Svježi sok iz gomolja koristi se za masiranje kod reumatskih bolova.
 Foto: Shutterstock
Zašto volimo ciklamu?

Cvijet iskrenosti, sigurnosti i sreće koji ublažava čak i ljubavne boli

01. travanj 2018.
Za ciklamu se kaže da izglađuje nesuglasice u međuljudskim odnosima, a prema pučkoj predaji i da 'tamo gdje raste ciklama zlo nema moć'.

Ova vjesnica proljeća prekrasnih cvjetova ljubičaste boje u simbolici cvijeća predstavlja cvijet iskrenosti i ljubavi, sigurnosti i sreće, a smatra se i da ublažava ljubavne boli i povećava plodnost.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Ciklama pripada porodici jaglaca (Primulaceae), potječe sa sredozemnog područja, Male Azije te otoka Rodosa i Cipra. Obilno cvate u širokoj paleti boja, od bijele, ružičaste, crvene i ljubičaste pa sve do dvobojnih kombinacija ili primjeraka s kovrčavim rubom latica. Divlje ciklame obično rastu u suhim šumama, gdje su zaštićene od prejakog sunca, a najbolje uspijevaju u područjima gdje ima mrava jer oni pomažu u njihovu opstanku, širenju, rastu i razmnožavanju.

Divlja ciklama ima i neka ljekovita svojstva, no treba imati na umu da je biljka i toksična te bi je kao lijek trebali pripremati samo dobro upućeni travari.

U pučkoj medicini najviše se koristi u obliku suhog praška za čišćenje crijeva i liječenje jakih glavobolja, nosnih polipa, starih rana i čireva, za ublažavanje menstrualnih tegoba, tjeskobe i napetosti.

Svježi sok iz gomolja koristi se za masiranje kod reumatskih bolova te za izazivanje pobačaja, no danas je najpoznatiji ekstrakt ciklame u spreju koji se koristi za probleme nosa, infekcije, čišćenje, sinusitis, kod kihanja i slično.

UKRAS DOMA

Ciklame su omiljeno sobno cvijeće, no važno je znati da ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom. Vole puno svjetla, ali bez izravnog sunca pa ih je najbolje držati na dobro osvijetljenom trijemu, hodniku ili na prozorskoj dasci. Ciklame traže vlagu pa ih treba zalijevati dva puta tjedno, no samo u tanjurić kako gomolj ne bi istrunuo od previše vode.

Nemojte prskati biljku jer će dobiti ružne mrlje na lišću, a u vrijeme cvatnje je prihranite dva puta mjesečno gnojivom za cvjetnice. Kad prestane cvasti, stavite je na hladno, otkinite uvele cvjetove sa stapkom i malo zalijte svakih deset dana. Na proljeće je možete iznijeti na balkon ili zakopati u vrt zajedno s teglom kako biste je ujesen ponovno mogli unijeti u kuću.

OPREZ S CIKLAMOM!

Iako vrlo lijepa i dekorativna, ciklama je i toksična. Otrovni dio je gomolj s korjenčićima koji može izazvati vrlo opasne reakcije. Simptomi otrovanja su mučnina, povraćanje, jak proljev, grčevi u trbuhu, a kod trudnica pobačaj. No, kod konzumacije veće količine gomolja može doći i do zastoja disanja i smrti.

Treba napomenuti i da gomolj ciklame lokalno izaziva neugodan i vrlo jak podražaj kože pa je nakon diranja i presađivanja biljke potrebno dobro oprati ruke. U svakom slučaju, držite li teglice s ciklamama u kući, stavite ih izvan dohvata male djece.

OPASNA I ZA ČETVERONOŽNE PRIJATELJE

Ciklame su toksične za pse i mačke. Ako životinje progutaju njezine listove, ova biljka može izazvati pojačano slinjenje, povraćanje i proljev. Pojede li životinja veću količinu gomolja, može doći do poremećaja u ritmu rada srca, epileptičkih napadaja pa čak i smrti.

Teme
Linker
06. studeni 2021 01:37