Iako je moguće da vam se toliko svidi da ćete ga poželjeti jesti često, vodite računa da nakon dva tjedna treba napraviti pauzu.
 Foto: iStock
Imuno-med koji će vam se svidjeti

Došlo je vrijeme da 'četiri lopova' vrate dug...

17. ožujak 2017.
Prema legendi nisu se baš bavili časnim poslom, ali su zato uspjeli 'isprositi' milost u zamjenu za tajnu zdravlja...

Legenda kaže bili su tako drski da ih ni kuga nije spriječila u njihovim noćnim pohodima. Nisu bili opasni, no njihov je "posao" bez sumnje bio nečastan: od nebrojenih žrtava kuge koja je u 17. stoljeću harala Francuskom krali su sve što se ukrasti moglo. Naravno, za jednog su ih pohoda uhvatili. Sud je bio brz, a presuda najstroža. Ali, srećom po lopove, radoznalost pravednika bila je veća od naloga za izvršenjem kazne, pa su lopovima pružili milost u zamjenu za tajnu njihova zdravlja usred pakla kuge.

Svaki je lopov imao ljekovitu biljku u čiju je moć vjerovao, a ako ih "udruže", mislili su, možda im pruže zaštitu. Tako su se kadulja, majčina dušica, lavanda i ružmarin našli u eliksiru kojim su se svakoga dana lopovi masirali - i preživjeli.

Ova je legenda potaknula mnoge da stvaraju svoje inačice čudesnog eliksira, pa je tako poznat i čaj četiri lopova, octene otopine sličnog sastava (u kojima su i druge ljekovite biljke i drugi dodaci kao npr. češnjak, muškatni oraščić, kamfor, cimet…).

I mi smo se okušali na temu "četiri lopova", a u našoj izvedbi oni vraćaju "dug" u slatkoj varijaciji: u poliflornom cvjetnom medu.

  • Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz dišnih organa, djeluje na izlučivanje sluzi u želucu, djeluje protuupalno, izvrsna je pomoć u liječenju reumatizma i gihta.
  • Majčina dušica je prirodni antiseptik, stimulira psihičke i fizičke funkcije, obiluje željezom i kalcijem, pomaže kod neuroza, depresija i alkoholizma, djelotvorna je u liječenju astme, bronhitisa, tuberkuloze, migrene, bolesti bubrega, anemija, reume, nesanice.
  • Matičnjak (melisa) "jača i krijepi dušu i tijelo" - tvrdi narodna medicina; Paracelzus ju je cijenio kao jednu od najboljih ljekovitih biljaka koja u potpunosti obnavlja tijelo, a prije nekoliko godina i znanstveno je potvrđeno da djeluje antivirusno. Regulira probavu, snaži srce, pomaže kod tjeskobe, nesvjestice, strahova, a liječi čak i hipohondriju.
  • Ružmarin djeluje na krvotok, poboljšava funkciju jetre i žući, liječi probavu, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje, smanjuje živčanu napetost, glavobolju, pomaže kod tjelesne iscrpljenosti.

Zašto smo medu dodali i crni kim?

Crni kim osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki aktivan spoj timokinon i njegove derivate za koje su znanstvenim studijama potvrđeni brojni farmakološki učinci, koji svojim zajedničkim djelovanjem postižu izraziti antioksidativni, protuupalni, imunomodulatorni, antialergeni, analgetski, kemoprotektivni i antitumorski učinak.

Kako ga koristiti?

Uzimati dvije do tri čajne žličice dnevno najdulje dva tjedna. Dobro je iza žličice meda popiti čašu vode.

I na kraju, nemojte se iznenaditi ako zbog meda Četiri lopova i sami počnete vjerovati u legende...

Teme
Linker
20. ožujak 2023 18:47