Dobri frizeri preporučuju raznolik program njege kose zato što stalna upotreba istog proizvoda može dovesti do zasićenosti na kosi i vlasištu. Biljni preparati stoga su uvijek dobrodošli.
 Foto: Istock
prirodna ljekarna

Beživotna, suha kosa i slabi nokti... Ovi biljni pripravci rješavaju sve probleme

Neke biljke pojačavaju boju kose, a ocat je odličan regenerator. Ulje kamilice omekšat će grubu kožu ruku i oko noktiju, geranijevo ulje smiruje, a limunovo osvježava i omekšava kožu. Evo što još može pomoći...

Pripremila: Goranka Jelinčić

KOSA

Dobri frizeri preporučuju raznolik program njege kose zato što stalna upotreba istog proizvoda može dovesti do zasićenosti na kosi i vlasištu. Biljni preparati stoga su uvijek dobrodošli. Najjednostavniji način za pripremu biljnog šampona je dodati 30-45 ml (dvije i pol čajne žličice) jake biljne otopine u dječji šampon. Druga je mogućnost dodati dvije-tri kapi omiljenog ulja. Za šampon od kamilice ili narančina cvijeta dodajte 15 ml otopine od kamilice i pet kapi eteričnog ulja nerolija u 60 ml blagog šampona netom prije pranja kose.

Biljno sredstvo za ispiranje pomaže da kosa ostane sjajna. Kada ispirete kosu, za posljednje ispiranje čistu vodu zamijenite punim vrčem biljnog sredstva za ispiranje pomiješanog u jednakom omjeru s vodom i ostavite kosu da se prirodno osuši.

Kamilica i ružmarin kombiniraju se s octom i upotrebljavaju se još od Kleopatrina doba. Biljke pojačavaju boju kose, a ocat je odličan regenerator. Za suhu kosu idealni su čajevi od kamilice, koprive, piskavice i lavande, dok su za masniju kosu učinkoviti čajevi od lavande, kamilice, mente, matičnjaka i koprive. Ako želite potamniti kosu, na nju stavite čaj od kadulje, crni čaj ili čaj od klinčića.

Sredstvo za ispiranje svijetle kose

Stavite u vrč 50 g cvjetova kamilice, prelijte ih sa 900 ml prokuhane vode i poklopite. Neka odstoji preko noći. Procijedite. Dodajte 50 ml jabučnog octa i pet kapi eteričnog ulja kamilice. Mješavinu ulijte u staklenku, začepite i čuvajte u hladnjaku. Koristite za završno ispiranje u roku tjedan dana. Kamilica će pojačati prirodnu svijetlu boju kose bez izbjeljivanja.

Sredstvo za ispiranje tamne kose

Ovo sredstvo sadrži iste osnovne sastojke kao i ono za svijetlu kosu, ali grančice svježeg ružmarina i eterično ulje ružmarina zamjenjuju cvjetove i ulje kamilice.

Čajevi za brži rast kose

Zeleni čaj, čaj od koprive, čaj od preslice i čaj od aronije. Tajna njihova djelovanja je u povećanju prokrvljenosti vlasišta.

Čaj za obnovu kose nakon ljeta i mora

Potrebne su četiri grančice ružmarina i 1,3 l vode. Vodu zakuhati, dodati ružmarin, poklopiti i pustiti da odstoji najmanje pola sata. Procijediti i preliti u staklenku. Kosa se opere omiljenim šamponom i nakon ispiranja vodom preliti čajem od ružmarina, umasirati, ali ne ispirati. Može se koristiti nakon svakog pranja.

Zeleni čaj za zdravlje

Tretman sa zelenim čajem pokazao se vrlo koristan ako imate slabu kosu. Zeleni čaj je dobar izvor pantenola, koji se često koristi u šamponima i regeneratorima za jačanje kose i rascvjetale vrhove. Važno je pripremiti jak zeleni čaj. Punu žlicu čaja ostavite u čaši kipuće vode 15 minuta. Nakon toga procijedite i utrljajte u vlasište. Masirajte pet minuta. Ispiranje nije potrebno. Za bolji učinak postupak ponovite svakih desetak dana.

Kokosovo ulje idealan regenerator

Kokosovo ulje vraća kosi sjaj, punoću i djeluje kao regenerator zahvaljujući proteinima. Učinkovito je i protiv peruti. Dovoljno je zagrijati kokosovo ulje da postane tekuće te nanijeti na tjeme laganim kružnim pokretima.

Ostavite da djeluje neko vrijeme, a nakon toga isperite. Nakon toga kosu operite šamponom. Kokosovo ulje preporučuje se i kod suhe kose. Treba ga dobro utrljati u vlasište i kosu te ostaviti barem tri sata.

Nakon toga dobro isprati, kosu oprati šamponom i na kraju nanijeti regenerator.

Kokosovo ulje i limun 'brišu' sjedine

Djevičansko kokosovo ulje miješati s tri žlice svježeg limunovog soka dok se ne dobije jednolična masa. Nanijeti na kosu lagano masirajući i utrljavajući u vlasište. Ostaviti jedan sat, a zatim isprati biljnim šamponom. Postupak ponavljati jednom tjedno.

Maslinovo ulje odlična je maska

Vjerojatno najpoznatija maska za kosu, ona od maslinova ulja, radi se tako da se na kosu nanese mlako maslinovo ulje. Ostavi se da djeluje minimalno 30 minuta i na kraju ispere blagim šamponom. Ova maska hidratizira kosu i smiruje vlasište. Ako želite pojačati učinak maske, primijenite i varijantu sa žumancima. Pomiješajte dvije žličice maslinova ulja s dva žumanca, rasporedite po kosi, pričekajte desetak minuta i operite kosu.

Foto: Istock
Kamilica će pojačati prirodnu svijetlu boju kose bez izbjeljivanja.

RUKE I NOKTI

Ne morate redovito posjećivati pedikerske salone da biste imali lijepe ruke i nokte. Kombinacija uravnotežene prehrane i dobre osobne higijene može vam pružiti njegovane nokte bez kemijskih pomagala. Ruke i nokti često pate zbog oštećenja uzrokovanih radom, kemikalijama, lošom cirkulacijom, starenjem. Za slabu cirkulaciju i hladne prste napravite toplu kupku u koju ćete dodati dvije kapi eteričnog ulja lavande i dvije kapi mažuranova ulja. Namačite ruke desetak minuta, potom ih dobro osušite i umasirajte kremu.

Kreme za ruke

Odaberite kremu bez mirisa, najbolje onu bogatu lanolinom ili kakao maslacem te u nju umiješajte ulja kamilice, geranija i limuna. Stavite u plastičnu kutijicu i čuvajte u hladnjaku. Krema se nanosi na ruke i nokte i lagano utrljava. Ulje kamilice omekšat će grubu kožu ruku i oko noktiju, geranijevo ulje smiruje, a limunovo osvježava i omekšava kožu.

Biljne masti

Najbolje je upotrijebiti biljno ulje, bademovo ili suncokretovo, sa pčelinjim voskom. Za osnovni recept potrebno je 25 g pčelinjeg voska, 120 ml (pola šalice) ulja, 20-30 kapi eteričnog ulja ili 10 kapi ako je koža izrazito osjetljiva. Stavite pčelinji vosak i ulje u staklenu posudu iznad lonca s vodom. Zakuhajte vodu i miješajte na pari dok se vosak ne rastopi u ulje. Maknite s vatre. Stalno miješajte dok se smjesa hladi i stvrdnjava.

Dodajte eterična ulja koja volite i lagano umiješajte u smjesu. Stavite u male staklenke, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Biljna krema

Potrebno je 25 g pčelinjeg voska, 25 ml (pola šalice) vode, 120 ml biljnog ulja - bademovo, čičkovo, sezamovo, ulje od sjemenki grožđa, 20-30 kapi eteričnog ulja. Rastopite ulje i pčelinji vosak kao za biljnu mast. Rastopljenoj mješavini dodajte vodu kap po kap. Miješajte dok se krema ne zgusne i stvrdne. Prebacite u male tamne staklenke. Jednom tjedno masirajte ruke i nokte 10-15 minuta. Već nakon dva tjedna vidljive su pozitivne promjene.

Maska za nokte od maslinova ulja i meda

Otopite žlicu meda na blagoj vatri, maknite s vatre i dodajte žlicu djevičanskog maslinovog ulja i sok polovice limuna.

Miješajte drvenom kuhačom dok se sve ne poveže. Masku ravnomjerno nanesite na ruke i kružnim pokretima umasirajte u nokte i zanoktice, a zatim navucite gumene rukavice i neka se upija 20 minuta.

Isperite mlakom vodom i nanesite hranljivu kremu. Tretman ponavljajte svaki drugi dan dok se zanoktice i nokti ne oporave, a nakon toga jednom tjedno.

Tretman za jačanje noktiju

Pomiješajte dvije žličice ricinusova ulja, dvije žličice soli, jednu žličicu ulja pšenice. Dobro promiješajte i držite u zatvorenoj staklenoj posudi. Malu količinu utrljajte u nokte. Ostavite da djeluje 3 do 5 minuta. Obrišite. Ova količina trebala bi biti dovoljna za 20 do 30 nanošenja.

Prehrana za jake i lijepe nokte

Proteini i omega-3 masne kiseline imaju vrlo važnu ulogu u zdravlju noktiju. Konzumiranje hrane s vitaminom B smanjuje krhkost, cink oslobađa od bijelih mrlja, željezo sprečava formiranje grebena, kalcij ih osnažuje i jača, a vitamini A i C sprečavaju tupost i sušenje. I noktima je potrebna vlaga, stoga pijte puno tekućine.

8 SAVEZNIKA ZDRAVIH NOKTIJU

  1. BIOTIN Poznat još kao vitamin B7, vitamin H ili koenzim R, biotin pomaže u metabolizmu aminokiselina koje stvaraju proteine koji su nužni za rast noktiju.
  2. VITAMIN B12 Sudjeluje u apsorpciji željeza i stvaranju crvenih krvnih stanica. I željezo i B12 su nužni za jake i zdrave nokte. Nedostatak vitamina B12 može rezultirati potpuno plavim noktima ili plavkastocrnim pigmentima s valovitim uzdužnim tamnim prugama.
  3. ŽELJEZO Bez željeza kisik se ne prenosi u stanice. Budući da je potreban kisik za zdrave nokte, nedostatak željeza ili anemija mogu dovesti do okomitih pruga na noktima.
  4. MAGNEZIJ Mineral koji uključuje više od 300 reakcija u organizmu, uključujući sintezu proteina, koji su potrebni za rast noktiju. Okomite pruge na noktima mogu biti znak nedostatka magnezija.
  5. PROTEINI Nokti se uglavnom sastoje od fibroznog strukturnog proteina zvanog keratin. To je ono što im daje čvrstoću i otpornost.
  6. OMEGA-3 MASNE KISELINE Pomažu u podmazivanju i vlaženju noktiju, što im daje sjaj. Nedostatak omega-3 masnih kiselina rezultira suhim i lomljivim noktima.
  7. VITAMIN C Nužan je za proizvodnju kolagena, proteina koji daje oblik, čvrstoću i cjelovitost mnogim tkivima te je građevna tvar noktiju. Nedostatak vitamina C može dovesti do lomljivih noktiju i usporenog rasta.
  8. CINK Stanice noktiju brzo se dijele te je zbog toga potrebna stalna opskrba cinkom.
Linker
14. travanj 2024 08:04