SHUTTERSTOCK
najgore su

Dermatolozi upozoravaju: Niste ni svjesni, ali ovih osam navika uništavaju vašu kožu i čine ju starom, naboranom i crvenom

Ako želite imati zdravu kožu izbjegavajte ove navike

Naša koža je poput ogledala. Ako prespavamo ne skinuvši šminku, istiskujemo prištiće ili ne pijemo dovoljno vode, to se vidi na koži. Uz to, dermatolozi su izdvojili neke od najgorih navika zbog kojih nam koža izgleda staro, naborano, izmučeno, crveno i nadražujuće.


1. Praćenje ludih TikTok trendova

- Svaki dan vidim pacijente koji su ponovili neke od savjeta za kožu koje su pronašli na društvenim mrežama - rekao je HuffPostu dermatolog dr. Hysem Eldik. Koža je jedinstvena i ne postoje dvije identične osobe. Prevladava uvjerenje da ako je nešto na TikToku, onda je to trend koji se mora isprobati. Međutim neki od tih trendova su užasni za kožu, poput korištenja dezodoransa na licu, jer sastojci mogu uzrokovati nadražujući kontaktni dermatitis. Nisu poželjne ni pretjerano komplicirane rutine njege kože poput nanošenja pregršt proizvoda koje „treba” na lice nanijeti navečer i isto toliko ujutro. Posebno zabrinjavajući kućni trend je nanošenje šminke mikroiglama za dugotrajniji učinak make-upa ili uradi sam injekcije hijaluronske kiseline. Osim što izazivaju ožiljke i oštećenja kože, javljaju se i jake bakterijske reakcije zbog nestručnog korištenja i nesteriliziranih materijala.


2. Pretjerivanje s pilingom

Dermatologinja Courtney Rubin kaže da mnogi pogrešno vjeruju „ako je malo dobro, puno će biti bolje”, ali to nije pametan način tretiranja naše kože.

- Mnogi moji pacijenti prekomjerno ljušte kožu, bilo ručno abrazivnim pilingom ili četkama, ili kemijskim pilinzima poput glikolne kiseline. Pogrešno misle da su njihovi prištići i drugi problemi s kožom posljedica ‘prljave‘ kože, ali pretjerani piling često pogoršava stanje jer oštećuje barijeru kože, dovodi do upale i crvenila, peckanja, ljuštenja i suhoće kože - upozorava dermatologinja. Idealno je raditi piling lica jednom ili najviše dva puta tjedno, što će pomoći ukloniti mrtve stanice s površine kože. Slično tome, dermatologinja s Medicinskog fakulteta Mount Sinai, Claire Wolinsky, kaže da vidi mnoge pacijente koji prekomjerno koriste proizvode.

- Često dolaze sa složenim režimima njege kože, a nakon pregleda, otkrila sam da koriste više proizvoda vitamina C, ili nekoliko AHA/BHA proizvoda te i retinol i retinoid u istom danu. Pretjerivanje s jednim sastojkom ne samo da može biti bacanje novca, već povećava rizik od iritacije kože - upozorava dermatologinja.


3. Ne čistite telefon, jastučnicu i kistove

Dok neki pretjeruju s čišćenjem kože, često se ignorira redovito čistiti proizvode koji su u čestom doticaju s našim licem, primjerice kistovi za nanošenje šminke, jastučnice ili zasloni mobitela.

- Mogu akumulirati ulje, bakterije i ostatke od proizvoda za kožu i kosu, što sve može pridonijeti izbijanju prištića ili iritaciji kože - rekla je dermatologinja Marisa Garshick.

- Lice je glavno mjesto za bakterije, a četkice i kistovi za šminkanje pokupe bakterije na licu tijekom nanošenja i mogu se zadržati na kistu tjednima i mjesecima. Svaki put kad na kožu stavite prljavu četku za šminkanje, riskirate i stavljanje bakterija na lice koje mogu dovesti do akni ili infekcije - objasnio je dermatolog Corey Hartman.


4. Dugo tuširanje

Možda volite duge kupke i tuširanje u vrućoj vodi, ali dermatolozi upozoravaju da to nije dobro za kožu. Voda može uzrokovati pretjeranu suhoću kože. Preporučuje se stoga kraće tuširanje, kupke tek povremeno, a nakon izlaska iz kade kožu se savjetuje samo potapkati ručnikom, a zatim nanijeti hidratantnu kremu.


5. Korištenje proizvoda kojima je istekao rok

Korištenje proizvoda najčešće pola godine ili jedne godine nakon što ste ih otvorili nipošto nije dobra odluka.

- Proizvodi više nisu učinkoviti, a ovisno o aktivnom sastojku, potencijalno bi mogli uzrokovati iritaciju kože - rekla je dermatologinja DiAnne Davis i dodala da ako proizvod nema rok trajanja, preporučuje se mijenjati ga svake sezone.


6. Spavanje na boku

Bočno spavanje štetno je za kožu, jer pogoršava bore na prsima i povećava pregib na licu i dekolteu. Dermatolozi mogu čak i reći kako netko najčešće spava pregledavajući njegove bore na licu, koje su dublje na strani koja je pritisnuta uz jastuk ili madrac.

- Spavanje na leđima najbolja je opcija kada je u pitanju smanjenje bora. Kada spavate na boku, koža se preklapa i postoji pritisak na samo jednu stranu lica, što može potaknuti stvaranje bora - rekao je dermatolog Michael Jacobs, izvanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Weill Cornell. Savjetuje se i pravilan odabir jastuka koji će rasteretiti pritisak na lice. Uz to, svilene jastučnice bolje su za našu kožu, a preporučuje se i korištenje svilene maske za oči tijekom spavanja, što može značajno smanjiti stvaranje bora štiteći najdelikatniji dio kože, onaj oko očiju.


7. Pretjerano sunčanje

Dermatolog Hadley King smatra da je iznenađujuće velik broj ljudi koji misle da je prekomjerno sunčanje u redu sve dok nose kremu za sunčanje. Uz to, mnogi nanose i premalu količinu zaštitne kreme ili ne rade to dovoljno često.

- Također, jedna od najštetnijih navika koju čujem od svojih pacijenata je preskakanje nanošenja kreme za sunčanje kada je oblačno. Kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan - rekao je dermatolog Reid Maclellan. Štetno sunčevo UV zračenje povisuje rizik od raka kože i njezinog preranog starenja. Nerijetko šminka koja u sebi ima SPF zaštitu nije dovoljna, pa se savjetuje nanijeti odvojeno zaštitnu kremu s visokim faktorom, a nakon toga nastaviti s nanošenjem make-upa. Tijekom ljeta radije koristite samo zatamnjenu kremu za sunčanje, a izbjegavajte pudere.


8. Uklanjanje madeža i bradavica kod kuće

- Pacijenti su mi dolazili s mrljama i ožiljcima na koži nakon što su isprobali kućne lijekove za uklanjanje madeža i drugih izraslina. Ovi tretmani obično uzrokuju kemijsku opeklinu na koži kako bi se zaustavio rast, a mogu rezultirati ožiljcima i infekcijom - upozorio je dermatolog Brian Hibler. Osim toga, ako se radi o raku kože, pacijent možda nije uklonio sve kancerogene stanice, a rak može nastaviti rasti pod kožom, s rizikom od širenja.

Linker
12. travanj 2024 14:19