Pokazalo se kako Bachova glazba najbolje uspavljuje.
 Foto: iStock
Muzikoterapija

Jeste li isprobali najljepši i najjeftiniji 'lijek' za nesanicu?

Upalite omiljenu glazbu ili poslušajte savjet znanstvenika pa složite playlistu po njihovim uputama - i konačno se naspavajte.

Muzikoterapija u borbi protiv nesanice postiže izvrstan rezultat jer smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje, a posebno je blagotvorna Bachova i Mozartova glazba. To je glazba koja ima od 60 do 80 taktova u minuti, čemu najčešće odgovaraju klasična glazba ili lagani jazz.

Što se još sluša prije spavanja, pokušali su u online anketi saznati britanski znanstvenici sa sveučilišta Goldsmiths i Sheffield. U anketi je sudjelovao 651 ispitanik, a 62 posto je odgovorilo da prije spavanja slušaju glazbu koja im pomaže da lakše zaspu.

Može Ed Sheeran, a može i Coldplay

- Ispitanici su glazbu najčešće vidjeli kao pomoć za odvraćanje od negativnih misli. Glazba je opcija onima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice. Nije preskupa, a nema ni neke posebne nuspojave - poručili su autori studije.

Kao najpopularnije sredstvo za uspavljivanje pokazala se klasična glazba sa 31,9 posto zastupljenosti. Zatim je slijedila rock glazba koju sluša 10,8 posto ispitanika. Na treće mjesto je zasjela pop glazba kojom se uspavljuje 7,4 posto sudionika studije.

Najnepopularniji glazbeni odabir za uspavljivanje je, očekivano, heavy metal sa 3,3 posto zastupljenosti.

Anketa je otkrila i najzastupljenijeg skladatelja - to je Johann Sebastian Bach. Drugo su mjesto podijelili Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart. Brian Eno je na trećem mjestu, a četvrto mjesto dijele Coldplay i Frederic Chopin.

I ova glazba djeluje

Jednako učinkovito opuštaju i indijanski instrumenti, keltska glazba ili rock balade u instrumentalnoj verziji. Riječ je o glazbi sličnoj meditaciji koja ima određene učinke: usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak i lučenje hormona stresa - kortizola. Također, kada slušamo glazbu koju volimo, mozak oslobađa neurotransmiter dopamin, koji je vezan uz osjećaj zadovoljstva.

Kakva sve čudesa u našem tijelu može izazvati Mozartova glazba - čitajte ovdje.

Linker
16. travanj 2024 18:20