Ponekad je teško odoljeti svim tim lijepo ukrašenim izlozima, ali probajte se barem ove godine držati plana...
 Foto: iStock
Vrijeme već curi...

Blagdanske pripreme ne moraju biti stresne, evo kako...

Predbožićno vrijeme jedno je od najljepših dijelova godine, ali osim ukrašenih ulica i trgovina postoji i ona nevidljiva dimenzija - pripreme i stres koji one izazivaju.

Spadate li među one koji se užasavaju predblagdanskih priprema, evo kako ih možete organizirati da vam ipak ostane i vremena i volje za istinsko uživanje u blagdanima.

Za početak primijenite ova dva pravila:

  • Planirajte na vrijeme - svako organiziranje počinje s planiranjem, a ako sami pripremate blagdanska jela i ugošćujete obitelj planiranje je još važnije. Od jelovnika i popisa za kupovinu namirnica, preko kupnje poklona pa sve do slanja čestitki ili paketa - planiranje će vam pomoći da ništa ne zaboravite, da sve obavite na vrijeme i da ne obavljate stvari u svakodnevnoj žurbi.
  • Ne pretjerujte - razmišljajte u kontekstu "manje je više" kako biste izbjegli najčešće predblagdanske nepotrebne napore kao što su previše kuhanja, kupovanja i čišćenja. Prisjetite se prošlogodišnjih pogrešaka u planiranju i nastojte ih ne ponoviti ove godine. Smanjite na primjer broj vrsta kolača koje pečete i time i trošak i napor. Čišćenje stana rasporedite po danima i delegirajte što god možete. Imajte na umu da je osnovna svrha blagdana uživanje u vremenu s najmilijima i odmor od svakodnevnih obaveza.


Za uspješno obavljanje bilo koje vrste predblagdanskih obaveza slijedite ova tri koraka:

1. POPIŠITE SVE ŠTO ŽELITE OBAVITI: ako još niste, svakako sastavite glavnu blagdansku listu poslova prema kategorijama (kuhanje, čišćenje, pokloni, ukrašavanje stana, eventualna putovanja i sl.). Koristite po mogućnosti neku bilježnicu samo za tu namjenu jer će vam te bilješke dobro doći i iduće godine. Iz te ćete liste brzo i lako napraviti preostala dva koraka.

SASTAVITE SVE POPISE ZA KUPOVINU: nakon što odaberete jelovnik sastavit ćete popise namirnica koje treba kupiti, ali ne zaboravite provjeriti i postojeće zalihe. Lista za kupovinu poklona ovisit će o idejama koje možete imati sami ili ćete se s nekim htjeti savjetovati (na primjer dogovori oko poklona za djecu unutar uže i šire obitelji). Ne zaboravite na kupnju čestitki za one kojima šaljete u tom klasičnom obliku.

UNESITE SVE OBAVEZE U SVOJ PLANER: svi popisi i želje lako mogu biti zaboravljeni, ako im ne odredite točan dan i vrijeme kada ćete ih realizirati. Koristite li i inače planer jasne su vam njegove prednosti i rado se oslanjate na njega. Ako pak nastojite sve pamtiti, velika je vjerojatnost da ćete trčati u "last minute" kupovinu na sam Badnjak. Kako biste to izbjegli jednostavno upišite pojedine zadatke u svoje dnevne i tjedne rasporede, uskladite ih s ostalim obavezama u danima koji slijede i dočekajte blagdane spremni i zadovoljni.

Linker
19. travanj 2024 17:28