FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
blistav ten

Idealna jesenska njega - koži u ovom periodu trebamo pružiti posebnu pažnju

Kako se s promjenom godišnjeg doba mijenjaju uvjeti u okolišu, mijenja se i naša koža koja u jesen zadržava manje vlage zbog hladnijeg i sušeg vanjskog zraka te zbog zagrijanijeg zraka u zatvorenim prostorima


Ključni “simptomi” jeseni na koži su suhoća, nedostatak sjaja, žućkasta boja, mrlje od sunca, perutanje i nadraženost te pogoršanje kroničnih kožnih problema, od psorijaze do rozaceje i dermatitisa. Kako biste tijekom jeseni zadržali blistav i lijep izgled, potrebno je koži u ovom periodu pružiti posebnu njegu i dobro je nahraniti.


Blaže čišćenje lica

Kad temperature padnu i luči se manje sebuma, preagresivni proizvodi za čišćenje mogu kožu ostaviti isušenom. U jesen bi bilo dobro prijeći na gel za čišćenje bez sulfata za jutarnju njegu te losion za čišćenje za večer. Gel će omogućiti dublje čišćenje pora, a losion, koji je nešto blaži, bit će učinkovit za uklanjanje šminke.


Pojačajte hidrataciju

Žene često zanemaruju tonik u njezi kože. Ako ste i vi među njima, sada je vrijeme da ga počnete koristiti. Tonici koji ne sadrže alkohol najbolji su način da koži pružite hidrataciju. Nakon tonika na još vlažno lice nanesite hidratantni serum ili kremu kako bi koža bolje upila vodu i aktivne sastojke.


Bogatiji hidratantni proizvod

Lagani hidratantni proizvodi prikladni su za ljeto, no s dolaskom nižih temperatura potrebna vam je intenzivnija hidratacija. Uobičajenu hidratantnu kremu zamijenite kremom gušće konzistencije koja sadrži ceramide i ulja bogata lipidima. Druga je mogućnost da umjesto kreme koristite ulje (možete i pomiješati nekoliko kapi ulja s uobičajenom hidratantnom kremom).


Nastavite koristiti zaštitni faktor

UVB zrake u jesen nisu tako jake, no UVA zrake jednako su jake kao usred ljeta (to su zrake koje uzrokuju rak i preuranjeno starenje kože). Zato u jesen, kao i tijekom cijele godine, koristite proizvod za zaštitu od sunca barem s faktorom 30.


U svakodnevnu njegu vratite retinol

Ako ste tijekom ljeta prestali koristiti retinol, sada je vrijeme da opet počnete. Odaberite bezreceptni serum s retinolom ili retinoid koji se izdaje na liječnički recept: znatno će smanjiti pojavu smeđih mrlja od sunca, ali i bora.


Piling je obavezan

Piling je u ovo doba godine obavezan ako želite obnoviti kožu, učiniti je mekšom i glađom te spriječiti pojavu prištića. Redoviti piling pomoći će u ujednačavanju boje tena, uklanjanju umornog i beživotnog izgleda kože te pospješiti stvaranje novih, mladih stanica kože.


Promijenite masku za lice

Ako ste ljeti koristili gel maske za hidrataciju i smirivanje crvene ili opečene kože kakve obično hlade, u jesen prijeđite na masku u obliku kreme koja sadrži hidratantna ulja i pogodna je za normalnu i suhu kožu

Linker
20. travanj 2024 03:47