Svi proizvodi koji sadrže taj vitamin trebali bi se koristiti ujutro kako bi štitili kožu tijekom dana, kad UV zračenje bude najjače.
 Getty Images/iStockphoto
njega kože

Devet stvari koje trebate znati prije nego što nanesete vitamin C na svoju kožu

Vitamin C je moćan antioksidans koji posvjetljuje tamne mrlje, briše sitne bore i štiti od slobodnih radikala koji nastaju uslijed zagađenja i izloženosti UV zrakama.

Osim što posvjetljuje tamne mrlje i štiti od UV oštećenja, vitamin C može učiniti još mnogo toga dobroga za našu kožu. No, tip seruma s C vitaminom koji odaberete, kao i način na koji ga koristite i čuvate mogu jako utjecati na to koliko ćete zaista imati koristi od njega.

Vitamin C je moćan antioksidans koji posvjetljuje tamne mrlje, briše sitne bore i štiti od slobodnih radikala koji nastaju uslijed zagađenja i izloženosti UV zrakama. S vremenom slobodni radikali oštećuju kožu, što dovodi do prijevremenog starenja i povećava rizik za razvoj raka. Stoga je jako važno zaštiti kožu od UV oštećenja antioksidansom, ali i kremom sa zaštitnim faktorom.

U svakom slučaju, nisu svi proizvodi za kožu s vitaminom C jednaki. Ponekad oni mogu biti nadražujući ili nepraktični za upotrebu. Zato je važno da dobro čitate deklaracije na proizvodima i provjerite što se točno nalazi u njima, naročito ako imate osjetljivu kožu. Pročitajte savjete stručnjaka koji će vam pomoći da iz svog seruma s C vitaminom dobijete maksimum.


1. Serume s vitaminom C koristite ujutro

Naravno, nećete imati nikakvih štetnih posljedica ako ih koristite navečer, ali više koristi ćete od njih imati ako to činite ujutro. Svi proizvodi koji sadrže taj vitamin trebali bi se koristiti ujutro kako bi štitili kožu tijekom dana, kad UV zračenje bude najjače. No, imajte na umu da vitamin C postaje manje učinkovit kad se izloži svjetlosti: zato je važno da mu date vremena da se apsorbira u kožu prije nego što izađete iz kuće. Nema konkretne vremenske preporuke: kad primijetite da se krema ili serum apsorbirao u kožu, možete izaći.


2. Proizvode s vitaminom C koristite na pravi način

Koji je pravi trenutak da na kožu nanesete proizvod s C vitaminom ovisi o tome kakav je proizvod u pitanju. Kad je riječ o serumima s ovim vitaminom, nanesite ih uvijek na netom očišćenu kožu, prije nego što nanesete hidratantnu kremu. Sve su češći na tržištu i hidratantni proizvodi koji sadrže ovaj antioksidans pa, ako odaberete njih, onda ih nanesite na kraju svoje jutarnje njege kože.


3. Koristite odgovarajuću koncentraciju vitamina C za svoj tip kože i za svoj problem

Različiti proizvodi sadrže različite koncentracije vitamina C. Općenito, koncentracija se kreće od 5 pa do 30 posto, a ovisno o koncentraciji, proizvod može imati različite učinke. Osobe sa suhom kožom trebale bi koristiti proizvode s nižom koncentracijom, primjerice oko 5 posto, jer su tada manje šanse da će im nadražiti kožu. Osobe s masnom kožom ili s problemom pigmentacija trebale bi koristiti proizvode s većom koncentracijom. Imajte na umu da učinak nakon 20 posto više ne raste već ostaje isti tako da ne morate tražiti po svaku cijenu najveću koncentraciju.


4. Nemojte ga koristiti u kombinaciji s nekim drugim sastojcima

Vitamin C se obično dobro podnosi i siguran je, no ako imate osjetljivu kožu, možete osjetiti blago peckanje koristite li ga istovremeno kad i proizvode za piling ili proizvode koji sadrže kiseline. Sastojak kojeg se svakako trebate kloniti dok koristite kremu ili serum s C vitaminom je benzoil peroksid jer on može oksidirati vitamin te ga tako učiniti manje učinkovitim. Proizvode koji sadrže benzoil peroksid možete koristiti, ali ne istovremeno kad nanosite i proizvod s C vitaminom. Primjerice, ako serum s C vitaminom koristite ujutro, onda proizvod benzoil peroksidom koristite navečer ili ih mijenjate na dnevnoj bazi.


5. Možete ga koristiti s retinolom, ali budite oprezni

Nekoć se smatralo da se ta dva sastojka nikako ne smije koristiti u isto vrijeme. Dijelom to pravilo vrijedi i danas. Oni najbolje učinke daju u različitim uvjetima pa ih istodobno korištenje čini manje učinkovitim. Osim toga, koristite li ih istodobno, može doći do nadraženosti kože pa je možda najbolje da ih koristite u različito doba dana. Stručnjaci obično preporučuju proizvode s vitaminom C ujutro, a one s retinolom navečer.


6. Pravilno ih čuvajte

Proizvodi za topičku primjenu sadrže vitamin C koji je osjetljiv na svjetlo i zrak. Kad se izloži tim faktorima, oksidira i pretvara se u dehidroaskorbinsku kiselinu koja je manje stabilna i učinkovita. Stoga se takvi proizvodi trebaju čuvati u pakovanjima koja su zatamnjena i koja ograničavaju kontakt sa zrakom. Primjerice, bolji je izbor bočica s pumpicom nego tubica, kutijica ili bočica iz koje se kapa na dlan jer u tim slučajevima stalnim otvaranjem serum ili krema dolaze u kontakt sa zrakom. Kvalitetni proizvodi s C vitaminom su upakirani u odgovarajuće posude i bočice pa dajte prednost takvima.


7. Nije svejedno koji tip vitamina C odaberete

Na različitim tipovima proizvoda može se pročitati da sadrže različite tipove vitamina C. Neki od njih su stabilniji, što znači da neće tako brzo oksidirati, a neki od njih imaju različita svojstva tako da su prikladniji za određene tipove kože. Na primjer, L-askorbinska kiselina i natrijev askorbil fosfat su topivi u vodi, što znači da bi trebali biti prisutni u proizvodima koji su laganiji i koji su prikladniji za masnu kožu. Za zrelu, suhu kožu bolje odgovaraju proizvodi koji sadrže oblik vitamina C koji je topiv u masti, poput askorbil-palmitata i tetraheksildecil askorbata.


8. Obratite pažnju ako primijetite da proizvod mijenja boju

Serum s vitaminom C bi trebao biti bezbojan ili imati svijetlu boju slame. Ako oksidira, postat će žut ili smeđi, a tada je i manje učinkovit. Možete ga koristiti, ali nećete imati mnogo koristi od njega. Takvi proizvodi, doduše vrlo rijetko, mogu izazvati to da koža na koju ste ih nanijeli postane žućkasta.


9. Ne morate se ograničiti samo na serume

Proizvodi s vitaminom C su najčešće u obliku seruma, no možete odabrati i mlijeko za čišćenje, hidratantnu kremu pa čak i kremu za sunčanje s vitaminom C.

Linker
18. travanj 2024 11:49