Ako nemate vrt, a toliko ste puta poželjeli imati nešto uzgojeno vlastitim rukama, ideja o kuhinjskom ili balkonskom vrtu, naša vam je topla preporuka.
 Foto: iStock
Tko je za šalicu?

Čaj i začinske biljke rastu i zimi, samo im treba pružiti topli dom

Unesete li lijepe i korisne biljke za čaj, poput mente, ružmarina, mažurana, origana ili kadulje, u tople unutarnje prostore ponovno će početi rasti…

Kako li nam samo godi šalica čaja koji popijemo u toploj zavjetrini, dok vani snježi, pada kiša ili "dere" bura. Ako smo ujesen bili marljivi u skupljanju i sušenju listova i plodova, imamo na raspolaganju velik izbor čajeva i čajnih mješavina. Ali, čaj možete skuhati i od bilja ubranog usred zime.

Neke biljke koje koristimo za čaj uspijevaju i u zatvorenim prostorima. Dakako, neće doseći visinu i širinu kao vani na otvorenom, jer će ipak rasti na ograničenom prostoru, a i korijenje se ne može u potpunosti razviti u lončiću. Biljke će biti manje, no jednako tako dobre za pripremanje čajeva ili dodatak jelima.

Uspijevati može kamilica, kopar, koromač, jasmin, neke vrste mente, mažuran, origano, bosiljak, ružmarin, kadulja, peršin, anđelika, čubar, estragon, timijan, angelika, mačja metvica.

Svjetlo

Neke ćete, istina, sada teško nabaviti i uzgojiti, no neke još uvijek možete pronaći u prirodi, gdje sada miruju, a ako ih unesete u unutarnje prostore, ponovno će početi rasti. Unošenje, dakako, mora biti postupno jer je temperaturna razlika velik stres za bilje. Biljkama morate izabrati svijetlo mjesto, najbolje na južnoj strani zgrade, gdje ima najviše dnevnog svjetla. Nema li ga dovoljno, treba si pomoći umjetnom rasvjetom; moraju imati svjetlosti 12 sati na dan. A možete ih uzgajati u visećim košaricama, lončićima, koritima, staviti na prozorsku dasku, ormar, stol.

Foto: iStock
Ako mogu bosiljak i ružmarin, tada mogu i druge biljke. Važno je samo da im nađete prikladno mjesto.

Zalijevanje

Bilje u stanu treba redovito podrezivati kako bi postalo bujnije, a ne samo raslo uvis, svaku biljčicu posebno. Potrebno ga je i redovito zalijevati, i to odstajalom vodom. I treba mu osigurati dovoljno vlage u zraku, što je naročito važno u zimskim mjesecima, kad centralno grijanje jako isušuje zrak. Nemate li ovlaživač, bilje treba prskati.

Karantena

Navedeno bilje za čaj je prilično otporno na bolesti i štetnike, kako vani tako i u zatvorenom prostoru. Ako ste biljku kupili, imajte na umu da ih možete donijeti kući s kupljenom biljkom. Stoga prije nego što lončanicu smjestite pored druge, preporučljivo ju je na barem tjedan dana staviti u karantenu ( prostor u kojem nema drugih biljaka). U to je vrijeme pažljivo pregledavajte. Samo zdravu biljku smijete staviti među zdrave biljke, inače ćete zaraziti i ostale.

Savjet više!

Ako biljem u dekorativnim lončićima ukrašavate stol u blagovaonici ili ormarić u dnevnoj sobi, dovoljno ih brzo mijenjajte. Takva su mjesta obično najmanje osvijetljena dnevnom svjetlošću stoga ih nakon nekoliko dana opet vratite u svijetli prostor.

Linker
18. travanj 2024 19:25