Slatkoća pokreće osjetila kod odraslih u velikom mozgu koji su uključeni u igre, empatiju i povećanje tzv. moralnih emocija.
 Foto: iStock
Dokazano je...

Bebe ne izgledaju samo slatko, one i mirišu slatko

Tim stručnjaka s odjela psihijatrije na Sveučilištu Oxford zaključio je kako nas bebe privlače preko svih naših osjetila.

Bebe ne izgledaju samo slatko one se mogu svidjeti svim našim osjetilima, one čak i mirišu slatko. Što je s očima djeteta koje su velike, bucmastim obrazima i smiješnim nosom? Zarazan osmijeh djeteta, mekana koža i miris - sve to naša osjetila prepoznaju.

Privlače nas

Iako je odavno poznato da su bebe slatke, znanstvenici sa Sveučilišta Oxford zaključili su kako je tzv. slatkoća "dizajnirana" da bi se svidjela svim našim osjetilima. Njome se aktivira naše brižljivo ponašanje, što i jest jako bitno jer bebe trebaju našu stalnu pažnju i kako bi preživjela i kako bi napredovala. Tim stručnjaka s odjela psihijatrije na Sveučilištu Oxford zaključio je kako nas bebe privlače preko svih naših osjetila koji su jedan od osnovnih i najmoćniji sila koje oblikuju naše ponašanje.

Promjene u mozgu

Sukladno literaturi o tome kako slatke bebe i životinje utječu na mozak, stručnjaci su otkrili da slatkoća pokreće osjetila kod odraslih u velikom mozgu koji su uključeni u igre, empatiju i povećanje tzv. moralnih emocija.

Slatkoća djece pogađa jednako muškarce i žene, čak i one bez djece.

Znanstvenici vjeruju kako je ova studija dobar početak kako bi se otkrilo što se događa s ljudskim mozgom da kada osoba postane roditelji postaje i odgovorna.

Linker
19. travanj 2024 10:42