Jeste li i vi jedni od onih koji pomiču alarm svakih nekoliko minuta?
 Foto: iStock
'Još samo 5 minuta'

I najveće spavalice će nakon ovog ujutro iskočiti iz kreveta

Brojna istraživanja kažu da genetika određuje jeste li ranoranilac ili spavalica, a ako ste ipak u drugoj skupini imamo nekoliko savjeta kako da se probudite rano i to bez pretjerane muke i psovanja.

Svi se gotovo svakodnevno susrećemo s najiritantnijom stvari na svijetu - budilicom. I onda kreće 'još 5 minuta', 'još 10 minuta' 'još malo 'skrolanja' po Facebooku... Dok ne shvatimo da već debelo kasnimo na posao. No, zato dođe toliko željeni vikend kad većina ima taj luksuz da se probudi kad njegovo tijelo to odluči. No, život nije naravno savršen, te budilicu moramo slušati minimalno pet puta tjedno. Brojna istraživanja kažu da genetika određuje jeste li ranoranilac ili 'spavalica', a ako ste ipak u drugoj skupini imamo nekoliko savjeta kako da se probudite rano i to bez pretjerane muke i psovanja.

1. Uvedite pravilo 90 minuta

Cikus spavanja se sastoji od pet različitih faza, a jedan ciklus traje 90 minuta. Stručnjaci kažu kako je vrlo bitno ne prekidati taj ciklus, te da će odmornija biti ona osoba koja spava tri sata (bez prekidanja ciklusa), nego ona koja spava osam i prekine ga. Većina ljudi najbolje funkcionira kad odspava sedam i pol ili osam sati. Dokazano je da se osoba osjeća najsvježije kad se probudi na kraju, odnosno na prelasku u lagani san. Naime, tada je mozak najbliži budnom stanju, te se zato lakše i probuditi.

2. Stavite budilicu na drugi kraj sobe

Kad vam je budilica odmah pored kreveta, rijetko kad ćete odmah ustati kad ona zazvoni. Ustajanje iz kreveta da je ugasite je jednostavan, no vrlo učinkovit trik. Druga opcija? Nagovorite prijatelja da vas nazove na mobitel i da vam ne spušta slušalicu dok se ne dignete iz kreveta. Slično kao da vas je vrišteća beba prisilila da ustanete.

Foto: iStock
Stavite budilicu na drugi kraj sobe.

3. Odmah popijte vode

Kad se alarm oglasi u 6 ili 7, vi prvo što napravite (osim pomicanja alarma, naravno) je da odete u kuhinju i stavite vodu za kavu. Stručnjaci ovo ne odobravaju, te kažu da prvo trebamo popiti vodu. Tijelo naime tijekom noći ne dobiva ni kap vode i to treba nadomjestiti i hidratizirati ga. To će nam, kažu, dati energiju i onda se sigurno nećemo opet zavući pod deku. Preporučuju i stavljanje nekoliko kapi limuna u vodu.

4. Nađite svjetlost

Sunčeva svjetlost naime pomaže pri isljučivanju 'slavine melatonina' (hormon sna kojeg luči epifiza), te se onda lakše razbudimo i uspijemo izbjeći onu jutarnju 'omamljenost'. Nakon što ustanete stanite pored prozora nekoliko minuta i upijte malo svjetlosti (s čašom vode u ruci, naravno).

5. Tuš i omiljena glazba

Tuširanje mlakom vodom ujutro poboljšava cirkulaciju te lišava tijelo umora. Osim toga ono će, kažu stručnjaci, potaknut vaš živčani sustav i razbuditi organizam. Pustite si ujutro i omiljenu glazbu. Ona će vas opustiti i bit ćete spremniji na sve izazove koji vas taj dan čekaju.

Linker
19. travanj 2024 15:24