Radite li to i vi?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Riješite se grozne navike

Čupanje sijedih može dovesti do ožiljaka i ćelavosti! Evo što možete učiniti umjesto toga, a da nije bojanje

Čupanje sijedih nije dobra ideja! Evo što vam se može dogoditi ako to često prakticirate

Primijetili ste da vam se pojavilo nekoliko sijedih u kosi i željeli biste ih ukloniti? Čini vam se da biste to mogli vrlo lako riješiti čupanje tih nekoliko neželjenih dlaka. Međutim, jesu li ovakve "metode" štetne?

- Kosa počinje dobivati sijede kad folikule dlake dožive pad melanina, stanica koje kosi i koži daju pigment. To je sasvim normalan dio starenja, iako dob u kojoj ćete dobiti prve sijede dlake uvelike ovisi o vašoj genetici - kaže dr. med. Rohit Kakar, vlasnik i direktor Orchard Lake Dermatology & Cosmetics u Michiganu.

Iako je sijeda kosa posljedica manjka melanina, svaka osoba taj pigment proizvodi različitim ritmom i u različitoj količini. To je razlog zašto ponekad možete vidjeti sijede vlasi na glavi 25-godišnjaka ili 50-godišnjake koji još imaju svoju prirodnu boju kose.

Utvrdili ste da sijede ovise o vašoj genetici, ali svejedno niste sretni zbog toga što su se pojavile. Što je najgore što se može dogoditi ako ipak odlučite uzeti pincetu i iščupati tih nekoliko dlaka?


Sijede će ponovno narasti

Ovo je samo kratko rješenje jer, baš kao i druge vlasi, ponovno će narasti. I bit će iste boje kao i kad ste ih iščupali.

- Kada određeni folikul dlake izgubi stanice koje proizvode pigment, taj će folikul samo regenerirati sijede vlasi - objašnjava Jeffrey Hsu, suosnivač Oak Dermatology u Chicagu.

Drugim riječima, jednom kad krenete sijediti, nema povratka, bar ne prirodnim putem.

Jeste li čuli za ono da čupanjem jedne sijede dlake na tom mjestu izrastu dvije? Srećom, to je samo mit. Ne postoji nikakva znanstvena podloga za takvu teoriju i u ovom slučaju riječ je samo o “babskim pričama”.

- Čupanje jedne sijede vlasi neće uzrokovati rast više njih. Kada se dlaka čupa, to ne utječe na druge okolne dlačice, jer svaka ima svoju genetiku - kaže dr. Kakar.


Riskirate infekcije i ćelavost

- Čupanje sijedih dlaka i dalje nije dobra ideja, pogotovo ako to prijeđe u naviku. Stalno čupanje dlake može oštetiti folikul, što bi potencijalno moglo dovesti do infekcije ili ožiljaka - kaže dr. Hsu.

S vremenom bi to čak moglo traumatizirati folikul dlake do te mjere da vlasi potpuno prestanu rasti. A ako više puta čupate više sijedih, mogli biste početi ćelaviti.


Postoji li siguran način čupanja dlaka?

Ne. Svako čupanje dlaka povećava rizik od infekcije, ožiljaka i gubitka kose. Međutim, ako ih ne možete podnijeti, izrežite ih škarama.

- Ako netko mora ukloniti sijede vlasi, najbolji način je pažljivo ih odsiječi malim škarama. Time ćete izbjeći traumu folikula dlake - kaže dr. Hsu.

Možda je vrijeme da umjesto pincete uzmete škarice u ruke.


Koliko je opasno čupati sijede?

Ovisi o tome koliko često to radite.

- Ako ste jednom iščupali sijedu dlaku, to nije problem. Međutim, ako je to radnja koju često ponavljate, možete oćelaviti na jednom području zbog trajnog gubitka kose - navodi dr. Kakar.

Najbolja opcija za te sijede dlake? Bojanje!

Linker
23. travanj 2024 14:11