Teraputski učinak mirisnih kupki - opuštajuće i osvježavajuće

 SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
za dušu i tijelo

Eterična ulja djeluju opuštajuće i kada se koriste u kupkama - evo koja su najbolja

04. prosinac 2022.
Toplu kupku priuštite si jednom tjedno

Većini ljudi ništa nije toliko opuštajuće kao leći u kadu i uživati u mirisnoj kupki. One imaju terapeutski učinak jer uz odmaranje uma, duboku relaksaciju i uklanjanje stresa mogu liječiti i bol u mišićima, poboljšati spavanje, ubrzati oporavak od prehlade te njegovati kožu.

Broj jedan za opuštanje

Eterična ulja djeluju opuštajuće i kada se koriste u kupkama. Ovisno o uljima kupke mogu djelovati i osvježavajuće te vas mogu i razbistriti. Esencijalna ulja nisu topiva u vodi pa ih nemojte direktno dodavati u kupke, već u morsku sol, koju potom razmutite u vodi. Od eteričnih ulja najčešće se koriste lavanda, koja je izbor broj jedan za opuštanje, eterično ulje limuna dobro je protiv stresa, pokreće krvotok i jača koncentraciju, ružmarin snaži pamćenje i koncentraciju te potiče izmjenu tvari u organizmu, a još je bolje ako se kombinira s borovnicom, paprom i uljem agruma.

Metvica pridonosi opuštenosti tijekom vrućina, gorka naranča (neroli) donosi utjehu, mir i dobro raspoloženje te umiruje, ruža ima harmonizirajuće djelovanje, eukaliptus djeluje oslobađajuće, podiže iz letargije, jača koncentraciju, tjera kisik našim stanicama, stanica kisikom. Matičnjak umiruje, uklanja glavobolju, nervozu i stres, a sandalovina uklanja stres, umanjuje strah, nemir i depresivna stanja. Limunska trava usrećuje i razbistruje...

Ove biljke jednako djeluju i ako ih se udiše pa uz kupku par kapi nekog od ovih eteričnih ulja stavite u mirisnu lampu ili raspršivač. Kupka nikad ne bi trebala biti pretopla niti vruća, a opuštanje u toploj vodi uvijek treba završiti kratkim tuširanjem ili polijevanjem hladnom vodom počevši od stopala, ruku i lica te potom cijeloga tijela. I ovdje vrijedi savjet o umjerenosti. Toplu kupku priuštite si jednom tjedno, ne češće jer u protivnom možete oslabiti imunosni sustav i povećati rizik od razvoja bolesti, narušiti prirodnu ravnotežu kože i smanjiti smeđe masno tkivo koje koži daje volumen i mladenački izgled.

Teme
Linker
31. siječanj 2023 03:48