Ako ništa drugo ne pomaže kod nesanice, možda ovo hoće.
 Getty Images
Čime se pokrivaš?

Djeluje poput zagrljaja: Uspavljuje, pomaže kod ADHD-a, anksioznosti, kronične boli i depresije

Provedena istraživanja pokazuju zanimljive i po zdravlje korisne učinke.

Sve je više oboljelih od nesanice, tjeskobe i anksioznog poremećaja koji koriste specijalne pokrivače koji su teži od uobičajenih zahvaljujući neškodljivom punjenju (perle, peleti, plastične kuglice), koje na tijelo djeluje kao terapija stimuliranja laganog pritiska - poput zagrljaja.

To pak potiče izlučivanje više hormona sreće (serotonina), a manje hormona stresa (kortizola).

Kortizol izaziva simptome slične anksioznosti, kao što su povećana frekvencija srca, krvni tlak i napetost mišića.


Pomaže kod nesanice

O djelovanju pokrivača na liječenje nesanice u odraslih nema mnogo neovisnih istraživanja. Neki smatraju da se teorija temelji na subjektivnom osjećaju kao kad, primjerice, mala djeca koriste dekicu da bi lakše zaspala. Doduše, jedna je studija u Švedskoj iz 2015. godine pokazala da se kvaliteta sna povećala u ispitanika koji su dva tjedna koristili ovakvu deku.

U istraživanje je uključena 31 osoba s dijagnosticiranom kroničnom nesanicom. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sleep Medicine and Disorders ispitanici su izjavili da su pomoću "teškog pokrivača" brže zaspali, spavali su duže, manje vremena su proveli budni usred noći, a drugo jutro osjećali su se odmornijima i osvježenima. Jedna je druga studija (također iz 2015.) istraživala kako "teški pokrivač" utječe na mentalno stanje 32 odraslih. Njih 63 posto imalo je manje simptoma anksioznosti, a 78 posto ih je izjavilo da deku koristi kako bi se smirilo.

Istraživači sugeriraju da bi deka mogla pomoći i kod poremećaja iz autističnog spektra i poremećaja pozornosti.

Studija koja je uključila 42 djece u dobi od 8 do 13 godina s ADHD-om pokazala je da deka može pomoći ovoj djeci da brže zaspu i imaju neprekinuti san. Međutim, istraživanje u kojem je sudjelovalo 73 djece od pet do 16 godina s autizmom, pokazala je da korištenje "teškog pokrivača" tijekom dva tjedna nije poboljšalo san djece s autizmom. Ipak, roditelji i djeca su izjavili da im se deka sviđa i da će je nastaviti koristiti.

Istraživači vjeruju da pridonosi osjećaju sigurnosti i smirenja, što oni u istraživanju nisu mjerili. Doc. dr. Rajkumar Dasgupta sa Sveučilišta Južna Kalifornija i glasnogovornik Američke akademije za medicinu spavanja kaže da bi ovakav pokrivač mogao pomoći i onima s kroničnom boli, anksioznošću i depresijom jer im pruža kvalitetniji san.

Close up of a young lady waking up in the morning
Getty Images
Trik kod ovih pokrivača je u tome što su teži od običnih, što pomaže da se noću manje okrećemo i budimo te bolje spavamo.

Pritisak koji opušta

- Teži pokrivač funkcionira kao terapija stimuliranja pritiska na tijelo zbog čega može povoljno utjecati na opuštanje, kvalitetu sna i raspoloženje - kaže.

Više je proizvođača ovih pokrivača koje su stekle nemali broj korisnika. Sve su napunjene neškodljivim materijalima, točnije plastičnim zrncima visoke gustoće koja se ravnomjerno rasporede u deki.

Dolaze u različitim težinama, a preporuka je odabrati onu koja je teška otprilike 10 posto od naše tjelesne težine.

- Teški pokrivač može biti dobra alternativa tabletama za spavanje. No nikako ne treba zanemariti higijenu spavanja. To znači da se na spavanje odlazi uvijek u približno isto vrijeme, da se krevet koristi za spavanje i seks, da u spavaćoj sobi nema televizora, da se ne koriste mobiteli i računala. Prostorija treba biti prozračena i prikladne temperature - ni pretopla ni prehladna - kaže dr. Dasgupta.

Linker
18. travanj 2024 23:59