Iskoristite ove tople dane.
 MAX LIBERTINE/Unsplash
ZDRAVLJE

Jednostavan način da potaknemo cirkulaciju cijelog tijela, pa čak i unutarnjih organa

Bosonogo hodanje je poput akupresure - pritiskom na određene točke na stopalima poboljšava se protok vitalne energije kroz cijelo tijelo, a time i ukupno zdravlje.

Ljeto je idealno vrijeme za izuvanje obuće i šetanje po pijesku, travi ili livadnim puteljcima. Bosonogo je hodanje važno iz praktičnog razloga - na našim stopalima i dlanovima su točke povezane sa svim vitalnim organima u tijelu. Stimuliranjem tih točaka masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih te time održavamo zdravlje i vitalnost. Kako nismo navikli hodati bosi, možda će nas malo bockati, ali što više tako hodamo, više ćemo stimulirati protok vitalne energije kroz tijelo, masirati unutarnje organe, poboljšati zdravlje i osjećati općenito ugodu i osvježenje. Osim bosonogim hodanjem, točke na stopalima možemo stimulirati stiskanjem prstima ili pomagalima, poput olovke.


Mreža meridijana

Akupresura je sustav primjenjivanja pritiska na određene dijelove tijela u svrhu iscjeljivanja od bolesti i održavanja optimalne ravnoteže tjelesnih sustava. Našim tijelom teče bioelektricitet koji daje energiju organima kako bi funkcionirali ispravno i uravnoteženo. Taj bioelektricitet teče kroz mrežu meridijana (sličnu krvotoku) koji počinju na svakom prstu obje ruke, protežu se preko cijelog tijela i završavaju na vrhovima prstiju oba stopala.

Postoji oko 900 točaka po tijelu smještenih na energetskim meridijanima i njihovim tretiranjem iscjeljuje se disbalans i bolest. Te su točke poput kontrolne ploče s prekidačima struje koja teče našim tijelom.

Kada tretirani meridijani postanu protočni, elektricitet teče neometano i svi organi dobivaju energiju potrebnu za optimalan rad. Kada je iz bilo kojeg razloga taj tok ometen, energija ne može doći do određenog organa i javlja se poremećaj u radu organa, s vremenom i bolest.

Niz "prekidača" za sve vitalne organe i dijelove tijela nalazi se na dlanovima i stopalima. Na prstima ruku točke su za glavu (mozak, pinealna i pituitarna žlijezda, sinusi, oči i uši), na gornjem dijelu dlana ruku (i stopala) točke za gornji dio trupa, a na donjem dijelu dlana ruku (i stopala) za donji dio trupa.


Svako jutro masaža

Za optimalno zdravlje svaki dan izmasirajte dlanove i stopala, po pet minuta svaki dlan i stopalo, najbolje ujutro kako biste aktivirali energiju, ali može i tijekom dana. Pritisak mora biti snažan, ali ne prejak (možete isprobati pritisak na kućnoj vagi, oko 1,4 - 2,3 kg). Ako tretirate samo jednu točku, zadržite se na njoj oko dvije minute. Masirajte točku tako da je pritisnete, pa popustite pritisak (kao da pumpate). Ako je prisutna akutna bol (npr. zubobolja), pritisak treba biti stalan tri minute ili više. Takav pritisak ima anestetički efekt.

Što je refleksologija?

Refleksologija je metoda novijeg datuma, možemo je smatrati podvrstom akupresure. Po njoj stopala i dlanovi predstavljaju svojevrsnu mapu cijelog tijela, koje se na njima reflektira; lijevo stopalo korespondira s lijevom stranom tijela, a desno s desnom stranom. Ako stopalo usporedimo s trupom, nožni palac predstavljao bi glavu, luk stopala kralježnicu, srednji dio stopala struk, a peta anus. U ovoj disciplini tretiraju se samo stopala, dlanovi i uške.

Zanimljivo je da u Japanu osim stanke za ručak postoji i stanka za refleksologiju, jer Japanci smatraju da masažom stopala osiguravaju tijelu dodatnu snagu.


Metoda za sve

Efekti i dobrobiti koji se postižu akupresurom brojni su; od ispravljanja držanja, ravnoteže i koordinacije do poticanja moždane aktivnosti, tj. rasta dodatnih veza među neuronima, a pomaže i u prevenciji Alzheimerove bolesti. Postoje istraživanja koja dokazuju da osobe koje često hodaju bose imaju bolji imunitet.

Akupresura je namijenjena svima, bez obzira na spol i dob. Ako ste napeti ili imate probleme sa sinusima, probavne smetnje, manjak energije, infekcije, srčane smetnje, poremećaj u radu endokrinih žlijezda i ostalo, svi se ti problemi mogu riješiti akupresurom.

Naravno, akupresurom ćemo pomoći oboljelim organima da dođu do energije koja im je potrebna za ozdravljenje, ali valja i promijeniti životne navike koje su dovele do problema. U protivnom će se problem vjerojatno ponoviti, čak i nakon potpunog iscjeljenja.

Svakako isprobajte, a umjesto masaže stopala možete jednostavno prošetati bosi po šljunku, plaži, travi i imati sve dobrobiti akupresurne masaže.


Prehrana i disanje

Za postizanje maksimalne dobrobiti dobro je promijeniti životne navike, stoga obratite pažnju na prehranu i disanje. Važno je da su namirnice svježe, iz prirodnog i kontroliranog uzgoja, cjelovite, odnosno što manje prerađivane i da nikad ne pijete bilo kakvo piće (voda, mlijeko, sok, jogurt...) uz jelo, jer time gasite probavnu vatru i razrjeđujete probavne sokove. To dovodi do otežane probave, stvaranja plinova i truljenja hrane u želucu, povećane kiseline i svih pratećih neugodnosti.

Disanja često uopće nismo svjesni, ali ako obratimo pažnju, shvatit ćemo da dišemo površinski i plitko, da nam se disanje mijenja ovisno o raspoloženju (ubrzano je u stresnim situacijama, a opušteno u smirenim). Naša pluća dobrim su dijelom neiskorištena upravo zbog sve češćeg plitkog načina disanja. Time uskraćujemo tijelu optimalan unos kisika koji mu je potreban za održavanje metaboličkih funkcija.

Naš mozak treba tri puta više kisika od ostalih organa, pa kada to ne dobije, uzima energiju od ostalih organa ili stanice počinju odumirati. To je ciklus koji nas čini slabima i bolesnima, toksini se sve više nakupljaju u tijelu i blokiraju energetske kanale.


Akupresura za energiziranje

Metoda akupresure djeluje podjednako na dlanovima i stopalima, stoga možete u svrhu aktiviranja organizma i svih njegovih sustava, a time i energiziranja, svakodnevno izvoditi jednostavnu vježbu: dobro i snažno protrljajte dlanove ruku minutu do dvije. Osjetite da su vam se ruke zagrijale i energizirale, a time ste aktivirali i cijelo tijelo. Ovu je vježbu najbolje raditi ujutro, ali možete po potrebi i tijekom dana.

Zatim prstima jedne ruke "pročešljajte" nadlanicu druge ruke, od prstiju do zgloba. Učinite to na obje nadlanice oko 60 puta (minutu do dvije). Time ćete dodatno energizirati i opustiti živčani sustav te ga pripremiti za radne izazove.

Sličnu metodu primijenite i na stopalima. Bez razmišljanja gdje je koja točka masirajte oba stopala, po pet minuta svako, jer ćete time pokriti sve točke i stimulirati sve organe.

Kada su svi organi stimulirani i endokrine žlijezde ispravno rade, imate više energije i dobro zdravlje.

Stopala i listove možete izmasirati i navečer. Listovi nose težinu cijelog tijela i akumuliraju dnevni stres, stoga svakodnevna masaža pomaže pri otklanjaju umora i opuštanju.

___________

Ukoliko želite upotpuniti svoj godišnji odmor, naučiti kako u potpunosti napuniti baterije i riješiti se duboko ukorijenjenih stresova, priključite se ljetnim radionicama Divine Energy Parka.

Naučite kako se napuniti izvorima energije kao što je kvalitetan san, zrak - disanje, voda, sunce, hrana i meditacija. Ovaj jednostavan i praktičan program temelji se na drevnim principima, a sastoji se od meditacije, tehnika disanja, fizičkih vježbi za revitalizaciju i pomlađivanje te savjeta o razvoju svijesti, zdravlju i zdravoj prehrani.

Linker
13. travanj 2024 22:35