Mnoge žene čak i u ljetnim mjesecima nose zatvorene cipele samo zato što ne znaju ispravno njegovati stopala. Nemojte da se to i vama dogodi.
 Foto: iStock
Vrijeme je za njegu

I vaša stopala mogu privlačiti poglede

06. lipanj 2016.
Kožu stopala važno je njegovati i hraniti, kao i kožu lica, a to znači da zahtijevaju redoviti piling, pranje i hidrataciju.

Tamni i hladni zimski dani su prošli, čizme i debele hulahupke već smo spremili u ormar do iduće zime. Došlo je vrijeme za otkrivanje nogu, ali jesu li stopala spremna za pokazivanje? Jedino su njegovana stopala lijepa, a otvorena će obuća na nogama biti lijepa samo ako i stopalo izgleda zdravo i privlačno. Jedno istraživanje je pokazalo da polovica žena tijekom ljeta skriva svoja stopala, a kao glavne razloge navode suhu kožu, neuredne nokte na nogama i ispucale pete.
Najčešći razlog pojačanih problema sa stopalima nastaje zato što većina ljudi zaboravlja da o njima treba voditi brigu cijele godine, no, nažalost, ako nisu izložena tuđim pogledima, na njih se lako zaboravlja.
Tijekom vrućih ljetnih dana o stopalima treba voditi pojačanu brigu jer su zbog visokih temperatura sklona isušivanju, dolazi do pucanja peta, a često nastaju i zadebljanja koja treba "turpijati" barem jednom do dvaput tjedno. Takva neugledna i ispucana koža može izazvati ne samo nelagodu nego može biti i bolna.

Suha stopala treba hraniti

Suha stopala važno je njegovati i hraniti, kao i kožu lica, a to znači da zahtijevaju redoviti piling, pranje i hidrataciju. Piling radite redovito za vrijeme tuširanja, a od velike pomoći bit će i četka za pranje te kamen za skidanje tvrde i zadebljale kože na petama. Kamen za stopala uvijek držite na kadi kako biste se podsjetili da s peta trebate redovito uklanjati mrtvu kožu. Mnogo je praktičnije to činiti svakodnevno i pomalo nego odjednom i snažno.
Nakon temeljitog pranja i pilinga stopala namažite ih losionom dok su još vlažna. Tako će se hranjiva krema lakše apsorbirati u kožu. Tijekom dana stopala namažite nemasnim losionom jer će se spriječiti nakupljanje prašine i prljavštine na nogama.

Foto: iStock
Uz redovito otklanjanje mrtve kože i vaša će stopala biti nježna kao bebina.

Masaža stopala
Redovita masaža stopala potiče cirkulaciju i nakon dobrog pilinga i umasiravanja kreme dodatno pomaže u smanjivanju suhoće kože. Stopala možete masirati u bilo kojem trenutku, dok sjedite ispred televizijskog ekrana ili prije odlaska na spavanje. Dobra masaža uz to djeluje vrlo opuštajuće i potiče san. Noge možete masirati losionom u koji ste dodali nekoliko kapi ulja čvrstim, kružnim pokretima. Masirajte svaki dio stopala i svaki prst odvojeno.

Urasli nokti

Osim što izgledaju neugledno, oni uzrokuju bol, a mogu izazvati upale i infekcije. Zbog nošenja preuske obuće nokat ne može normalno i pravilno rasti pa raste prema unutra. Nepravilno podrezivanje noktiju kao što je ostavljanje oštrih rubova i podrezivanje u okrugli oblik ili prejako odrezani nokti također mogu dovesti do urastanja. Kako biste to spriječili, nokte na nogama uvijek režite ravno, a oštre rubove zagladite rašpicom. Da biste spriječili mogućnost urastanja, ostavite nekoliko milimetara bijelog dijela nokta. Ako je nokat već urastao i boli vas, nemojte taj problem rješavati sami, nego posjetite pedikera koji će znati pravilan postupak saniranja uraslog nokta.

Kožica oko noktiju

Kožicu oko noktiju nemojte rezati, bolje ju je potiskivati prema rubu uz pomoć drvenog štapića. Odrežite je samo ako je to stvarno potrebno, a nakon toga površinu nokta zagladite rašpicom za poliranje. Nakon toga nokti će biti spremni za lakiranje. Lak će bolje i dulje držati ako prije nanošenja laka na nokat nanesete podlak.

Neka i prsti malo dišu

I prstima i noktima na nogama treba malo odmora i vremena za normalan rast i disanje, a to znači da ih s vremena na vrijeme treba osloboditi od kemikalija i lakova. Jedom mjesečno na nekoliko dana ostavite nokte bez laka jer ćete im na taj način pomoći da se oslobode diskoloracija i tamnih nijansi. Ako su nokti zbog čestog lakiranja promijenili boju, istrljajte ih limunovim sokom jer ovaj agrum sadrži oksidirajuća sredstava koja će pomoći noktima da posvijetle.


Nije loše posjetiti pedikera

Koliko često ići na pedikuru, prilično je individualno jer se svima ne stvara jednako tvrda koža na stopalima, ali se preporučuje redovita njega - u prosjeku svakih mjesec do dva. Savjetuju se češći odlasci osobama koje zbog posla puno stoje pa im se stvaraju natisci ili imaju spuštena stopala.

Foto: iStock
Nakon zimskih mjeseci zapravo bi najbolje bilo "nožice" dati u stručne ruke, a pogotovo ako imate problem s urastanjem noktiju ili kurjim očima.


Kod pedikera si za dodatnu njegu priuštite parafinsku kupku. Namijenjene su intenzivnoj njezi i vlaženju stopala, a posebno se preporučuje osobama sa suhom i ispucalom kožom. Tretman traje oko 30 minuta. Na stopala se stavlja maska, a zatim se urone u topli parafin te umataju u frotir ili frotirne čarape. Parafin se tako hladi petnaestak minuta, a za to vrijeme otpušta aktivne tvari djelujući terapeutski na kožu. Nakon parafinske kupke koža je mekana i glatka.

Teme
Linker
04. kolovoz 2022 13:16