Kosa počinje gubiti mladenačku snagu otprilike oko 35. godine života.
 Getty Images
slobodno navalite

GUŠĆA, SJAJNIJA I JAČA Top 10 namirnica koje će potaknuti rast kose (većinu imate kod kuće)

Svakodnevnim unosom ovih zdravih namirnica zaustavit ćete proces ispadanja kose, ali i očuvati zdravlje vlasišta.

Jača, gušća i sjajnija kosa ne mora biti samo daleki san. Ako ste već počeli koristi razne preparate, ali i ulja kako biste potaknuli rast kose, nemojte zaboraviti ni na namirnice koje su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima. One će vam na tom putu, tvrde dermatolozi, itekako pomoći.

Rast kose najjači je u dobi od 15 do 30 godina, a može se usporiti ili promijeniti nakon 40-e. Uzroka za ispadanje kose može biti mnogo: stres, pušenje i neuravnotežena prehrana samo su neki od njih. Kako spriječiti tu neugodnu pojavu? Svakodnevnim unosom ovih zdravih namirnica zaustavit ćete proces ispadanja kose, ali i očuvati zdravlje vlasišta, potaknuti rast te vratiti sjaj kosi.

Pomoći će vam jelovnik bogat ovim nutrijentima:

  • proteini
  • željezo
  • vitamini A, C, D i E
  • B vitamini
  • omega-3 i -6 masne kiseline
  • cink
  • selen
  • magnezij

Ako promjenom prehrane ne dođe do nikakvih rezultata, obratite se liječniku. Gubitak kose ili drastične promjene zdravlja kose mogu biti simptom bolesti, poput nedovoljno aktivne štitnjače, problema s jetrom ili lupusa. Ako ste isključili ozbiljnije stvari i jednostavno želite pojačati volumen i sjaj, jedite više ovih namirnica, koje savjetuju dermatolozi.


1. Orašasti plodovi

Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology pokazala je da omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njen rast. Djeluju i kao prirodni ovlaživači koji hidratiziraju kožu i kosu dajući joj željeni sjaj.


2. Masna riba

Masna riba poput lososa, haringe, tune i sardine pune su bjelančevina, proteina, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i drugih komponenata koje će pomoći kod rasta kose.


3. Kamenice

Kamenice su bogate antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprječavaju ispadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija.


4. Špinat

Špinat je dobar izvor željeza, a to je posebno važno ako se zna da je nedostatak željeza najčešći uzrok ispadanja kose kod žena. Takva vrsta gubitka kose naziva se kronični telogen effluvium.

Špinat je također dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, te folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten (provitamin A), te je bogat flavonoidima i karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi.


5. Jaja

Sadrže ključne elemente za stimulaciju rasta kose. Osim toga, u njima se nalazi i biotin, koji se preporučuje uzimati protiv opadanja kose.


6. Leća

Ova namirnica bogata je proteinima, željezom, cinkom i biotinom te pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje zatim prenose kisik do stanica kože i vlasišta.


7. Batat

Zahvaljujući udjelu vitamina B6 i beta karotena, ova fina namirnica pomoći će ubrzati rast kose. Batat je i bogat izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, a njegov manjak u organizmu može biti uzrok suhog vlasišta.


8. Crvena paprika

Sadrži vitamin B6, koji pomaže spriječiti gubitak kose, i veće količine željeza, zaslužene za bolju cirkulaciju vlasišta, koje će potaknuti rast kose.


9. Grčki jogurt

Grčki jogurt neće pomoći toliko da vam kosa magično naraste preko noći, no kalcij iz jogurta vrlo je važan mineral koji može potaknuti rast kose U kombinaciji s lanenim sjemenkama savršen je obrok za lijepu kosu i kožu.


10. Krastavci

Krastavac sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.


ČITAJTE I:

Ova eterična ulja spasit će čak i najoštećeniju kosu

Kako ljekovitim biljem spriječiti i ublažit ispadanje kose

Linker
17. travanj 2024 10:57