FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
100 posto prirodno
100 posto prirodno
jeftino, a učinkovito

Dokazani prirodni lijekovi protiv suhog i produktivnog kašlja

13. prosinac 2021.
Zimu i infekcije dišnih puteva, pogotovo virusne poput prehlade i gripe, prati neugodan i iscrpljujući kašalj. Vrlo često počinje kao suhi kašalj, a potom prerasta u produktivni, kada iskašljavamo sluz.

Kašalj može biti toliko neugodan da smanjuje kvalitetu života, ometa san, uzrokuje glavobolju... Predstavljamo tradicionalne lijekove protiv suhog i produktivnog kašlja.


Protiv produktivnog kašlja


TIMIJAN

Ekstrakt ove biljke razrjeđuje bronhalnu sluz pa tako pospješuje iskašljavanje. Potvrđeni su antibakterijski učinci povezani s timolom, sastojkom eteričnog ulja timijana. Sirup timijana ne smiju uzimati djeca mlađa od godinu dana, a zbog nedovoljne ispitanosti u kliničkim studijama ne smije se koristiti ni tijekom trudnoće i dojenja. U liječenju se najčešće primjenjuje obični timijan (lat. Thymus vulgaris), a naziva se još i prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak. Vrlo je rasprostranjena biljka koja potječe s Mediterana. Kod kašlja pomaže i čaj od timijana, koji se radi tako da se grančica timijana uroni u šalicu vruće vode i nakratko tako ostavi. Ovaj čaj ima i antiseptička svojstva pa se preporučuje da ga grgljate kod upale grla.


BIJELI SLJEZ

Korijen sljeza često se upotrebljava za olakšavanje kašlja i iskašljavanja jer, osim što oblaže sluznicu, pomaže kod promuklosti i upale usne šupljine te umanjuje spazam mišića u dišnom sustavu. Može se pripraviti i čaj tako da se dvije žličice osušene biljke preliju šalicom vruće vode. Neki preporučuju da se čaj od korijena bijelog sljeza prelije sa 2,5 dl hladne ili mlake vode te ostavi oko dva sata. Tako će se iz korijena osloboditi više ljekovite sluzi. Čaj se procijedi, eventualno malo zagrije i pije u malim količinama. Naime, bijeli sljez (lat. Althaea officinalis) sadrži biljno vlakno topljivo u vodi (biljno mlijeko) koje je učinkovito i u ublažavanju grlobolje. Istraživanja su pokazala da je ova biljka djelotvorna i u smirivanju upala sluznice u ustima i grlu i u liječenju suhog kašlja. Smatra se sigurnom biljkom u čijoj primjeni nisu zabilježeni neželjeni učinci. Iako su ljekoviti i listovi i cvjetovi i korijen, upravo korijen sadrži najviše blagotvorne sluzi - ujesen 15 posto, dok listovi i cvjetovi sadrže 6-9 posto sluzi. Zdravlju pridonose i pektini, biljni steroli, ponešto eteričnog ulja, bjelančevina i aminokiselina u korijenu. Jestiv je i sirov. U Americi su vrlo popularni sljezovi keksi, koji potječu još iz starog Egipta. Tamo su sljezove kolačiće oblagali medom i koristili u liječenju tegoba s grlom


JAGLAC

Tradicionalni je biljni lijek za koji se smatra da ima terapijski učinak kod produktivnog kašlja i prehlada. Kod respiratornih problema koristi se sirup od jaglaca. Saponini iz te biljke izazivaju povećanu sekreciju sluzi u bronhima, ali je i omekšavaju u ostalim dijelovima dišnih puteva, što omogućava lakše iskašljavanje. Djelovanjem saponina iz jaglaca pojačava se pokretljivost cilijarnih resica bronhalnog epitela čime se potiče uklanjanje sluzi. Sirup koriste i djeca, ali starija od četiri godine. Trudnice ga trebaju izbjegavati. Pomaže i čaj od jaglaca, ali se mora piti polako, u gutljajima kako bi se iskoristila sva dobra svojstva biljke. I čaj i sirup često se miješaju s drugim biljkama kako bi bili djelotvorniji. Najčešće se miješaju s majčinom dušicom (timijanom), korijenom sljeza, plodovima anisa i islandskim lišajem. Razni sirupi od jaglaca koji se mogu kupiti u ljekarnama sadrže i propolis ili vitamin C.


Protiv suhog kašlja


ISLANDSKI LIŠAJ

Među najpoznatijim je tradicionalnim lijekovima koji pomažu u suzbijanju suhog nadražajnog kašlja jer sadrži polisaharide topljive u vodi (najviše lihenina i izolihenina te gorke lihenske kiseline) koji oblažu, vlaže i štite sluznicu usta i ždrijela, djeluju protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj. Sirup od islandskog lišaja pomaže i kod upale ždrijela, promuklosti i grlobolje, kod bronhalnog katara, hripavca, kod oboljenja pluća, a pomaže i ublažiti simptome prehlade kod onih koji su joj skloni i pri najneznatnijim vremenskim promjenama. U ljekarnama se islandski lišaj prodaje kao sirup, tablete, pastile i čaj. Čaj se priprema tako da se 2 g čaja prelije sa 250 ml vruće vode te pusti da odstoji. Procijeđeni čaj pije se tri puta na dan. Islandski lišaj (lat. Cetraria islandica L.) ljekovit je u prvom redu zbog sluzi, tj. polisaharida i gorkih tvari. Aromatske lišajne kiseline izuzetno su gorke i djeluju slično antibiotiku. Kliničkom je studijom dokazana blagodat usninske kiseline iz ove biljke za naše zdravlje. Ovisno o geografskom podrijetlu (kod nas islandski lišaj raste na Velebitu, Dinari i Plješivici) sadrži i pektine, vitamine B-kompleksa i provitamin A, željezo i jod. Čak se smatra da islandski lišaj sadrži najviše joda od svih kopnenih biljaka. Ljekoviti pripravci rade se samo od samoniklog lišaja (uzgojeni ima znatno slabija ljekovita svojstva), a osim toga tamo gdje raste islandski lišaj smatra se da je zrak vrlo čist. Naime, budući da ne podnosi sumpor, islandski lišaj odličan je indikator čistog zraka.


TRPUTAC

Također suzbija refleks kašlja pa pomaže kod suhog i nadražajnog kašlja. Sluz i aukubin iz lista trpuca imaju značajnu ulogu u stvaranju tankog zaštitnog sloja u ustima i grlu koji olakšava neugodne simptome. Trputac (lat. Plantago, naziva se još i bokvica) tradicionalna je ljekovita biljka koja se u liječenju primjenjuje od davnina jer je među najrasprostranjenijim biljkama na livadama, raste i uz puteve, u jarcima, na planinama, pašnjacima, na vlažnim plodnim tlima... Razlikuju se prema obliku lista i cvijetu (veliki trputac, kopljasti i srednji). Listovi trpuca iznimno su bogati provitaminom A, vitaminima C i K, limunskom kiselinom, kalijem, enzimima i glikozidom aukubinom. Listovi se mogu jesti sirovi (u salati) ili se mogu kratko kuhati. Listovi vrste Plantago lanceolata kuhanjem poprimaju ugodan miris i okus vrganja. Iako se u narodnoj medicini koristio i kao pomoć u zacjeljivanju rana, zaustavljanju krvarenja i izlučivanju sluzi, u suvremenoj fitoterapiji najčešće se koristi upravo za smirivanje kašlja i ublažavanje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Čaj od trpuca pospješuje izbacivanje sekreta iz pluća i nosa, a kod suhog kašlja smiruje nadraženu sluznicu. Često je teško odrediti vrstu kašlja pa nećete pogriješiti ako uzmete sirup od trpuca. Ako mu dodate eterično ulje paprene metvice, pospješit ćete njegovo antiseptičko djelovanje, a ako u čaj od trpuca dodate svježe iscijeđen limun ili naranču, nastat će poseban enzim mirosinaza koji pojačava antibakterijsko djelovanje trpuca, što pomaže i kod nekih drugih zdravstvenih problema. Saponini u trpucu djeluju kao prirodni antihistamin. I žvakanje svježeg lista trpuca ublažit će tegobe u ustima, a još je jedna dodatna korist - trputac stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom. Žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja, a može se koristiti i čaj.


Doznajte više u novom broju magazina 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 16. prosinca.

image
FOTOGRAFIJE:

Teme
Linker
24. lipanj 2022 12:04