FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
U utorak, 31. svibnja

"Dr. Andrija Štampar“ otvara vrata građanima na Svjetski dan nepušenja

Centar za preventivnu medicinu građanima će u utorak ponuditi mjerenje razine ugljičnog monoksida u izdahu, koji se izvršava neinvazivnom i trenutnom metodom, a služi kao snažan motivator za prestanak pušenja

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" pozivao je građane da u utorak, 31. svibnja na Svjetski dan nepušenja dođu u Zavod gdje će moći izraditi osnovne zdravstvene nalaze i saznati kako prestati pušiti. Centar za preventivnu medicinu građanima će u utorak ponuditi mjerenje razine ugljičnog monoksida u izdahu, koji se izvršava neinvazivnom i trenutnom metodom, a služi kao snažan motivator za prestanak pušenja. Također, građanima će biti osigurano i mjerenje osnovnih vrijednosti krvnog tlaka, a sve uz savjetovanje za tjelesnu aktivnost i prehranu. Zainteresirani posjetitelji moći će dobiti podatke o štetnosti pušenja, ali i edukativne materijale koji potiču prestanak.

Kancerogene supstance

Zavod napominje da u borbi protiv ovisnosti i promicanju zdravih životnih navika tijekom cijele godine provodi "Školu nepušenja" temeljenu na psihoterapijsko-edukativnom modelu odvikavanja u okviru kojega se pomaže polaznicima da ostave tu pogubnu naviku. Ovisnost o pušenju razvija već unutar nekoliko tjedana, a svaka treća osoba koja proba duhan, postat će ovisnik. Duhanski dim sadrži čak 7000 različitih kemijskih supstanci, od kojih je više od 70 kancerogene prirode te je visoko na ljestvici najčešćih uzročnika mnogih bolesti pa naposljetku i smrti, upozorava Zavod. Utjecaj duhanskih proizvoda ne pošteđuje posljedica niti jedan organ a ponajviše pospješuje kardiovaskularne bolesti, rizik obolijevanja od raka, bolesti dišnog i probavnog sustava, a utječe i na reproduktivno zdravlje.

Svjetski dan nepušenja obilježava se svake godine 31. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) još od 1987. godine kada se širom svijeta održavaju razne preventivne aktivnosti.

Linker
20. travanj 2024 10:24