SHUTTERSTOCK
opasno za zdravlje

Električni ventilator upaljen da vas noću rashladi nije dobra ideja

Iako on može biti učinkovit način reguliranja temperature zraka noću u spavaćoj sobi, postoje neki zdravstveni nedostaci na koje ne bismo trebali zaboraviti

S prvim toplinskim valom porast će i noćna temperatura što će kod nekih utjecati na kvalitetu sna. U potrazi za nečim što bi rashladilo zrak i spustilo temperaturu u sobi mnogi će posegnuti za električnim ventilatorom. Međutim, iako on može biti učinkovit način reguliranja temperature zraka noću u spavaćoj sobi, postoje neki zdravstveni nedostaci na koje ne bismo trebali zaboraviti.

Alergeni i astma

Upravo ono što električne ventilatore čini učinkovitima je što potiču cirkuliranje zraka po sobi, ali osobama koje imaju astmu ili pate od alergija to će izazvati pogoršanje bolesti jer će ventilator podići spore, pelud i druge alergene. Ali to se može djelomično smanjiti redovitim čišćenjem ili nadogradnjom ventilatora, odnosno investiranjem u onaj koji može pročistiti zrak smanjenjem čestica peludi i grinja u prostoriji.

Glavobolja i grlobolja

Strujanje zraka iz ventilatora može dovesti do isušivanja nosa i grla, što rezultira time da naše tijelo proizvodi više sluzi kako bi ostalo hidratizirano. Zbog toga možete osjetiti glavobolju, začepljen nos, grlobolju pa i upalu sinusa. Povećajte količinu vode koju pijete jer će to pomoći u smanjenju suhoće grla i nosa.

Suho oko

Zrak koji struji iz ventilatora ne isušuje samo nos i grlo, već i oči, što može dovesti do iritacije i suhog oka. Izbjegavajte usmjeriti ventilator prema sebi ili ga postavite tako da se rotira. Pomoću ovlaživača zraka povećajte vlagu u sobi i koristite umjetne suze. Posljedice suhog oka kreću se od nadraživanja očiju do značajne upale, a s godinama, posebno kod žena nakon ulaska u menopauzi, raste rizik za razvoj suhog oka.

Ukočeni vrat

Kako bi izbjegli bolnost i ukočenost mišića mnogi izbjegavaju noću koristiti klima uređaje, ali isti efekt može imati i električni ventilator. I u ovom slučaju koncentrirani hladan zrak može dovesti do napetosti i grčeva u mišićima, boli i ukočenošću.

Kako se rashladiti noću

Ako ne želite riskirati zdravstvene probleme, postoji nekoliko metoda pomoću kojih se možete rashladiti noću, koje neće naštetiti zdravlju:

* birajte posteljinu od svile, bambusovih vlakana ili čistog pamuka

* stavite jastučnicu ili gumenu bocu vode u zamrzivač, pa ponesite u krevet prije spavanja

* dok perete zube prije spavanja, hladnom vodom rashladite i zapešća

* držite rolete i zavjese u spavaćoj sobi zatvorene cijeli dan

* izložite se što većem dnevnom svjetlu tijekom dana

* obavezno pijte najmanje dvije litre vode tijekom dana

* alkohol, kavu i gazirana pića nemojte piti najmanje tri sata prije spavanja.

Linker
02. svibanj 2024 12:03