Ekstrakt banane možete pronaći u mnoštvu krema za oči
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Beauty savjeti

Isprobali smo masku od kore banane i provjerili uklanja li podočnjake

Podočnjaci su noćna mora mnogih žena, postoje brojni prirodni proizvodi koji pomažu, a mi smo testirali jedan


Zahvaljujući društvenim mrežama, ne nedostaje nam brzih savjeta pomoću kojih možemo učiniti svoju kožu i kosu zdravijima. Za one koji se bore s podočnjacima i natečenim područjem oko očiju, pronašli smo i isprobali novu masku od kore banane koja se širim TikTokom.


Zašto je kora od banane odlična za podočnjake?

Ekstrakt banane možete pronaći u mnoštvu krema za oči, uglavnom zbog velike količine kalija koja se nalazi u ovom plodu. Kalij može pomoći u hidrataciji, ali spriječiti natečenost i vrećice koje se stvaraju na području očiju. Osim toga, sadrže antioksidanse te vitamine C, E, B i A koji mogu neutralizirati slobodne radikale i posvijetliti kožu.

Većina ovih tvari zapravo je koncentrirana u kori.


Kako napraviti masku od kore banane?

Najjednostavnije bi bilo istrljati koru banane ispod očiju, to je dovoljno da se područje umiri i posvijetli. Ako želite podići svoju masku od kore banane na višu razinu, iskoristite trik TikTokerice Teri Mlotek.

- Uzmite bijela vlakna koja se nalaze u kori banane i ostružite ih. Vlakna pomiješajte s alojom, a ako nemate aloju, upotrijebite omiljenu hidratantnu kremu. Pomiješajte sve sastojke i nježno nanesite na područje ispod očiju - objasnila je Teri.

Masku ostavite da djeluje pet do 10 minuta prije nego što ju dobro isperete mlakom vodom. Bez obzira koji recept odabrali, svakako koristite samo organske banane jer ne želite na lice staviti potencijalno nadražujuće pesticide.


Uklanja li maska od kore banane podočnjake?

S obzirom na to da je masku jednostavno napraviti, ne stvara nered i ne zahtijeva puno truda, odlučila sam ju isprobati. Kupila sam jednu bananu iz organskog uzgoja i sastrugala vlakna koje se nalaze U kori. Često mi je natečeno područje oko očiju pa bi jednostavna i brza maska poput ove bila odlično rješenje za moje probleme.

Htjela sam napraviti kvalitetnu masku pa sam sastrugana vlakna pomiješala s hidratantnom kremom. Masku sam nanijela na područje ispod očiju i pričekala 10-ak minuta. Nakon toga sam mlakom vodom isprala masku i u ogledalu provjerila ima li ikakvih promjena.

Nažalost, nisam uočila nikakve promjene, jedino mi je koža bila hidratizirana, ali pretpostavljam da je za to zaslužna hidratanta krema, a ne banana. Očekivala sam barem malu promjenu po pitanju natečenosti, no nije je bilo. Oči su mi i dalje natečene.

Masku više neću koristiti, ali nije mi žao što sam ju isprobala jer je jednostavna za korištenje i ipak mi je nahranila kožu.


Četiri prirodna rješenja za podočnjake

Iako se maska od banane nije pokazala učinkovitom, postoje druge biljke i rješenja iz domaće radionosti koja vam pomoći.

  • Krastavci: Povrće koje se stoljećima koristi kao tretman za kožu. Narežite ga na kriške, položite na oči i pustite da odstoji 10 minuta. Hladno osvježenje s vitaminom C i kafeinskom kiselinom pomaže u smirivanju nadražene kože te smanjuje otekline.
  • Sirovi krumpir: Narežite ga na kriške, umočite ih u vodu, a zatim ih stavite na oči kako biste smanjili natečenost, tamne kolutove ispod očiju i upalu. Krumpir sadrži prirodni enzim za izbjeljivanje koji pomaže kod promjene boja.
  • Vrećice zelenog čaja: Većina krema za oči sadrži kofein, pa zašto ne stavite vrećice čaja izravno na oči. Ne samo da zeleni čaj ima kofein, već je i bogat antioksidansima. Pokušajte rashladiti dvije skuhane vrećice čaja, a zatim ih ostavite na očima 20 minuta.
  • Sve smrznuto: Led, smrznuto povrće, hladne žlice, bilo što od ovih metoda će trenutno smanjiti upalu hlađenjem krvnih stanica. Ako imate samo pet minuta, možete staviti par kockica leda ili smrznute vrećice povrća i smanjite upalu.
Linker
20. travanj 2024 09:13