Barem povremeno okrenite svoje lice suncu i dozvolite mu da vas okupa od glave do pete
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
povezivanje s prirodom

Ekoterapija - zašto ne? Može nam pomoći u prevenciji stresa, tjeskobe i visokog krvnog tlaka

S dolaskom lijepog vremena nema isprike da svi ne koristimo dobrobiti ove jednostavne i učinkovite terapije

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Svi znamo da boravak u prirodi pomaže za jako puno stvari. Cijela ova situacija s pandemijom, vratili su prirodi zasluženo mjesto u našem životu. Ono što nisam znala je da postoje i neoborivi znanstveni dokazi da EKOTERAPIJU trebamo koristiti u našem životu kad god nam treba brzi povratak u ravnotežu. Danas se pod tim pojmom krije puno toga; od odlaska u prirodu samostalno ili s terapeutom do obrađivanja zemlje, penjanja, raftinga. U ljudima postoji ugrađena potreba za bliskim kontaktom s prirodom.

Potreba koju smo lako zaboravili, ali nadam se ne u potpunosti. Boravak u prirodi od 90 minuta dokazano može koristiti kao prevencija stresa, visokog krvnog tlaka i pojačavanja imuno sustava. To ne znači da vam ne treba terapija. To samo znači da uz terapije možete koristiti i neku od aktivnosti koja će vas učiniti još zdravijim.

image
FOTOGRAFIJE:


Osjetite prirodu

Boravak u prirodi podiže i samopouzdanje, pomaže vam da se bolje koncentrirate, smanjuje tjeskobu. Zato s dolaskom lijepog vremena nema isprike da svi ne koristimo dobrobiti ove jednostavne i učinkovite terapije. Ako niste baš taj tip, krenite sa šetnjama i to bez slušalica kako bi mogli čuti i osjetiti prirodu oko sebe. Dapače, igrajte se i osvijestite koliko boja, mirisa i zvukova se nalazi oko nas, a nismo ih uopće svjesni. Idete li korak dalje, probajte jednom tjedno napraviti mini šetnju bosi kroz travu. Osjetite povezivanje sa Zemljom i prirodom. Ako nemate mogućnosti niti vremena ipak postoji mini ekoterapijski moment. U svoj prostor unesite više živih biljaka i počnite se brinuti o njima. Iskoristite vođena opuštanja koja koriste zvukove prirode ili ih jednostavno jednom dnevno poslušajte kako bi se opustili.

I na kraju barem povremeno okrenite svoje lice suncu i dozvolite mu da vas okupa od glave do pete. Da rasvijetli sve što je skriveno i svaki kut duše unese novo iskričavao svjetlo. Prirodno i bez napora. Kako bi i moralo biti ako smo uzemljeni i povezani.

Linker
17. travanj 2024 04:02