Kod odabira kućnih biljaka treba biti oprezan

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Pripazite na njih

Imate li ih u svom domu? Stručnjakinja za biljke nam je otkrila koje su kućne biljke otrovne i kome mogu naštetiti

Kod odabira kućnih biljaka treba biti oprezan, pogotovo ako imate dijete ili kućnog ljubimca

Voljeti biljke i brinuti o njima jedna je posebna vrsta ljubavi koja može biti uzvraćena na razne načine. Ako brinemo o njima, one nam mogu uzvratiti time što će biti lijepa dekoracija, čistit će zrak, održavati naše psihičko i fizičko zdravlje i još tome ponekad mogu biti i hrana, ako je riječ o začinskom bilju. No, kod odabira kućnih biljaka treba biti oprezan, barem tako tvrdi stručnjakinja za biljke iz trgovine Džungla Plants Jelena Radić koja nam je otkrila kako odabrati biljke za svoj dom.


Koje biljke su otrovne i štetne za naš dom?

- Većina biljaka ima otrov u sebi kako bi se zaštitile od napada, ali govorimo o otrovu koji nije jako opasan za naše zdravlje, obično može izbiti mali osip ili peckanje na jeziku ako se biljka pojede. Paziti moramo kod malih beba ili mačaka, ali i one osjete da se takvim biljakama ne treba približavati - rekla je Jelena.

Ako imate malo dijete, najbolje je, kaže, izbjegavati zahtjeve i otvorne biljke. Ne toliko zbog toga što mogu ozbiljno naškoditi zdravlju djece koliko zbog toga što često roditelji male djece nemaju vremena baviti se uz sve, još i biljkama.

- Tu bih izdvojila biljke iz porodice Spatifiluma, orhideja ili cikas palmi, s kojima nema puno posla, ali su jedne od otrovnijih biljaka. Ako ste istovremeno biljkoljupci i roditelji, pobrinite se da dijete od malih nogu učite o tome što su biljke te kako se prema njima pažljivo odnositi. Svakako treba paziti da na to dijete ne stavlja biljke u usta - istaknula je Radić.

image

Spatifilum

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image

Orhideja

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image

Cikas palma

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Postoje i biljke koje su jako dobre za naše zdravlje, a jedna od njih je Slonova noga.

- Nju smo čak uvrstili u našu ponudu kao proizvod koji je prikladan za poklon novorođenom djetetu. Biljka je to koja odlično čisti zrak, ne treba puno njege, sporo raste i može se držati u dječoj sobi bez ikakvog straha od trovanja - objasnila nam je.

Dodaje kako su Syngoniumi i Spatifilumi još dvije porodice biljaka koji su dobri čistači zraka te podižu razinu vlage u prostoru bolje od ostalih biljaka. Treba samo pripaziti da ih kućni ljubimci ne diraju jer su otrovne ako ih se previše pojede.

image

Syngonium

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

- Nikako ne smijemo zaboraviti začinsko bilje i biljke od kojih možemo raditi tinkture dobre za naš organizam i imunitet. Tu svakako vodeće mjesto imaju kadulja, origano, kopriva, lavanda - istaknula je Jelena.


Koje biljke bismo trebali izbjegavati ako imamo psa ili mačku?

Jelena navodi da kao što je slučaj i s malo djecom tako je i sa životinjima, odnosno da je važno paziti na biljke koje su otrovne za kućne ljubimce. Među njima su svekrvin jezik, zamija i difenbahija. Iako jednostavne za održavanje, jako su otrovne.

- Aloe vera je jedna od biljaka, koja je za čovjeka dobra i ima blagotvorne učinke za kožu, a za mačke je otrovna. S takvim biljkama pametno je promisliti koje je njihovo mjesto te ih postaviti na više police ili na mjesta do kojih mačke ne dosežu - kaže.

image

Svekrvin list

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image

Difenbahija

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image

Zamija

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

- Istaknula bih i biljku niz bisera koja je zbog svog izgleda jako primaljiva, ali je otrovna za životinje i treba ju izbjegavati ako je kućni ljubimac sklon žvakanju lišća. Isto tako, napomenula bih da monstere, filodendroni i fikusi, jedni od najpopularnijih zelenih ljubimaca, isto sadrže otrov u svojim listovima i stabljikama. Tako da držite kućne ljubimce podalje od tih biljaka - kaže Jelena. Dodaje kako se za problem grickanja listića vlasnici mačaka odlučiti za travu za mačke koju one mogu grickati bez straha.

image

Niz bisera (String of pearls)

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Tropske biljke, koliko god nam bile atraktivne, imaju često u sebi otrove, koji ih, govori nam Jelena, u prirodnom staništu štite od napada kojekakvih prirodnih neprijatelja - od insekata, ptica do divljih mačaka...

- Kod suživota biljaka i životinja moramo znati da su posljedice prevelike konzumacije izražene u alergijskim reakcijama ili peckanju jezika, a dosta često životinje i osjete kojoj biljci mogu prilaziti, a kojoj baš i ne. Rijetko se dogodi da se od otrova biljke kućni ljubimac ozbiljno otruje ili još gore, umre. Bez obzira na njihov otrov, biljke u unutrašnjim prostorima donose i puno pozitivnih utjecaja na čovjeka - od smirujućih učinaka, kreativnosti i koncentracije, do podizanja vlage u prostorima ili čišćenja zraka - rekla je.

Stručnjakinja za biljke navodi kako je kod odabira prave biljke za dom najbitnije zapitati se koliko vremena možemo izdvojiti za brigu o biljci i koliko volje imamo učiti o pravilnoj njezi.

- Bilo bi pametno promisliti imamo li dovoljno prostora za neometani rast biljke i možemo li odgojiti kućne ljubimce da ne uništavaju biljke. Bitno je ocijeniti i koliko svjetlosti imamo u prostoru s obzirom na to da svaka biljka treba barem malo svjetlosti za rast. Osim svjetlosti, bitni faktori su i razina vlage u prostoru te količina zalijevanja - zaključila je Jelena.

Linker
12. travanj 2024 19:53