Naravno, pored ovih savjeta dobro je pridržati se i zlatnih pravila - izbjegavati šećer i masnoće životinjskog podrijetla te biti umjeren s kruhom i tjesteninom.
 Getty Images/iStockphoto
TAKO SE TO RADI

IZBJEGNITE JO-JO EFEKT Ove dvije lake navike pomoći će da se kilogrami ne vrate

Zdravstveni problemi trebali bi biti okidač da počnete vježbati, a ako vam je liječnik preporučio da skinete kilograme, imajte to stalno na umu i počnite s mijenjanjem svojih navika.

Zdravo mršavljenje bez jo-jo efekta često podrazumijeva potpunu transformaciju onoga što jedete i koliko se krećete, ali i ostale "sitnice" koje činite svaki dan, poput toga koliko spavate i koliko vremena provedete surfajući internetom, također mogu imati velik utjecaj.

Zato je važno da steknete navike koje će vam omogućiti dugoročan gubitak kilograma.


1. Postavite male, specifične i ostvarive ciljeve

Možda vam je cilj opet stati u odjeću koju ste nosili u srednjoj školi ili kada ste se vjenčali, ali to znači skidanje drastičnog broja kilograma? Ne idite tako daleko. Zadajte si lakše ostvariv cilj - skidanje pet posto težine i dajte si vremena da dostignete taj cilj. Imajte na umu da je većini potrebno bar šest mjeseci da toliko (zdravo) smršave.

Također, izbjegnite uopćene ciljeve: "Moram jesti manje za večeru ili neću jesti poslije 18 sati i trebam više vježbati". Umjesto toga pokušajte s malim dnevnim ili tjednim zadacima.

Zadajte si nešto poput ovoga: "Odabrat ću pet recepata za laganiju večeru i u subotu nabaviti sve potrebne sastojke.", "Idući tjedan ću triput nositi na posao zdravi obrok od kuće.", "Nazvat ću prijatelja i dogovoriti šetnju nakon posla u ponedjeljak i srijedu.", "Tijekom vikenda sklonit ću kekse i grickalice s vidljivog mjesta u kuhinji i staviti voće."...

Krenite polako, za stjecanje navika potrebna su dva do tri mjeseca. Nakon toga one će vam postati nova rutina.

Full length of two attractive young women in shorts and swimwear smiling while running on the beach
Getty Images/iStockphoto
Ne zaboravite kako zdravo mršavljenje podrazumijeva i fizičku aktivnost. Hodajte, trčite, plešite, plivajte, vozite bicikl, planinarite... što god vam je drago.

2. Doručkujte polako, fokusirano i svaki dan

Mnogi preskaču doručak jer su ujutro u žurbi ili nisu gladni. Ustanite 15 minuta ranije (a to znači da idete i 15 minuta ranije u krevet) i odredite to vrijeme za doručak. Jedite vrlo polako, uzmite si vremena da u miru, sjedeći, između zalogaja popijete kavu, čaj, cijeđeni sok ili vodu. Idealno bi bilo da za svaki obrok odvojite 20 minuta, a ako tako doručkujete, to je već puno za vaše zdravlje. Počnite od sutra, a ako treba, stavite sat pokraj sebe.

Redovito doručkovanje poželjna je navika iz nekoliko razloga.

1) Doručak vam daje energiju koja je nužna nakon osam do 10 sati odmora i pokreće metabolizam.

2) Utvrđeno je da osobe koje doručkuju svaki dan s lakoćom obavljaju sve dnevne obaveze, aktivnije su i produktivnije, a doručkovanje pomaže i mršavljenju.

3) Brojna su istraživanja pokazala da oni koji svakodnevno doručkuju kvalitetno (a to uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili žitarice kao izvor kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor vlakana, vitamina i minerala) tijekom dana pojedu manje, a ujedno od jutra organizmu osiguravaju sve potrebne nutrijente.

Top view of two attractive young women smiling and eating watermelon while sitting outdoors
Getty Images/iStockphoto
Jeste li znali da osobe koje doručkuju rijeđe osjećaju glad kasno navečer?

Sretno!

Linker
14. travanj 2024 12:37