FOTOGRAFIJE: SHEVTSOVY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dobre navike

Briga za mentalno zdravlje počinje opuštanjem

Sačuvajte svoj unutarnji mir. To je početak

Opustite se. Prevelika količina stresa šteti sivoj tvari, a ona sadrži stanice koje pohranjuju i procesiraju informacije. Evo nekoliko načina da se opustite: duboko dišite, pogledajte ili pročitajte nešto smiješno, slušajte glazbu koja vas opušta, isprobajte jogu ili meditaciju, pronađite osobu s kojom biste mogli porazgovarati o onom što vas muči. Uglavnom, opustite se i pronađite svoj unutarnji mir.

Mozak voli i glazbu. Bavljenje glazbom jača moždane funkcije koje inače nemaju nikakve veze s muzikom, poput sposobnosti pamćenja ili planiranja. Uz to muzika pospješuje sposobnost koordinacije, a i zabavna je. I nikada nije kasno da počnete učiti svirati neki instrument!

Dobro se naspavajte. Počnete li nešto raditi ili učiti umorni, teško ćete se usredotočiti. Spavanje nakon učenja omogućuje mozgu da pohrani nove informacije tako da ih poslije možete prizvati u sjećanje. Dug i čvrst noćni san najbolji je za pamćenje i raspoloženje. Odraslim osobama potrebno je od sedam do osam sati

Učinite svom mozgu uslugu: odaberite namirnice koje su dobre za vaše srce i liniju. Stoga, umjesto prženja radije pecite hranu u pećnici ili na grilu; za kuhanje koristite zdrave masti poput ulja sjemenki ili maslinova ulja (umjesto maslaca, vrhnja ili masnoće iz mesa), jedite voće i povrće svih boja, jedite ribu.

Linker
18. travanj 2024 10:43