Povremeni odlasci u saunu su preporučljivi, ali samo ako ste dobrog zdravlja...
 Foto: iStock
Dobre i loše strane

Je li sauna dobra kao što govore ili bismo je se ipak trebali bojati i kada?

Saune se oduvijek smatraju ljekovitim zbog svog detoksicirajućeg utjecaja na kožu i tijelo, no u posljednje vrijeme na površinu sve više izlaze i negativni učinci boravka u sauni na zdravlje. Znanstvenih dokaza ima i s jedne i s druge strane pa su i mišljenja stručnjaka o tome je li sauna korisna ili opasna za zdravlje podijeljena.

ZA

Boravak u sauni potiče prirodno dubinsko čišćenje organizma. Pojačano znojenje do kojeg dolazi u sauni zapravo je samo ubrzavanje prirodnog mehanizma kojim se tijelo samo rješava nečistoća i štetnih tvari, a takvo intenzivno znojenje može pomoći u smanjenju razine olova, bakra, cinka, nikla, žive i raznih kemikalija u organizmu.

Kao što čisti cijeli organizam, boravak u sauni pomaže i u čišćenju kože. Znojenjem se ispiru bakterije iz epidermalnog sloja i znojnih kanala i čiste se pore, a to poboljšava kapilarnu cirkulaciju te koži daje svježinu i mladenački sjaj. Još jedan od važnih pozitivnih učinaka je oslobađanje od stresa, a brojne su medicinske studije pokazale da je stres povezan s nizom ozbiljnih bolesti.

Opušta i ublažava bol

Sauna na više načina omogućuje opuštanje: s jedne strane je miran i tih prostor u kojem nema uznemiravanja, a toplina u njemu opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju te potiče otpuštanje endorfina, hormona zaslužnih za dobro raspoloženje. Boravkom u sauni podiže se i tjelesna temperatura, što uzrokuje širenje krvnih žila i bolju cirkulaciju, a povećan protok krvi ubrzava prirodne procese iscjeljivanja u tijelu, primjerice ubrzava iscjeljivanje malih posjekotina ili masnica, a ujedno ublažava bol.

Također, nakon intenzivne sportske aktivnosti topao zrak u sauni opušta mišiće te iz njih uklanja mliječnu kiselinu i toksine.

Troše se i kalorije

Dodatni pozitivan učinak saune, protiv kojeg će se malo tko pobuniti, jest to što ubrzava sagorijevanje masti, odnosno pospješuje mršavljenje. Prema istraživanju provedenom na USAMRMC-u (U.S. Army Medical Research&Materiel Command) osoba prosječne tjelesne kondicije znojenjem može izgubiti 500 grama u jednom boravku u sauni, pri čemu potroši oko 3000 kalorija. Te kalorije troše se zahvaljujući ubrzanoj aktivnosti srca, koja dovodi do povećane potrebe za kisikom, što tijelo prisiljava da više kalorija pretvara u iskoristivu energiju.

Njemački su znanstvenici otkrili da sauna potiče dublji, opušteniji i okrepljujući san, a prema nekim istraživanjima može poboljšati i rad srčanog i krvožilnog sustava. U stručnom časopisu Journal of Human Kinetics objavljeni su rezultati istraživanja koje je pokazalo da sauna pozitivno utječe i na obrambeni sustav te poboljšava njegovu funkciju, dok su istraživanja finskih i njemačkih znanstvenika pokazala da redoviti odlasci u saunu za 30 posto smanjuju rizik od prehlade ili gripe.

Naposljetku, 20-godišnje istraživanje provedeno na Sveučilištu Eastern Finland pokazalo je da što su više puta tjedno ispitanici odlazili u saunu, to su imali niži rizik za iznenadnu srčanu smrt ili neku drugu fatalnu bolest srca i krvnih žila.

Foto: iStock
Iako veseli što pospješuje mršavljenje, nije baš neka sreća što česti odlasci u saunu isušuju kožu i potiču pojavu prištića...

PROTIV

Jedna od negativnih i čestih posljedica korištenja saune su opekline, koje su uglavnom blage, no ponekad mogu biti i fatalne.

U Finskoj je svakog dana barem jedna opeklina uzrokovana boravkom u sauni takvog stupnja da zahtijeva hospitalizaciju. Do opeklina može doći uslijed izloženosti visokim temperaturama zraka koje često mogu dosegnuti gotovo 90 Celzijevih stupnjeva. Tome treba dodati i možda manje opasnu, ali ipak neugodnu i neželjenu posljedicu, a to je prekomjerno isušivanje kože. Kako je prirodna reakcija tijela na prekomjernu isušenost kože lučenje više masnoće kako bi se uravnotežio stupanj vlage kože, to može dovesti do učestale pojave prištića.

Muškarci, oprez!

Muškarci bi posebno trebali imati na umu da u sauni raste temperatura tijela, a time i temperatura testisa, a poznato je da pregrijanost testisa dovodi do smanjenja broja spermatozoida. Iako je učinak reverzibilan, to se ne događa odmah, što može biti problem za muškarce u periodu kad pokušavaju začeti dijete.

Jedno je istraživanje pokazalo da broj spermatozoida pada unutar tjedan dana od boravka u sauni te da se u normalu vraća tek nakon pet tjedana.

Trudnoća i sauna ne idu zajedno!

Što se tiče žena, boravak u sauni u ranoj trudnoći može izazvati defekte u razvoju ploda.

Tu je i činjenica da su topla i vlažna mjesta, baš poput sauna, idealna za razmnožavanje mikroorganizama te se u takvim uvjetima vrlo lako mogu širiti bolesti kao što su atletsko stopalo ili gljivice na stopalima.

Iako se boravak u sauni često navodi kao idealan način za mršavljenje, kilogrami koji se tako gube zapravo su samo posljedica gubitka suvišne tekućine.

Zaboravite je ako imate slabo srce

Osim toga, saune mogu biti opasne za srce. Američko udruženje za srce upozorava da vrući zrak iz sauna uzrokuje širenje krvnih žila te brži protok krvi i da bi osobe koje su preboljele srčani udar, imaju anginu pektoris ili ozbiljnu aortnu stenozu, slabo reguliranu hipertenziju ili bolest srčanih zalistaka trebale izbjegavati saune.

Još jedna ne baš pozitivna stvar povezana s cirkulacijom jest činjenica da takva pojačana cirkulacija odvodi krv iz unutrašnjih organa prema koži. Puls se ubrzava, što prisiljava srce da pumpa više krvi, ali krv u najvećoj mjeri odlazi prema koži, dok je opskrbljenost krvlju unutrašnjih organa smanjena. Sve to može uzrokovati i promjene krvnog tlaka te kod nekih osoba može doći do pada, a kod nekih do porasta tlaka.

Linker
05. ožujak 2024 20:47