RUŽMARIN u svijetu začina

Dodaje se ribi i mesu, u kupke i pića, a neodoljivo podsjeća na more...

29. studeni 2017.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Prvi je grmolik, koji ili voliš ili ne voliš.

 

Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama, kolačima i keksima, pa čak i čokoladi. Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

 

RUŽMARIN

(Rosmarinus officinalis)

GRANČICE JEDINSTVENE AROME

Domovina ružmarina je Mediteran, gdje se i danas najviše koristi, osobito u gastronomiji.

Poznavali su ga još stari Rimljani i koristili u liječenju. Upravo oni potaknuli su njegovo širenje Europom. Ružmarin je oduševio Engleze, pa je kod njih često ime Rosemary.

Od srednjeg vijeka ovaj se začin koristi u pripremi različitih delicija, i to u prvom redu na dvorovima plemstva.

 

Antioksidativna aktivnost

Ekstrakt ružmarina ima izraženu antioksidativnu aktivnost koja najvećim dijelom potječe od karnozola i karnozolske kiseline. Oni su snažni inhibitori oksidacije masti, pa je ružmarin s pravom cijenjeni sastojak kozmetičkih proizvoda namijenjenih njezi kože. U narodnoj medicini ima vrlo široku primjenu.

Koristi se u liječenju reumatskih tegoba, gljivičnih bolesti kože, protiv grčeva, za opuštanje, a također pomaže probavu i izmokravanje.

 

U kuhinji

Danas je ružmarin kao začin jedna od glavnih značajki talijanske kuhinje. Primjena ružmarina je višestruka. Njegove se grančice mogu koristiti kao kistovi za nanošenje marinade na meso, ribu i povrće koje se peče na roštilju, a zanimljivo ih je koristiti kao aromatična drvca za ražnjiće.

Igličasti listovi ružmarina mogu se dodavati jelima suhi i svježi. Važan su sastojak mnogih marinada za povrće, meso i ribu.

Antioksidansi iz ružmarina smanjuju stvaranje štetnih tvari tijekom izlaganja hrane visokoj temperaturi prilikom pečenja. Iglice ružmarina prije dodavanja jelima treba zgnječiti u mužaru ili usitniti kako ne bi ubole onoga tko jede.

Foto: iStock
Ružmarin prija uz meso, ali i uz ribu, prija uz povrće, a neprskani se stavlja i kako bi aromatizirao vodu. Možete ga dodati i u kruh, focacciu ili njime obogatiti tjesteninu... Ideja ne nedostaje.

 

Napravi sam

KUPKA S RUŽMARINOM

U kadu s toplom vodom stavite šaku ružmarina zgnječenog u mužaru. Ova kupka opušta, potiče cirkulaciju, a pomaže i ljudima koji pate od reumatskih tegoba.

 

BOGATA MARINADA

Ova marinada odlično ide uz govedinu, junetinu i divljač. Meso se u njoj drži nekoliko sati uz povremeno okretanje.

 

Sastojci:

  • ½ šalice domaćeg vinskog octa
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice ružmarina
  • 2 jušne žlice origana
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna žličica morske soli
  • ½ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra

 

Priprema:

Ružmarin zgnječite u mužaru, a češnjak sitno nasjeckajte. Dodajte im ostale sastojke i sve dobro promiješajte.

Teme
Linker
25. prosinac 2020 16:37