Ljekovita svojstva meda i cimeta poznata su iz davnina.
 Foto: iStock
Uklanja mrlje

Čudesna maska za lice od meda i cimeta

Donosimo provjereno rješenje za mrljice na licu koje možete napraviti kod kuće. Ako ćete smjesu stavljati redovito rezultati će biti vidljivi već za dva tjedna.

Mnoge na licu muče ožiljci od prištića i akni. Također, i sunce zna pospješiti mrlje na licu. Ako imate taj neugodni problem, postoji jednostavno i provjereno rješenje koje možete napraviti kod kuće - maska s medom, cimetom i limunom. Već nakon nekoliko primjena ten će vam biti puno izjednačeniji.

Sastojci za masku:

  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice limunovog soka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Dobro promiješajte sve sastojke te ih nanesite na problematične dijelove lica. Ako vam je lice jako osjetljivo nemojte stavljati limun. Izbjegavajte područje oko očiju. Prvih nekoliko minuta će vas malo peckati lice, ali će se onda smiriti. Masku ostavite da djeluje oko 25 minuta i isperite mlakom vodom. Ako vam ostane, masku možete čuvati u frižideru do 3 dana.

Umjesto meda stavite glinu

Med djeluje antibakterijski te čisti kožu. Cimet se koristi već tisućama godina zbog svojih jakih antigljivičnih i antibakterijskih svojstava. Muškatni oraščić je bogat B i C vitaminom, folnom kiselinom i mnogim antioksidansima, primjerice beta-karotenom. Limun ima puno vitamina C. On gradi kolagen u koži koji je potreban za čvršću kožu. Čisti i posvjetljava kožu.

Foto: iStock
Nakon skidanja maske koža je baršunasta i pročišćena.

Kao zamjenu za med, možete koristiti bijelu ili zelenu glinu koju onda pomiješajte s vodom. Poslije dva tjedna svakodnevne upotrebe koža će postati elastična i mekana, a upale i miteseri će se smanjiti.

Ova maska se ne preporučuje onima koje pate od kuperoze, rozaceje i drugih oboljenja kože jer med širi krvne žile.

Savjet više

Osim što jelima daju poseban okus, med i cimet čudesni su sastojci koji zajedno čine i mnoge dobrobiti organizmu. Primjerice, napravite namaz od 3 žličice meda i 1/2 žličice cimeta u prahu. Namažite ga na kruh umjesto marmelade. On smanjuje kolesterol i spriječava srčani udar. Ta mješavina liječi i bol u želucu.

Linker
03. travanj 2024 14:21