ispod očiju.

Pojačava cirkulaciju krvi

Masiranje kože kamenom pojačava cirkulaciju, što licu daje svjetliji i zdraviji izgled. Studija objavljena u časopisu Complementary Therapies in Medicine otkrila je da deset minuta dnevno masaže lica tijekom pet tjedana poboljšava protok krvi i vidljivo pomlađuje lice.

Hladi kožu

Kamenje poput žada i ružičastog kvarca ima svojstva hlađenja i pomaže zagladiti kožu, a istodobno daje osvježen izgled. Hladnoća također može pomoći u ublažavanju napetosti u čeljusti.

Smanjuje znakove starenja

Kada poboljšate protok krvi i smanjite zadržavanje vode, koža postaje mekša i podatnija. Korištenje valjka za lice može pridonijeti osvježenom izgledu, ujednačenom tonusu kože i pojačati apsorpciju proizvoda protiv starenja ili drugih preparata za njegu.

Poboljšava raspoloženje

Baš kao što masiranje ramena može imati umirujuće učinke i poboljšati raspoloženje, nježno masiranje lice ublažava napetost i može djelovati terapeutski jer pomaže u smanjivanju stresa.

Ublažava napetost

Smirujući, rashlađujući osjećaj na licu može pomoći u smanjenju glavobolje i ublažavanju simptoma sinusitisa jer nježna masaža lica potiče limfnu drenažu, pojačava cirkulaciju krvi i opušta um.


Kako koristiti valjak za lice

Poželjno je masirati lice valjkom pet do deset minuta. Ali, ako to radite i samo minutu, i to je korisno - i dalje će valjanje lica imati rashlađujući učinak te će smanjiti otečenost. Valjak za lice može se koristiti svaki dan kao dio rutine njege, ali dugoročne prednosti ima i ako ga koristite nekoliko puta tjedno. Započnite nanošenjem prirodne kreme ili ulja na kožu. Valjak za lice pomaže da sastojci proizvoda prodru duboko u kožu. Počnite povlačiti prema gore držeći se jednog smjera. Ne idite gore-dolje. Zamislite da je lice podijeljeno u četiri dijela i u svakom dijelu povlačite valjak pet puta prema gore dok ne pokrijete cijelo područje. Prvo masirajte vrat i čeljust, počevši od jedne strane i prelazeći na drugu. Sljedeći korak ide do jagodica. Potom povlačite valjkom ispod očiju i obrva, a završite valjanjem čela. Nakon valjanja lica obavezno operite valjak blagim sapunom i toplom vodom. Zatim ga stavite na čisti ručnik da se osuši.

Linker
25. travanj 2024 11:33