Getty Images/iStockphoto
Udahnite svoj lijek

Inhaliranje ne pomaže samo kod teškoća s disanjem, već rješava i brojne druge tegobe

 

Inhaliranje kao oblik samoliječenja staro je kao i aromaterapija, dio fototerapije ili liječenja biljkama, odnosno eteričnim uljima. Zapravo, moglo bi se reći da je inhalacija jedan od simbola primjene eteričnih ulja, a u sezoni prehlada i gripe njihova važnost može biti neprocjenjiva. Iako udisanje ljekovitih para neće izliječiti simptome ni uzrok bolesti, donijet će olakšanje i osjećat ćemo se bolje već nakon deset minuta.

Inhaliranje se najčešće izvodi tako da držimo glavu pokrivenu ručnikom iznad posude iz koje isparava eterično ulje, biljni čaj, vruća voda ili fiziološka otopina s morskom soli ili se koristi mehanički inhalator, koji se može kupiti u ljekarnama i biljnim drogerijama.

Opuštanje i olakšanje

Ovaj oblik liječenja dio je tradicionalne komplementarne medicine, a ljudi su odavno spoznali da su mirisi mnogih biljaka ljekoviti. Palili su biljke u namjeri da otjeraju zle duhove i očiste prostor od klica i drugih uzročnika bolesti u svim velikim epidemijama razornih bolesti kroz povijest. Suvremeni razvoj aromaterapije i inhaliranja kao oblika liječenja možemo zahvaliti procesu proizvodnje parfema.

Otkriće destilacije vodenom parom u kozmetičkoj industriji omogućilo je kemičaru i ocu suvremene aromaterapije René-Mauriceu Gattefosséu da u 20. stoljeću otkrije i antibakterijska svojstva mnogih eteričnih ulja. Njegov otac, naime, imao je tvornicu u kojoj su se proizvodila eterična ulja za industriju parfema i odande je krenuo novi val u eri eteričnih ulja, koja su postala jeftinija i dostupnija svima.

Njihova je najveća primjena u opuštanju i liječenju dišnih puteva. Općenito, inhalacija olakšava disanje, udisanje vruće pare potiče širenje krvnih žila u gornjim dišnim putevima, što dovodi do veće prokrvljenosti i otvaranja začepljenih puteva, a to pak olakšava lučenje i izlazak nakupljenog sekreta.

Za jači učinak

No, inhaliranje nije za svakoga. Trebaju ga izbjegavati osobe sklone spazmima bronha i one koje imaju astmu, kroničnu opstruktivnu bolest pluća ili snažne akutne simptome. Kod njih može doći do jačeg iritiranja sluznice, stezanja bronha ili povećanog stvaranja sluzi. Stoga je zlatno pravilo - ne odjednom velika doza. Preporučuje se dodati kap-dvije eteričnog ulja te se inhalirati minutu-dvije, potom postupak ponoviti 4-5 puta. Treba pažljivo birati i što ćemo staviti u vodu.

Natural essential oil. Pine aromatic oil. Essential oil in a bottle.
Getty Images/iStockphoto

Važno je da pripazite da voda ne bude prevruća kako ne biste oštetili sluznicu, a informirajte se o odabiru sastojaka za inhalaciju jer neki od njih mogu uzrokovati alergijske reakcije. U vruću vodu ukapa se nekoliko kapi eteričnog ulja, a najčešće se primjenjuju ulja bogata oksidima, među kojima je čest spoj cineol, koji pomaže iskašljavanju i djeluje antivirusno, i alkoholima (linaloli i terpineoli) koji djeluju antivirusno i antibakterijski, poput eukaliptusa globulusa i radiate, kajeputa, niaulija kemotip cineol, čajevca ili ravensare, koji olakšavaju iskašljavanje i djeluju antivirusno.

Za još jači učinak, primjerice, čajevac se obično miješa s drugim eteričnim uljima bogatim cineolom (eukaliptus globulus, ravensara i niauli cineol). U spojevima eteričnih ulja nalaze se i laktoni, koji snažno djeluju na bronhalnu sluz, te fenoli, koji mogu biti uspješni u borbi protiv virusa i bakterija. Antibakterijska i antivirusna svojstva u eteričnim uljima potiču i brži oporavak od infekcije.

Ružmarin cineol je snažan ekspektorans, što znači da može potaknuti proizvodnju bronhalne sluzi i ukloniti je, dok je ružmarin verbenon dobar mukolitik (otapa polisaharide u sluzi i razrjeđuje ju). Za pročišćavanje dišnih puteva, ublažavanje glavobolja i bolova u mišićima koristi se i paprena metvica, ali je uputno izbjegavati ulja na bazi mentola. Svakako se informirajte prije upotrebe. U fitoterapiji postoje mnoge vrste metvica, ali je prema europskoj regulativi biljnih lijekova odobrena samo paprena metvica. Neki aromaterapeuti, naime, savjetuju izbjegavanje inhaliranja paprenom metvicom i uljima bogatim mentolom jer mogu dovesti do problema s disanjem. Djeca ih trebaju izbjegavati.

Mogu se koristiti biljke

Inhalirati se može i ljekovitim biljkama. Jedan od najčešćih načina inhalacije je staviti čaj od kamilice ili kadulje u vruću vodu. Kamilica će razrijediti nakupljeni sekret u gornjim dišnim putevima i olakšati disanje, dok će kadulja potaknuti izbacivanje sluzi. Kadulja posebno dobro djeluje i na usta jer pomaže u liječenju afti, a udisanje ljekovite kaduljine pare pomoći će kod upale grla i krajnika. Budite umjereni jer kadulja ima iznimno jaka svojstva.

Ulje saro novi je hit među uljima

Eterično ulje saro ili mandravasarotra (Cinnamosma fragrans) novi je apsolutni hit među uljima koja djeluju na dišni sustav i kojemu se predviđa da će postati popularno poput čajevca i ravensare. Ulje saro novo je moćno antiinfektivno ulje nove generacije od kojeg aromaterapeuti imaju velika očekivanja. Baš kao i čajevac i ravensara, ima snažna antibakterijska i protuvirusna svojstva. Zbog te sinergije djelovanja idealno je u prevenciji ili liječenju većine infekcija, a pogotovo virusnih infekcija koje komplikacijama dovode i do bakterijskih infekcija.

S obzirom na to da saro istovremeno djeluje na viruse i bakterije, moglo bi se pokazati upravo idealnim za virusne i bakterijske infekcije dišnog sustava - od gripe, prehlada, sinusitisa, otitisa do bronhitisa i angine. Eterično ulje pokazuje snažna antiinfektivna svojstva u borbi protiv raznih infekcija uključujući i virus svinjske gripe te, primjerice, u borbi protiv bakterije Staphylococcus aureus, koja uzrokuje upale pluća, krajnika i sinusa te meningitis. Zbog analgetskog djelovanja može pomoći u ublažavanju bolova, a moćno je i u podizanju imuniteta.

Kao i mnoga druga zanimljiva ulja dolazi s Madagaskara, gdje su tradicionalni iscjelitelji ovu endemsku biljku, koja raste u sušnim šumama na silikatnom tlu duž sjeverozapadne obale, nazivali “biljkom koja odbija zlo”. U liječenju su je koristili na mnogo načina, a u liječenju kašlja i astme koristili su korijen. Ljekovito je i lišće, a pleme Tanala upotrebljava je kao imunomodulator, odnosno kao sredstvo koje daje snagu i hrabrost. U tradicionalnim borbama muškaraca plemena Tanala borcima bi se spravljao čaj od listova sare kako bi prikupili snagu i hrabrost. S obzirom na to da još nema podrobnijih kliničkih istraživanja, jedino se njegovo korištenje za inhalaciju i eventualno nanošenjem na kožu smatra sigurnim za zdravlje.

Za bolju prohodnost dišnih puteva iskoristite i ljekovita svojstva đumbira. U širu posudu stavite dvije jušne žlice naribanog đumbira i prelijte ga litrom kipuće vode. Poklopljeno neka odstoji pet minuta, potom se počnite inhalirati. Đumbir je ljekovit zato što sadrži gingerol, koji, osim što otvara dišne puteve, pomaže i kad vas od izmučenih sinusa već boli glava. Udisanje čaja od đumbira može smiriti glavobolju.

Osim eteričnih ulja i biljnih ljekovitih čajeva, za inhalaciju se upotrebljava i morska sol otopljena u vrućoj vodi. Topla slana voda djeluje osvježavajuće na dišni sustav čineći ga prohodnim. Osim što će pročistiti nosnice i sinuse, morska će ih voda osloboditi sluzi, bakterija i nečistoće.

Linker
11. travanj 2024 11:23