FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobre metode

Budite se sa začepljenim nosom? Evo što biste trebali isprobati

Svi vole započeti dan svježi, ali sa začepljenim nosom od ranog jutra to je jako teško. Budite li se često sa začepljenim nosom, postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti kako biste otvorili dišne puteve, očistili ono što ih začepljuje i bolje disali

Što uzrokuje začepljenje nosa u snu

Kad god vam se dogodi da vam se nos začepi, situacija je obično najgora ujutro kad se probudite ili navečer prije spavanja. Ponekad samo spuštanje glave kad ležite može izazvati još jače začepljenje nosa. Nije nimalo neobično da se začepljenost nosa pogoršava kad legnete u krevet. Razlog za to je jednostavan - kad legnete, nosni prolazi postanu upaljeni što otežava disanje. Do toga dolazi zato što normalan položaj za spavanje uzrokuje pojačan dotok krvi u mozak i nos pa je, nažalost, nemoguće izbjeći da dođe do takve upale. Kad stojite uspravno, tijelo prirodno drenira sluz iz sinusa, no kad legnete to postaje puno teže i može doći do još jačeg začepljenja, naročito ako ste prehlađeni ili imate simptome alergije. Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da oboljeli od želučanog refluksa imaju veću začepljenost nosa kad leže. Objašnjenje je da želučana kiselina putuje prema nosnim kanalima, do čega dolazi kad je osoba u ležećem položaju.

U svakom slučaju, nitko se ne voli buditi sa začepljenim nosom pa se svakako isplati potruditi i isprobati neku od metoda protiv noćnog začepljivanja nosa.


Podignite jastuk

Ležanje ima razne učinke koji pogoršavaju začepljenost pa, ako ne želite spavati stojeći, pokušajte radije podići jastuk. To možete učiniti tako da dodate još jedan jastuk ispod onog na kojem spavate: glava će vam tada biti više uspravljena nego u horizontalnom položaju a to može pospješiti drenažu sekreta u nosnim kanalima. Uz to, spavanje s podignutim uzglavljem može pomoći i u ublažavanju pritiska na sinuse.


Izbjegavajte kofein i alkohol nakon podneva

Pijenje napitaka koji sadrže kofein i/ili alkohola može pojačati simptome i omesti kvalitetan noćni počinak. I kofein i alkohol vas mogu dehidrirati, što će također otežati prohodnost sinusa. Umjesto kave ili alkohola, pokušajte prije spavanja popiti vrući čaj bez kofeina kako biste hidrirali organizam. Hidratacija će pomoći da se sekret u nosnim kanalima razrijedi pa ćete tako i lakše disati.


Pomaže i esencijalno ulje

Brojna su istraživanja tijekom godina pokazala da inhalacija eteričnih ulja i aromaterapija imaju mnoge dobrobiti za zdravlje. Istraživanja su otkrila da esencijalna ulja mogu poboljšati kvalitetu sna i olakšati respiratorne probleme. Stručnjaci preporučuju da pokušate pomoću inhalacije eteričnih ulja prirodno otvoriti nosne kanale tako da noću možete lakše disati.


Očistite prostor oko sebe od alergena

Ako spavate u prostoru koji je pun alergena, to može uzrokovati upalu i dovesti do začepljenja nosa, naročito noću. Pokušajte prije spavanja očistiti sobu od alergena temeljitim čišćenjem, usisavanjem tepiha, pranjem posteljine i uklanjanjem svih drugih potencijalnih alergena.


Možete pokušati i još neke od ovih taktika:

  1. Kupite protualergijsku navlaku za madrac kako biste se odvojili od materijala koji mogu izazvati alergijske reakcije te uklonite iz prostora u kojem spavate prašinu i eventualnu plijesan.
  2. Navečer se istuširajte kako biste s tijela odstranili pelud ili alergene koje ste u svoj dom donijeli izvana.
  3. Kako biste spriječili alergiju na dlaku kućnih ljubimaca, njihov ležaj maknite iz spavaće sobe.
  4. I dim od cigareta može izazvati upalu sluznice nosa: ako pušite, činite to radije vani i to što dalje od vrata i prozora vašeg doma.


Koristite ovlaživač

Ovlaživač može olakšati disanje noću tako što zrak čini vlažnijim. Kad dišete u prostoru u kojem je zrak suh, to može pogoršati simptome začepljenog nosa i nadražiti vaše nosne kanale izazivajući upalu i začepljenost. Spavanje u prostoriji s ovlaživačem je jamstvo da će u zraku biti dovoljno vlage kako ne bi došlo do daljnjeg nadraživanja nosne sluznice.

Savjeti kako da poboljšate disanje kroz nos


1. Prakticirajte tehnike nosnog disanja

Kad prakticirate tehniku dubokog disanja kroz nos, to može poboljšati funkcije tijela i olakšati prijelaz na prirodnije disanje kroz nos. Vrlo je korisno nosno disanje prakticirati prije spavanja, ujutro ili tijekom tjelovježbe. Započnite primjenjujući ovu vježbu koja se naziva naizmjenično nosno disanje i uobičajena je na tečajevima joge. Sjednite tako da su vam leđa uspravna i taj položaj zadržite tijekom cijele vježbe disanja. Opustite ramena, vrat i jezik. Lijevu ruku položite na lijevo koljeno i pritisnite desni palac na desnu nosnicu. Udahnite kroz lijevu nosnicu, zadržite dah i zatim prstenjakom pritisnite lijevu nosnicu. Izdišite kroz desnu nosnicu, zatim opet udahnite kroz desnu nosnicu kako biste ponovili vježbu i izdahnuli kroz lijevu nosnicu.

2. Oslobodite se stresa

Smanjenje razine stresa može olakšati prijelaz na mirniji i polaganiji ritam disanja koji će učiniti lakšim da dišete kroz nos umjesto kroz usta. Pokušajte odmah smanjiti razinu stresa: spustite ramena, opustite vilicu i opustite jezik Napravite polagani, duboki udah i izdah kroz nos. Već se osjećate bolje, zar ne?

3. Redovite vježbajte

Istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba u kombinaciji s nosnim disanjem može pomoći da prestanete disati kroz usta. Jedno je istraživanje otkrilo da su pacijenti s astmom poboljšali svoje tehnike disanja zahvaljujući redovitoj tjelovježbi. Kad prisilite tijelo da diše kroz nos, naročito tijekom tjelovježbe, to će poboljšati vašu sposobnost da stalno dišete kroz nos.

Linker
05. ožujak 2024 18:51