Najpoznatiji proizvod sjemena gorušice je dakako senf.
 Foto: Istock
Gorušica U SVIJETU ZAČINA

Bogata je vitaminom C i kalcijem, a odlično uklanja i miris luka

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

GORUŠICA

SVI OKUSI SENFA

Gorušica potječe iz Afrike. Pripada porodici kupusnjača i postoji nekoliko njezinih sorti. Arheološki podaci govore kako su naši davni preci žvakali sjeme gorušice s mesom. Gorušica se kultivirala još prije naše ere i bila je izuzetno cijenjena zbog sadržaja ulja. Stari Grci i Rimljani koristili su ovu biljku za pripremu obloga protiv reumatskih tegoba.

Kao i Egipćani, rabili su je u kulinarstvu. U Starom zavjetu spominje se nekoliko puta. Najpoznatiji proizvod sjemena gorušice je dakako senf.

Zanimljivo je da postoje deseci njegovih vrsta. Različite recepture odraz su specifičnosti nacionalnih kuhinja. Sjemenke gorušice miješaju se s tekućim ili polutekućim medijem (poput octa, piva, vina i majoneze).

Također se njezino cijelo i mljeveno sjeme koristi u pripremi umaka i preljeva za salate, prilikom kiseljenja povrća i dr.

DOBRO JE ZNATI

Mladi listovi gorušice su jestivi. U usporedbi s keljom, imaju blaži, a istodobno pikantniji okus. Sirovi se mogu dodavati različitim salatama, a i kuhati. Bogati su vitaminom C, karotenima i kalcijem.

Gorušica odlično uklanja strane mirise. Mljeveno sjeme gorušice pomiješajte s malo vode kako biste dobili kremastu smjesu. Njome možete trljati ruke i tako neutralizirati miris češnjaka ili luka.

Također, ovom mješavinom možete ukloniti neugodan miris s plastičnih posuda. Jedino je potrebno dulje ispiranje, upravo zbog uljne komponente gorušice.

Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu, kadulji i češnjaku.

Linker
18. travanj 2024 22:31