FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
lijek iz prirode

Eukaliptus - biljka koja će vas iznenaditi dobrobitima za zdravlje

Ova mirisna biljka je obavezna za sve one koji se žele oduprijeti prehladama, ublažiti bol pa čak i smanjiti stres i anksioznost.

Eukaliptus i njegova esencijalna ulja - dobivena od listova i kore - detaljno su istraživana zbog njihovih antibakterijskih, antivirusnih i antimikotičkih svojstava. No, to nije sve što mogu ponuditi. Prema mišljenju Erin Mewshaw, kliničke direktorice Njujorškog centra za inovativnu medicinu, ulja eukaliptusa naročito se cijene i zbog anestetičkih, antiseptičkih i repelentnih svojstava. Osim toga, ova mirisna biljka je obavezna za sve one koji se žele oduprijeti prehladama, ublažiti bol pa čak i smanjiti stres i anksioznost.


Eukaliptus ublažava simptome prehlade

Ovoj se biljci možete okrenuti kad ste prehlađeni ili imate neku drugu blažu, sezonsku bolest.

- Uvarak ili čaj od eukaliptusovih listova, na primjer, uobičajen je lijek za bolno grlo i bakterijske infekcije dišnih i mokraćnih puteva Stari Aboridžini su koristili eukaliptus da liječe sve, od kašlja i prehlade do bolnog grla i astme - kaže Mewshaw te dodaje da inhaliranje pare esencijalnog ulja eukaliptusa može ublažiti simptome prehlade, bronhitisa i astme. Naime, listovi eukaliptusa imaju važnu ulogu u biljnoj medicini općenito te se koriste kao lijek za pluća i bolesti plućnog sustava, uključujući prehladu, gripu i kašalj općenito. Listovi djeluju kao ekspektorans i potiču izlučivanje sluzi.


Eukaliptus može ublažiti bolove

Derivati ove biljke imaju analgetsko djelovanje te da ublažavaju bol i koriste se za ublažavanje boli u mišićima i zglobovima, kao i zubobolje. Želite li koristiti eukaliptus protiv bolova, ne morate pribjegavati sistemu „uradi sam” jer danas postoji niz bezreceptnih pripravaka na bazi te biljke namijenjenih za ublažavanje bolova kod artritisa, istegnuća i slično.


Eukaliptus opušta

Eukaliptol, sastojak u ulju eukaliptusa, opušta mišiće, a pokazalo se i da ublažava stres i anksioznost, navodi Mewshaw. Inhaliranje eukaliptusovog ulja u trajanju od samo 20 minuta može smanjiti i krvni tlak, pokazalo je istraživanje objavljeno u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kako koristiti eukaliptus i njegovo ulje

Najuobičajeniji način za korištenje dobrobiti eukaliptusa je putem topičkih ili oralnih pripravaka. Budite oprezni kad radite uvarak: s obzirom na to da ulje eukaliptusa može sniziti razinu šećera u krvi, dijabetičari ne bi trebali piti čaj od eukaliptusa.

- Djeca, trudnice i dojilje su više izloženi riziku od toksičnosti te bi trebali izbjegavati ulje i listove eukaliptusa - ističe Mewshaw dodajući da ulje eukaliptusa nikada ne treba uzimati oralno. No, jednako je potreban oprez i s topičkom primjenom: ulje se nikada ne smije nanositi na kožu bez da je prvo razrijeđeno s baznim uljem. Inače, ulje eukaliptusa odlično služi za tjeranje kukaca, naročito muha i komaraca, no nemojte ga raspršivati blizu mačaka i pasa jer za njih može biti toksično. Također, nakon rukovanja uljem eukaliptusa uvijek operite ruke, kao i prije nego što dirate svoje ljubimce ako ste prethodno dirali eukaliptusovo ulje.

Linker
19. travanj 2024 01:38