Najpopularnije kućne biljke potječu iz tropskih uvjeta i cijene blage temperature te umjerenu razinu vlažnosti.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Pripreme za zimu

Biljkoljupci, maknite svoje biljke s ovih mjesta u kući jer bi mogle brzo uvenuti!

Ako niste sigurni zašto su vaše biljke uvenule, možda trebate provjeriti mjesto na kojem se nalaze

Došlo je vrijeme da svoje kolekcije biljaka pripremimo za zimu i hladno vrijeme koje nam je već stiglo. Prva stvar koju trebamo napraviti je svakoj biljci pronaći mjesto gdje može napredovati u danima kad je svjetlost slaba te kad su hladniji uvjeti.

Zapravo želite izbjeći stavljanje biljaka na propuh kod prozora, a nikako ih ne smijete staviti ni blizu radijatora. Najpopularnije kućne biljke potječu iz tropskih uvjeta i cijene blage temperature te umjerenu razinu vlažnosti pa će im na propuhu kod prozora biti prehladno, dok će mi na upaljenom radijatoru biti presuho.

Ako nemate ideju na koje mjesto ih staviti, mi imamo prijedloge za mjesta gdje će vaš biljke uživati i uz to ćete ih moći pokazati.


Objesite ih na strop

Viseće sobne biljke privlače pozornost i zaista su prekrasan zeleni prizor. Također su izvrsna opcija za vlasnike kućnih ljubimaca koji se brinu hoće li njihovi krzneni prijatelji na neki način uništiti biljke. Ako niste sami sigurni što ćete učiniti, stavite svoje biljke u viseću teglu za biljke i instalirajte je sa stropne kuke ili zavjese.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ako bušenje rupa nije moguće u vašem domu, sobne biljke možete staviti na policu za knjige. Kombinacija nekoliko biljaka, poredanih jedna pored druge, izgledat će prekrasno i pretvorit će vaš dom u zelenu bajku.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Grupirajte ih pored prozora

Većina biljaka zimi miruje, ali to što ne rastu ne znači da im ne treba svjetlo. Nastavite davati svojim kućnim biljkama odgovarajući pristup suncu kako se godišnja doba mijenjaju.

Zimi ćete možda primijetiti da sjene padaju na vaš dom pa on dobiva manje svjetla nego ljeti. U tom slučaju, htjet ćete premjestiti svoje biljke kako bi bile bliže prozoru i suncu koje im omogućuje život.

U svakom slučaju, grupiranje biljaka sa sličnim potrebama za svjetlom zajedno može stvoriti bujan osjećaj i učiniti zalijevanje laganijim.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Napravite dekoracije od njih

Manje, snažnije biljke poput sukulenta mogu napredovati kada se stave jedna pored druge u veliku zdjelu, lonac ili posudu. Možete kreirati sukulente kao dio središnje dekoracije oko stola u blagavaoni.


Premjestite ih u kupaonicu

Za biljke koje žude za vlagom i teško im je tijekom suhih zimskih dana, vaša kupaonica zapravo može biti sjajno mjesto, sve dok ima malo prirodnog svjetla. Možete ih postaviti na pod ili na kupaonski ormarić ili možete biti kreativni i pokušati kreirati zelenu oazu oko kade.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Dok različite vrste sobnih biljaka imaju svoje potrebe, većina njih će patiti kada se stave na izvor topline ili na propuh. Obavezno premjestite svoje biljke prije zime i smanjite zalijevanje, pazite na bube, smanjite gnojidbu i održavajte zdravu razinu vlažnosti tijekom cijele sezone kako bi im bilo ugodno.

Linker
20. travanj 2024 00:35