Hranjivo ulje za lice s udjelom ružinog ulja možete i sami izmiješati.
 Foto: iStock
Prirodno lijepa

Čudesna ulja za pomlađivanje: i više nego dostupna, a tako rijetko ih koristimo...

Prirodna biljna ulja odavno su poznata kao uspješna sredstva za njegu kože, za održavanje mladenačkog izgleda, protiv bora, ovješenosti kože i drugih znakova starenja. Njihova snaga leži u tome što organizam opskrbljuju esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i drugim sastojcima nužnim za hranjenje i obnavljanje kože.

Epiderma, površinski sloj kože, u zreloj dobi sve više gubi sposobnost zadržavanja vlage, a posljedica je nastanak linija i bora. U srednjem sloju kože, dermi, smanjuje se pak proizvodnja bjelančevina kolagena i elastina, što dovodi do gubitka mekoće i opuštenosti kože.

Tu na scenu stupaju ulja za njegu, jer njihovi vrijedni sastojci potiču hidrataciju kože te proizvodnju kolagena i elastina. Korištenjem prirodnih ulja željeni rezultati traju dugo jer su sastojci takvih proizvoda vrlo slični (ili jednaki) sastojcima u hidrolipidnom sloju naše kože.

Odabrali smo šest ulja s različitih meridijana koja se već stoljećima koriste za održavanje lijepog i mladolikog izgleda kože, a danas i znanost potvrđuje njihovu djelotvornost.


KOKOSOVO ULJE

Za toliko željenu baršunatu mekoću

Kokos i njegovo ulje svakodnevna su namirnica stanovnika Polinezije, Filipina, Šri Lanke itd., a istraživanja su pokazala da tamošnja populacija u usporedbi s drugim kulturama ima niže razine kolesterola u krvi i manje srčanih bolesti. Uz nedvojbenu zdravstvenu i gastronomsku vrijednost, kokosovo ulje sve je popularnije i u kozmetici, gdje ima vrlo široku primjenu, jer kožu i kosu hrani dubinski čineći je nježnom, sjajnom i baršunasto mekom. Već tisućama godina kokosovo ulje se koristi za hidrataciju kože i kose te za borbu protiv upala, a u novije vrijeme steklo je status superzvijezde zahvaljujući dokazanoj sposobnosti zaštite organizma od djelovanja slobodnih radikala, zbog pomoći u obnavljanju stanica i učinkovitom zaglađivanju kože. To može zahvaliti visokom udjelu antioksidansa te vitaminima C, E i K koje sadrži. Uz to, kokosovo ulje sadrži zasićene masnoće, lauričnu i mirističnu masnu kiselinu i željezo.

U anti-agingu i sveobuhvatnoj njezi kože i kose kokosovo ulje ističe se zato što:

  • vlaži kožu i daje joj elastičnost
  • ojačava i učvršćuje kožu
  • ima antioksidativna svojstva
  • potiče zacjeljivanje raspucale kože
  • djeluje protuupalno
  • hrani vlasište
  • potiče rast zdravih vlasi
  • uništava bakterije, mikrobe i gljivice

Ovdje ne završava popis dobrobiti koje možemo imati od upotrebe kokosova ulja. Kada se upotrebljava samostalno, ali i kao dodatak gelu za tuširanje ili losionu za tijelo, kokosovo ulje ima snažno eksfolijantno djelovanje, tj. potiče uklanjanje odumrlih kožnih stanica. Ujedno djeluje antimikrobno pa je odlično i kao sredstvo za čišćenje kože. Smatra se da kao namirnica učinkovito djeluje protiv celulita jer ubrzava proces sagorijevanja masnoća i izbacivanja nataloženih toksina iz organizma. Osim kao namirnica, protiv celulita djeluje i ako ga nanesete na kožu - dijelove tijela zahvaćene celulitom masirajte kokosovim uljem, tako možete poboljšati limfnu drenažu, a time i izgled kože.

Izmasirate li kokosovim uljem cijelo tijelo, osim kože profitirat će i mišići, jer smiruje umor i bolove u njima. Zanimljivo je da može biti i lubrikant (ali ne slaže se s lateksom).

Za upotrebu na koži treba koristiti isključivo djevičansko kokosovo ulje koje se ekstrahira iz svježih, zrelih plodova kokosa bez korištenja visoke temperature i kemikalija. Naravno, takvo je najbolje i za prehranu. Osim njega na tržištu postoje i rafinirana i djelomično hidrogenirana kokosova ulja. Rafinirano se dobiva iz sušenog mesa ploda kokosa, no često je kemijski izbijeljeno i lišeno mirisa. Sva hidrogenirana ulja najuputnije je zaobići. I redovito uvrštavanje kokosova ulja na jelovnik, ali ne više od dvije jušne žlice dnevno, utječe na pomlađivanje cijelog organizma zato što sudjeluje u sprečavanju povećanja težine i smanjenju masnih naslaga na trbuhu, potiče metabolizam na rad i povećava razinu energije i izdržljivosti.


I ULJE I MASLAC

Kokosovo ulje je prilično izdržljivo na vanjske utjecaje pa ga ne treba čuvati u hladnjaku, nego na sobnoj temperaturi na kojoj ostaje svježe oko dvije godine. Prije upotrebe treba znati da je na sobnoj temperaturi ono krutina bijele boje (pa ga nazivaju i kokosovim maslacem), a na temperaturi višoj od 23-25°C prelazi u tekuće stanje.
Arganovo ulje učinkovito obnavlja i kosu čineći je mekšom, svilenkastom i sjajnijom. Odlično je i kao regenerator jer pomaže raspetljati zapetljane vlasi i ukrotiti naelektriziranu kosu.


ARGANOVO ULJE

Tekuće zlato za mladenački sjaj

Često nazivano i tekućim zlatom, arganovo ulje ekstrahira se iz jezgre ploda arganova drva koje raste u Maroku. Iznimno je bogato korisnim nutrijentima, uključujući masne kiseline i vitamin E, pa je popis njegovih dobrobiti za kožu i kosu dugačak.

● Arganovo ulje ima moćan anti-aging efekt jer smanjuje vidljivost bora i daje koži mladenački sjaj i jedrost. Obnavlja elastičnost kože dajući osjećaj mekoće i punoće. Najbolji anti-aging učinak postići ćete ako lagano umasirate nekoliko kapi arganova ulja na lice i vrat prije počinka.

● Zbog visokog udjela vitamina E i masnih kiselina arganovo ulje prirodno hidrira kožu. Lako se i brzo apsorbira i ne ostavlja sjajan trag. Jednostavno se nanosi na cijelo tijelo, lice i vrat - nanesite nekoliko kapi pa ih nježno utrljajte kružnim pokretima. Ako ga koristite kao dnevnu njegu za lice, nabolje je prvo nanijeti odgovarajući hidrolat te namazati ulje dok se koža još nije osušila.

● Antioksidansi iz ovog ulja potiču ozdravljenje nadražene, ispucale i oštećene kože, pa čak i opečene. Kod suhe i osjetljive kože preporučuje se kao prevencija, ali i za smanjenje upala, ublažavanje bolova i poticanje zacjeljivanja kada je do problema već došlo.

● Ljudi koji pate od suhe kože i ekcema od arganova ulja mogu dobiti veliku pomoć. Vitamin E i masne kiseline odlični su za obnavljanje oštećene kože, a isti nutrijenti mogu spriječiti pojavu daljnjih suhoća i iritacija.

● Arganovo ulje može prevenirati pojavu strija i obješene kože kod trudnica jer povećava elastičnost kože zahvaljujući vitaminu E. Redovitim nanošenjem nekoliko kapi ulja na grudi, trbuh, stražnjicu i bedra tijekom trudnoće smanjit će vjerojatnost za pojavu nelijepih strija.

ODLIČNO I ZA KOSU

Arganovo ulje učinkovito obnavlja i kosu čineći je mekšom, svilenkastom i sjajnijom. Odlično je i kao regenerator jer pomaže raspetljati zapetljane vlasi i ukrotiti naelektriziranu kosu.


RUŽINO ULJE

Već kapljica na dan djeluje

Ružino ulje upravo je onakvo kakvo biste očekivali od kraljice cvijeća - snažno, moćno, dojmljivo. Za ekstrahiranje samo pet mililitara ove dragocjene tekućine potrebno je čak 10.000 ružinih cvjetova, što ga čini najskupljim esencijalnim uljem uopće. U skladu s time je i njegovo djelovanje pa ružino ulje čini dobro našem raspoloženju, zdravlju, kosi i, naravno, koži. Kod djelovanja na kožu ističu se njegovi anti-aging učinci, odnosno smanjenje znakova starenja, poboljšanje tonusa kože, hidratacija, izbjeljivanje ožiljaka i diskoloracija na koži, protuupalno i antiseptičko djelovanje, što znači da je učinkovito i protiv akni. Naravno, primjena ružinog ulja ovisi o onome što želite postići pa ako želite dezinficirati ogrebotinu, nećete postupati jednako kao kad želite ublažiti strije. Za sprečavanje znakova starenja kože dodajte kap ružinog ulja u hidratantnu kremu koju svakodnevno upotrebljavate. Jednako se primjenjuje i u borbi protiv akni. Za poboljšanje cirkulacije cijelog tijela te za ublažavanje strija na trbuhu, nogama, stražnjici... dodajte nekoliko kapljica ulja u mlijeko ili losion za tijelo pa nježno nanesite na kožu. Hranjivo ulje za lice s udjelom ružinog ulja možete sami izmiješati. Potrebni su vam: kokosovo ulje (ili drugo bazno ulje), ulje sjemenki šipka, 4 kapi esencijalnog ružinog ulja, 1 kap esencijalnog ulja mente i 2 kapi lavandinog esencijalnog ulja, staklena bočica od 30 ml. Kokosovim uljem (ili drugim, po ukusu) napunite bočicu do dvije trećine, zatim ulijte ulje šipka gotovo do vrha. Ukapajte po redu esencijalna ulja, začepite, dobro promućkajte i ulje je pripremljeno. Prije svake upotrebe protresite bočicu. Ovu mješavinu dodajte u svoj losion, kremu ili serum kako biste dodatno nahranili i navlažili kožu. Ružino ulje djelotvorno je i kod posvjetljivanja diskoloracija, neujednačenog tena, ožiljaka i mrlja.


PASTA ZA UJEDNAČEN TEN

Za tretiranje neujednačenog tena potrebne su dvije jušne žlice gela aloe vere, samo jedna kap ružinog ulja i jedna čajna žlica kurkume.

Dobro pomiješajte sva tri sastojka kako biste dobili glatku, ujednačenu pastu. Prvo temeljito očistite kožu lica, zatim pastu nanesite u ravnomjernom sloju na cijelo lice. Ostavite je da djeluje petnaest minuta te zatim dobro isperite toplom vodom. Završite sprejanjem lica ružinom vodicom i malom količinom gela aloe vere. Postupak treba ponavljati dva puta tjedno kako bi se dobili najbolji rezultati u ujednačavanju boje kože lica.


ULJE SMILJA

Potiče rast novih stanica kože

Smilje, odnosno njegovo esencijalno ulje, čajevi i tinkture na području Sredozemlja, pa i kod nas u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru, tradicionalno se upotrebljavaju za brisanje tragova vremena s kože. Iskustvo govori da su u tome više nego djelotvorni, jer se smilje dokazalo u pružanju pomoći koži da ostane mekana i puna, a s obzirom na to da djeluje adstringentno, koristi se i protiv opuštanja i ovješenosti kože. Ulje smilja potiče rast novih stanica kože pa je odlično u borbi protiv bora, crvenih i staračkih pjegica, akni, čireva, pa i dermatitisa, ekcema, psorijaze i mnogih drugih stanja kože.

Eterično ulje smilja učinkovito je i u ublažavanju podočnjaka i krugova oko očiju, ali i kod kapilara, upala vena, saniranja hematoma i ostalih ozljeda na površini kože. Upotrebljava se i u tradicionalnoj medicini kod mnogih zdravstvenih stanja zbog svog izraženog regenerativnog i protuupalnog djelovanja, no svakako je najpopularnije kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Ulje smilja ima nevjerojatno snažno antioksidativno djelovanje: istraživanja su pokazala da redovitom upotrebom ova biljka smanjuje dubinske bore čak 19 posto, a ukupan broj bora 14 posto.

Ljudi su odavno primijetili da smilje ne vene, čak ni nakon što je ubrano. Zbog toga i je u različitim jezicima ponijelo nazive poput everlast (vječno) na engleskom ili l’immortelle (besmrtno) na francuskom. Ta činjenica, kao i upečatljiv miris smilja, slatkast i slojevit, razlozi su zbog kojeg su ga počeli koristiti u kozmetici. Kao i kod svih biljaka, miris potječe od eteričnog ulja koje ima vrlo složen sastav, pa i spojeve poput italidiona, kojih gotovo i nema u drugim vrstama bilja. No, smilje sadrži vrlo malo tog moćnog eteričnog ulja (manje od 0,05 posto) pa je potrebno skupiti više od tone cvjetnih glavica da bi se dobila litra dragocjenog eteričnog ulja. Osim toga, smilje se mora destilirati potpuno svježe, ne smije se nimalo osušiti. Zbog toga je njegova cijena vrlo visoka.


MJEŠAVINA PROTIV BORA

Zbog takvog moćnog djelovanja sve je češći sastojak kozmetičkih preparata za pomlađivanje, no i sami vrlo lako možete pripremiti svoju mješavinu protiv bora.

Postupak je jednostavan: pomiješajte 10 mililitara ulja ploda divlje ruže s pet kapi eteričnog ulja smilja. Dobro promiješajte i držite zatvoreno u staklenoj bočici zaklonjeno od svjetla. Koristite redovito ujutro i navečer.


Kućni macerat od smilja

Prije nego što je destilacija eteričnog ulja postala uobičajena, smilje se maceriralo, odnosno "potapalo" u uljima poput maslinovog ili bademovog, jer biljna ulja dobro otapaju eterično ulje. Takav macerat imao bi ugodan miris cvjetova smilja, a koristio se prije svega u kozmetici i za njegu kože sklone upalama, ali i za ublažavanje bora, strija, ožiljaka, kapilara, varikoznih vena... Pomaže i kod suhe, oštećene i nadražene kože, opeklina i modrica. Kako se macerat priprema? Svježe ubrano smilje stavite u staklenku i prelijte maslinovim uljem do dva prsta iznad smilja. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i sjenovitom mjestu 40 dana. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti ulje makadamije, suncokreta ili kokosa, ali važno je da bude hladno prešano.


BADEMOVO ULJE

Može usporiti proces starenja

Ulje badema ljudi su upotrebljavali za ljepotu, njegu i bolje zdravlje puno prije nego što je znanost počela potvrđivati njegove dobrobiti. Dobiva se iz bademovih plodova te je od davnina vrlo popularno na Sredozemlju i u jugoistočnoj Aziji. Danas se zna da obiluje vitaminom E, jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, proteinima, kalijem i cinkom, a tu su i brojni drugi minerali i vitamini. Za njegu kože i kose upotrebljava se slatko bademovo ulje, dobiveno isključivo iz jestivih varijeteta badema, selektivno kultiviranih zbog slatkastog okusa. Glatka i mekana koža znak je mladosti, a iza takvog besprijekornog izgleda stoji protein kolagen koji formira ujednačen sloj unutar strukture kože koji se ponaša kao podloga koja drži kožu napetom. Borice se počinju pojavljivati kako starimo zato što taj sloj postaje neujednačen, a koža se polako stanjuje. To je neizbježan dio starenja koje ćemo, nažalost, ubrzati pretjeranim izlaganjem suncu, pušenjem, dehidriranošću. No, odgovarajućom njegom taj proces donekle možemo usporiti. Ulogu u tome igra bademovo ulje. Ono obiluje vitaminom E koji može pomoći popraviti oštećenja na kolagenskom sloju, nastala ponajviše zbog oksidativnog stresa. Obiluje i proteinima te može opskrbiti kožu aminokiselinama potrebnim za formiranje kolagena. Pored toga, smanjuje gubitak vlažnosti iz kože. Ulje badema je blago, hipoalergeno te je malo vjerojatno da će izazvati alergijsku reakciju čak i na osjetljivoj koži. Brzo se i potpuno upija, posebno dobro nakon kupanja. Za još bolju apsorpciju zagrijte ga na tjelesnu temperaturu prije nanošenja. Redovita upotreba bademova ulja može zaštititi kožu od oksidativnog stresa i štete nastale UV zrakama te je održavati mekanom i jedrom. Kad prodre u kožu, omekšava i uklanja prljavštinu i ostatke kozmetičkih sredstava iz pora kože i folikula dlačica sprečavajući tako pojavu mitesera i akni.

PILING ZA SJAJAN TEN

Jednostavno ćete napraviti i prirodan piling za lice, s bademovim uljem i sitnijim šećerom. Pomiješajte ih i nanesite na lice kružnim pokretima kako biste nježno uklonili nečistoće i mrtve stanice kože. Isperite vodom. Ponavljajte postupak svaki tjedan i koža će biti ljepša te će izgledati zdravije i sjajnije.


Na kraju, ne zaboravite i na ulje chia sjemenki! Ova supernamirnica također je super i za kožu, a što sve može - pročitajte ovdje!

Linker
18. travanj 2024 17:43